Masaža u trudnoći: sve što treba da znate

Avatar photo
masaza u trudnoci

Masaža se od davnina primenjuje kao efikasna terapeutska metoda, a s obzirom na njeno blagotvorno dejstvo, korisna je i trudnicama. Osim što poboljšava opšte fizičko zdravlje, masaža će budućim mamama pružiti i osećaj zadovoljstva i opuštanja, naročito kada dođe do bolova u leđima, otoka i grčeva u mišićima. U ovom tekstu, donosimo vam nekoliko važnih stvari koje treba da znate pre nego što odete na masažu.

Da li je masaža sigurna za sve trudnice?

Pre nego što se odlučite za masažu tokom trudnoće, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom ili ginekologom. Ovo posebno važi za trudnice koje imaju rizičnu trudnoću, povišen krvni pritisak, proširene vene ili druge zdravstvene komplikacije. Ukoliko je trudnoća uredna, dozvoljeno je ići na masažu, ali se često preporučuje čekanje do drugog trimestra (nakon 12. nedelje), kako bi se izbegli potencijalni rizici.

Gde raditi masažu?

trudnoca i masaza

Ukoliko odlučite da idete na masažu, najbolje bi bilo da odete u centar za masažu u kojem rade fizioterapeuti ili drugi obučeni stručnjaci. Maseri koji rade sa trudnicama moraju biti posebno obučeni kako bi pružili blage i nežne masaže gornjeg dela leđa, ruku i nogu ženama u drugom stanju. Donji deo leđa i stomak se ne diraju, već samo lagano premazuju uljem.

Kako izgleda masaža trudnice?

Prostorija u kojoj se vrši masaža trudnice treba da bude dobro provetrena i topla. Tiha i opuštajuća muzika dodatno doprinosi celokupnom iskustvu.

Korišćenje opuštajućih eteričnih ulja može poboljšati iskustvo masaže. Međutim, ulja poput onog od semena anisa, bosiljka, žalfije, čempresa, komorača, jasmina i smreke, treba izbegavati. Preporučuje se korišćenje sigurnih ulja, poput bademovog ili ulja makadamije, koja su blaga i bezbedna i za mamu i za bebu.

Masaža trudnice može trajati između 30 i 60 minuta, u zavisnosti od zdravstvenog stanja i okolnosti. Preporučuje se bar jednom nedeljno tokom drugog tromesečja, a može se povećati na dva puta nedeljno ili više tokom trećeg tromesečja.

kako izgleda masaza za trudnice

Možda te zanima
djeca i digitalni svijet

Položaj koji trudnica zauzima tokom masaže može biti sedeći (na stolici specijalno dizajniranoj za masažu trudnica) ili ležeći položaj na strani ili na leđima. Radi veće udobnosti, postavljaju se jastuci između nogu, ispod stomaka i ispod glave trudnice.

Kao kod regularne masaže, terapeut blagim pritiskom i laganim pokretima masira određeni deo tela, u ovom slučaju gornji deo leđa, ruke i noge, a izbegava donji deo leđa i stomak (osim pri nanošenju preparata).

Posebno se vodi računa o stopalima, gde se izbjegava jači pritisak, zbog stimulacije određenih tačaka koje mogu izazvati prevremeni porođaj, pogotovo deo oko skočnog zgloba. Zbog toga je veoma važno da masažu obavlja stručno lice.

Dakle, ukoliko je vaša trudnoća uredna i vaš ginekolog je redovno kontroliše i prati, ZdraviJa vam preporučuje da se prepustite čarima masaže koja će vam pružiti i više nego potrebno fizičko olakšanje i otkloniti brojne nelagode. Prepustite se čarima ove terapeutske prakse, pružajući sebi i bebi čarobno iskustvo tokom trudnoće.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh