10 razloga zbog kojih deci treba da čitate naglas

Avatar photo
citanje naglas

Da li ste se ikada pitali kako učiniti da dete zavoli knjige? Kako unaprediti njegove veštine slušanja i koncentraciju? Kako ga naučiti moralnim vrednostima i lekcijama koje smatrate važnim za život? U svemu ovome može vam pomoći čitanje knjiga vašoj deci.
Naime, ova praksa ima izuzetan uticaj na kognitivni i emocionalni razvoj vaše dece. Isto tako, ritual čitanja naglas može zbližiti porodicu i pomoći u stvaranju lepih zajedničkih uspomena.

U ovom tekstu donosimo vam deset razloga zbog kojih je važno deci čitati naglas.

1. Čitanje naglas pomaže u razvoju jezičkih veština i razumevanju jezičkih formi

Čitanje naglas pomaže deci u izgradnji bogatijeg vokabulara i u razumevanju gramatike. Ono ih podstiče da slušaju i razmišljaju o rečima, doprinoseći tako razvoju njihovih komunikacijskih veština.

knjige za decu

Ako mislite da razgovorom možete učiniti istu stvar, varate se, jer smo u svakodnevnom govoru obično lenji kada je u pitanju upotreba komplikovanih ili neobičnih reči ili jezičkih konstrukcija. Najčešće ne koristimo široku lepezu reči, pogotovo kada razgovaramo s decom, jer mislimo da ih ne razumeju.

2. Aktivno slušanje dobro utiče na koncentraciju i unapređuje veštine slušanja

Ritual čitanja naglas pomaže deci da ostanu skoncentrisana tokom dužeg vremenskog perioda. Aktivno slušanje priče zahteva pažnju i razumevanje, što unapređuje veštine slušanja kod dece.

3. Knjige pomažu u razvoju empatije i moralne svesti

Knjige za decu često nose lepe, moralne pouke i promovišu vrednosti kao što su solidarnost, jednakost, pravičnost, poštovanje, borba za istinu i slično. Slušanje takvih priča pomaže deci da razviju moralnu svest, empatiju i dobar odnos prema svetu oko sebe.

decije knjige

4. Aktivno slušanje pomaže u razvoju kreativnosti i intelektualnih kapaciteta

Slušanje podstiče decu da koriste maštu kako bi vizualizovala priče, likove i događaje. To je ključno za razvoj kreativnih veština. Takođe, slušanje zanimljive priče podstiče decu da postavljaju pitanja, razmišljaju kritički i analitički i na taj način razvijaju svoje intelektualne kapacitete.

5. Podstiče razvoj socijalnih veština

Kroz knjige, deca se upoznaju sa različitim likovima, situacijama i emocijama. Ovo ih podstiče na razmišljanje o društvenim odnosima i utiče na razvoj emocionalne inteligencije.

6. Olakšava važne razgovore

citanje knjiga

Ponekad priča iz knjige može biti povod za razgovor koji se inače ne bi dogodio. Kao što smo već naveli, čitanje budi radoznalost kod dece i navodi ih da postavljaju pitanja, tako da ćete lakše moći početi razgovor o nekim važnim temama ako su deca o njima već nešto naučila u pričama. Na ovaj način možete početi da razgovarate sa decom o temama dobra i zla, hrabrosti i kukavičluka, sebičnosti i solidarnosti, poštenja i nepoštenja i slično.

7. Razvija ljubav prema čitanju

Čitanje naglas stvara pozitivan odnos prema knjigama i čitanju uopšte. Dete koje rano razvije ljubav prema knjigama verovatnije će postati aktivan čitalac kada poraste.

8. Priprema decu za školu

Ako deci čitate naglas, a ona pri tom gledaju u knjigu koju im čitate, verovatno će razviti veštine poput prepoznavanja slova, ali i razumevanja priče i predviđanja radnje. Ovo je od suštinske važnosti za uspeh u školi.

Možda te zanima
maticne celije trudnoca

9. Jača vezu između roditelja i dece

Osim svih gore navedenih prednosti čitanja za djecu, ovo je i zabavan način da provedete kvalitetno vreme sa njima. Bilo da se radi o slikovnicama, kratkim romanima, stripovima ili nekim drugim knjigama, čitanje s vašim mališanima je zabavna aktivnost koja će vas zbližiti.

navike citanja

10. Slušajući priče, deca brzo uče

Knjige za decu često sadrže elemente različitih kultura i tradicija, a slušanje o raznolikosti sveta širi horizonte deteta. Na ovaj način, dete će dobijati korisne i zanimljive informacije koje će brzo upijati, jer neće osećati pritisak da treba da ih pamti.

Budite strpljivi

Većina dece je iznenađujuće mirna i pažljiva dok im čitate naglas, ali ima i dece koja su nestrpljiva i nervozna, pogotovo ako im niste čitali od najranijeg uzrasta i ovu naviku pokušavate stvoriti kada su već porasla.

Nemojte se obeshrabriti. Pokušajte čitati kada su inače malo mirniji, na primer pred spavanje. Držite ih za ruku ili ih zagrlite dok im čitate. Nemojte se obeshrabriti ni ako vas dete ometa ili postavlja pitanja. To je sve dio procesa učenja i čitanja.

Osim priča za decu, možete im čitati i dečje enciklopedije o prirodnim fenomenima, o životinjama, o dalekim kulturama i narodima i slično. Izbor je ogroman, a na vama je da ga napravite u skladu sa senzibilitetom i interesovanjima vašeg deteta. Ako imate mnogo knjiga u kući, idealno bi bilo da deca budu ta koja će birati priče koje žele da slušaju.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh