Masaža u trudnoći – prepustiti se ili ne?

Avatar photo
masaža trudnoća

Masaža je dragocjena samo ako se u njoj uživa, kada buduća mama istinski osjeti potrebu za masažom, kada osjeti da će prijati njenom organizmu, njenoj bebi, mozgu i duši. A postoji li period kada je treba izbjegavati?

Od davnina, masaža se primjenjivala kao vid liječenja, a popularna je i danas, u mnogim kulturama širom svijeta. S obzirom na njeno blagotvorno dejstvo, masaža je korisna i za trudnice.

Buduća mama je bolje raspoložena, poboljšava se rad kardiovaskularnog sistema, poboljšava se cirkulacija cijelog tijela, pa je dopremanje hranljivih materija i kiseonika bolje.

Prije nego što krenete na ovaj tretman, ZdraviJa vam preporučuje da se posavjetujte sa ljekarom ili ginekologom. Masaža u trudnoći nije pogodna za rizične trudnoće, a to se odnosi na trudnice koje imaju povišen krvni pritisak, proširene vene, osipe ili ako pate od konstantnih mučnina.

Ukoliko je trudnoća uredna, masaža se može primjenjivati od samog početka, mada se najčešće čeka ulazak u drugi trimester (negdje poslije 12. sedmice).

 

masaža trudnice

Gdje raditi masažu?

Ukoliko se odlučite na masažu, najbolje bi bilo da odete u neki centar za masažu gdje rade obučene osobe. Trudnice moraju da se masiraju sa posebnim oprezom i zato masaže moraju biti blage i nježne.

Da bi užitak bio potpun, potražite terapeuta koji je posebno obučen za ovakvu vrstu masaže, prepustite se iskusnim rukama i vaše zadovoljstvo može da počne.

Maseri koji rade sa trudnicama ne smiju grubo i jakim pritskom da je masiraju. Masira se samo gornji dio leđa, ruke i noge. Donji dio leđa i stomak ne bi trebalo dirati, već samo lagano premazati uljem.

Kako izgleda masaža trudnice?

Glavnu ulogu igra i atmosfera u kojoj se žena masira. Prostorija mora biti provjetrena i topla, prijatnog ambijenta, sa tihom, opuštajućom muzikom u pozadini da bi iskustvo bilo još prijatnije.

Mogu se koristiti i opuštajuća eterična ulja, a poslije četvrtog mjeseca trudnoće u eterično ulje se može dodati i biljno. Ulja birajte oprezno. Nisu pogodna ona od sjemena anisa, bosiljka, žalfije, čempresa, komorača, jasmina, smreke.

Preparat koji se koristi tokom masaže treba da bude siguran i za mamu i za bebu, tako da se preporučuje bademovo ulje ili ulje makadamije. Tako istovremeno i njegujete kožu svog tijela.

ulje badem

Trajanje masaže trudnice može trajati 30-60 minuta, preporučuje se bar jednom sedmično u zavisnosti od zdravstvenog stanja i okolnosti, a preporučuje se jednom sedmično tokom drugog tromjesečja, a dva puta sedmično ili više tokom trećeg tromjesečja.

Položaj u kome se primjenjuju pokreti masaže može biti sjedeći (na posebnoj stolici specijalno dizajniranoj za masažu trudnica) ili ležeći položaj na strani, lijevoj, desnoj i na leđima. Radi veće udobnosti, postavljaju se jastuci između nogu, ispod stomaka, ispod glave trudnice.

Kao i pri regularnim masažama, terapeut koristi različite pokrete, najčešće blag pritisak na određeni dio tijela, gornji deo leđa, ruke i noge, pri čemu se izbjegavaju donji deo leđa i stomak (osim nanošenja preparata).

Možda te zanima
sindrom srećne djevojke

Posebno se vodi računa i o stopalima, gdje se izbjegava jači pritisak, zbog stimulacije određenih tačaka koje mogu izazvati prijevremeni porođaj, pogotovo dio oko skočnog zgloba. Zato je veoma važno da biste se osjećali sigurno i bezbjedno da vas masira terapeut obučen za masažu trudnica.

masaža stopala trudnica

Drage trudnice, ukoliko imate bezbjednu trudnoću koju redovno kontroliše vaš ljekar, ZdraviJa vam preporučuje da se prepustite čarima masaže, koja će vam svakako biti od koristi da na što lakši način prevaziđete bolove koji prate drugo stanje.

Zašto je bitan dodir?

Dodir je jako važan za fizičko i emocionalno stanje buduće majke, posebno dok se privikava na novi izgled svog tela. Tokom trudnoće, poželjno je da se uključi i partner, da bude prisutan pri masaži, ukoliko želi da ga terapeut obuči kako da pravilno primenjuje prenatalnu masažu.

Uživajte u svom drugom stanju, priuštite sebi to iskustvo, ali i bebi dok je još u stomaku. Jer, ne zaboravite, ako vi uživate, i beba uživa sa vama!

Kasnije, kad se beba rodi, iskustvo masaže možete nastaviti tako što ćete vi naučiti da masirate svoju bebu.

Pročitajte i kako to treba da izgleda ishrana jedne trudnice. Šta treba jesti, a šta izbjegavati.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh