14 provjerenih razloga zbog kojih djeci treba da čitate naglas

Avatar photo
djeci

Da li ste se ikada pitali kako povećati fond riječi svog djeteta? Kako mu usaditi moralne vrijednosti i lekcije koje smatrate važnim za život? U nastavku teksta vam donosimo odgovore na ova pitanja i dajemo 14 sjajnih razloga da djeci čitate naglas.

Čitanje naglas daje mnogobrojne opipljive koristi za um i karakter djeteta, ali i one manje opipljive kao npr. vidjeti užitak na djetetovu licu kad naiđe na dobru knjigu. Ritual čitanja naglas može zbližiti porodicu – za mnogu djecu, to su najtoplije i najintimnije uspomene sa roditeljima.

Čitanje naglas djeci je veoma važno za njihov rast i razvoj, a u nastavku teksta koji je pripremila Bojana Delibašić Bjelić, pročitajte i kako.

Pomaže djeci da bolje razumiju priču

U ranom uzrastu, potrebno je mnogo mentalne moći da bi se formirale riječi i rečenice, a tek da bi ih se moglo shvatiti i biti u stanju pratiti veze i velike teme. Kada čitate naglas, djeca su u mogućnosti više pratiti i cijeniti priče, kao pouke koje priča ima.

Povećava vokabular i razumijevanje jezičkih formi

Kada djetetu čitate naglas, gradite skladište riječi i gramatički ispravnih fraza i rečenica. Ovaj povećani vokabular pomaže im u razgovoru, pisanju i generalno u komunikacijskim vještinama. Andrew Pudewa, predsjednik Instituta za izvrsnost u pisanju, čak kaže: “Najbolji način da pomognemo djeci da postanu dobri komunikatori je čitati im naglas koliko god je to moguće.”

Ako mislite da jednostavno razgovorom možete učiniti istu stvar, varate se, jer stvarnost je da smo lijeni govornici. Obično ne koristimo široku lepezu riječi, pogotovo kada razgovaramo s djecom, jer mislimo da ih ne razumiju. Pored toga i ne govorimo uvijek gramatički ispravno.

Možda vas bude zanimalo: Kako djeci postaviti granice?

Zato čitanje djeci iz knjiga poboljšava njihov vokabular i pismenost više nego da im puno pričate ili objašnjavate. Nemojte da se bojite da upotrijebite cijeli raspon vašeg vokabulara s djecom, oni sigurno neće razumjeti sve, ali mogu povezati više nego što mi i mislimo. Tako se još više gradi njihovo skladište riječi.

Uče se moralne lekcije i herojske vrijednosti

Može se desiti da će vaša djeca bolje poslušati nekoga drugog, nego vas. Bolje se ponašaju sa učiteljicama, vaspitačica, djedovima i bakama, a često i lakše slušaju njihove savjete.

Isti efekat ćete dobiti i kada im čitate knjige. Umjesto da prenosite životne lekcije, priče i likovi u tim pričama to mogu učiniti. Junaci iz priča mogu inspirisati i motivisati na jedinstven način.

Olakšava važne razgovore

Vezano uz gore navedeno, dobra knjiga može potaknuti razgovor koji se inače ne bi dogodio. Nije lako nasumično prikazati teme hrabrosti, solidarnosti, poštenja kao i njihovu važnost u životu, ali kroz pripovjetke možete potaknuti teme: dobra i zla, hrabrosti i kukavičluka, sebičnosti i solidarnosti, poštenja i nepoštenja i sl.

knjiga

Poboljšava rezultate na testovima u školi

Iako rezultati testa nisu sveobuhvatna inteligencija djeteta ili konačni prediktor njihovog uspjeha u životu, trebalo bi biti jasno da su viši rezultati testa bolji od nižih rezultata testa. Ako biste jednostavno mogli učiniti nešto kako biste poboljšali rezultate testa vašeg djeteta, zar ne biste to učinili? Umjesto da plaćate skupe učitelje ili privatno školovanje, samo im čitajte naglas.

Gradi empatiju

Pokazalo se da čitanje gradi empatiju, a ta se korist odnosi i na djecu. Vjerojatno iz ličnog iskustva znate da je čitanje nečijih memoara, putopisa npr. o osvajanju nekog planinskog vrha i svim prilikama i neprilikama na tom putu, mnogo uticajnija od slušanja te priče na vijestima. Detaljni opisi izgovoreni na glas vas mnogo više povezuje sa situacijom.

Razvija ljubav prema čitanju

Knjige oduševljavaju, informišu, inspirišu i izazivaju – služe kao doživotni mentori i pratioci. Većina odraslih koji su zaljubljenici u čitanje su počeli vrlo mladi. Prije televizije ili čak radija, zabava se često sastojala od porodičnog okupljanja gdje se sjedilo i čitalo knjige naglas jedni drugima.

Danas postoje klubovi ljubitelja pisane riječi koji funkcionišu po sličnom principu. Čitanje djeci od ranog uzrasta i nastavak čak i do tinejdžerskih godina je najbolji način da im pomognete da razumiju snagu i ljepotu pisane riječi.

Zabavan način provođenja kvalitetnog vremena s djecom

Osim svih gore navedenih opipljivih prednosti čitanja za djecu, to je zabavan način da provedete vrijeme s njima. Bilo da se radi o slikovnicama, ili kultnim umjetničkim djelima, kratkim romanima, stripovima ili nekim drugim knjigama čitanje s vašim mališanom je aktivnost koja će vas oboje inspirisati i oduševiti.

Čitanje naglas može postati dio svakodnevne rutine, ne morate od toga praviti neki poseban posao. Samo 35 minuta sedmično čitanja djetetu naglas donosi gore pomenute koristi. Naravno što više čitate to bolje

Čitajte djeci svih uzrasta

Roditelji najčešće počnu čitati djeci oko 1. godine starosti pa negdje do 5. ili 6. godine kada djeca već mogu sami čitati.  Prije toga, čini vam se kao da samo gubite vrijeme, a kada porastu i budu stariji čini vam se da mogu i sami čitati. Zar ne? Pogrešno!

Istraživanja pokazuju, da prednosti od čitanja naglas za vašu djecu počinju odmah (pa čak i u maternici). Kako češće čuju vaš glas, njihova veza s vama postaje još jača. A kako čuju sve više i više riječi i fraza, njihovo razumijevanje svijeta je malo brže.

Možda vam bude interesantno: Savjeti kako da vam čitanje postane svakodnevna navika

To ne znači da će dijete progovoriti ranije ili da će sami početi čitati prije, ali će shvatati stvari bolje nego da im uopšte niste čitali. S druge strane, čitanje na glas ne bi trebalo prestati kada djeca nauče sama čitati.

U ranim godinama kada dijete nauči samostalno čitati, i dalje je potrebno mnogo mentalne moći samo da bi se shvatile pojedine riječi i rečenice, a kamoli da ih se spaja u potpune misaone cjeline. Djeca i dalje imaju sposobnost da razumju složenije priče, ali kada im vi čitate jer im je pažnja tj. rad mozga usmjeren na slušanje.

Kako djeca rastu, nemojte smatrati da je potreban prelazak iz slušanja pročitanih knjiga, u samostalno čitanje (naravno poželjno i potrebno je da čitaju samostalno kada dođe vrijeme za to), već zadržite ovaj divni ritual i samo pređite na slušanje/čitanje ozbiljnijih, složenijih knjiga.

citanje

Stvorite djeci kulturu književnog kluba kod kuće

Umjesto da čitanje posmatrate kao samo još jedan zadatak koji treba završiti ili prisiljavate djecu da mirno sjede dok im čitate i objašnjavate priču, radite na stvaranju književne klupske kulture u vašem domu. Šta to znači? Razgovarajte, o knjizi, ali i o razmišljanjima na koje vas je knjiga navela. Pripremite neke ukusne namirnice za jelo i piće koje ćete jesti i piti uz čitanje. Pozovite prijatelje na zajdeničko čitanje knjiga.

Diskutujte, pokrenite otvorenu raspravu o knjizi – likovima koji su vam se dopali, ali i onima koji vam se nisu dopali, o dijelovma koji vam se svidjeli ili nisu svidjeli ili s kojima se možda niste slagali, o lekcijama ili poukama koje ne želite zaboraviti.

Možda te zanima
djeca i digitalni svijet

Osim podsticanja dobrog, smislenog razgovora, potrudite se da bude zabavna atmosfera. Možete ukrasiti kuću ili aranžirati hranu u skladu sa temom knjige ili se obući u skladu sa temom.

Iskoristite audio knjige

Ponekad djeca ne žele čuti glas mame ili tate, ili vama prosto treba odmor od čitanja, da i vi želite uživate u slušanju priče. Tu vam mogu pomoći audio knjige. Posebno su pogodne za putovanja autom. Audio knjige su sjajan način da priča pridobije dijete.

Iako postoji nešto utješno i neizbrisivo u glasu roditelja, lijepo je ponekad slušati i profesionalca kako to radi. Oni su obično samo malo zanimljiviji zbog pratećih zvučnih efekata i dikcije koju koriste prilikom čitanja.

Kuća puna knjiga

Mnoge poznate ličnosti su sa čitanjem počele u ranom djetinjstvu. To je često bio njihov način života u kući – kuća ispunjena knjigama i roditeljima koji redovno čitaju – što je podstaklo njihov početni interes za čitanje.

Bez obzira na to kupujete li knjige ili ih pozamljujete iz biblioteke, nastojte da uvijek imate neku knjigu pri ruci.Takođe, jedna od dobrih navika je kupovati knjige za praznike i rođendane kako bi formirali ličnu biblioteku i napunili policu. Učinite da knjige postanu dio vaše porodične kulture.

Čitajte djeci iz zabave

Kada djeca dođu u školsku dob, često se fokusiraju na čitanje samo onog što su im odredili njihovi učitelji. Takav pristup čitanju može im stvoriti utisak da se čitanje tiče samo škole i dobijanja dobrih ocjena. Međutim istraživanja pokazuju da čitanje iz zabave, jednostavno da se ispuni slobodno vrijeme i uživa u dobroj priči, povećava i njihov mozak.

djeci

Budite strpljivi i postavite razumna očekivanja djeci

Većina djece iznenađujuće je mirna i pažljiva dok im čitate naglas. Ali ima i neke djece koja nemaju strpljenja, nervoznija su od drugih, pogotovo ako im niste čitali od najranijeg uzrasta i pokušavate u kasnijoj dobi stvoriti ovu naviku.

Nemojte se obeshrabriti. Pokušajte čitati kada su inače malo mirniji npr. pred spavanje, možete im dati ruku ili ih zagrliti dok im čitate. Koliko dugo ćete čitati zavisi dosta od njihove pažnje i drugih sadržaja koji su im dostupni u mometu čitanja priče.

Možda vas zanima i ovo: Kako unaprijediti koncentraciju kod djeteta?

Upotrijebite ovo kao priliku da utišate dijete i stvorite različite glasove koji će zaista uključiti dijete. Nemojte se stidjeti ako vam čitanje naglas ne ide baš najbolje. Nemojte se obeshrabriti ako vas dijete omete ili prekine s pitanjima. To je sve dio procesa učenja i čitanja.

Istraživanje pokazuje da djeca svih uzrasta žele knjige koje “me nasmijavaju” i “žele samo dobru priču”. Roditelji se takođe mogu zabaviti s tim smiješnim knjigama. Ne zaboravite dodavati knjige u kućnu biblioteku koje prikazuju različite priče i znakove.

Potražite priče koje prikazuju različita iskustva, pozadine, religije, identitete i još mnogo toga kako bi pomogli vašem djetetu da se nađe u knjigama – kao i da nauče o životima drugih ljudi. To će učiti djecu važnosti empatije i ljubaznosti.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh