10 edukativnih crtanih filmova koje vaša deca treba da pogledaju

Avatar photo
preporuke decijih filmova

U današnjem digitalnom dobu u kome su deca izložena najrazličitijim sadržajima putem medija, važno je napraviti dobar izbor i okružiti ih edukativnim sadržajima koji će podsticati njihov intelektualni i emocionalni razvoj. Zbog toga je ZdraviJa za vas danas pripremila listu lepih i edukativnih animiranih filmova koje svako dete treba da pogleda.

1. Kralj lavova

Kralj lavova je animirani Diznijev klasik iz 1994. godine. Film prati život mladog lava Simbe, koji nakon gubitka oca odlazi u izgnanstvo u afričku savanu.

Ova epska priča o gubitku, hrabrosti, prijateljstvu i ljubavi postala je jedna od najvoljenijih animacija svih vremena. Osim poučne i dirljive priče, ovaj film je pravo remek-delo kada je u pitanju muzika. Circle of Life i Hakuna Matata samo neke od predivnih pesama koje ćete čuti u ovom filmu.

kralj lavova

2. Coco

Coco je priča o dvanaestogodišnjem dečaku Migelu koji sanja da postane uspešan muzičar, ali mu porodica to ne dozvoljava. Igrom slučaja Migel završi u zemlji mrtvih gde doživljava razne avanture.

U ovom magičnom svetu, Migel sreće svoje preminule rođake, uključujući pradedu Heča, koji postaje njegov vodič kroz ovu neobičnu stvarnost. U pokušaju da se vrati u stvarni svet, Migel otkriva tajne svoje porodične prošlosti i suočava se s važnim odlukama koje će uticati na njegovu budućnost. Ovaj film govori o temama kao što su ljubav, snovi i želje, strast prema umetnosti i poštovanje porodice.

coco

3. Bambi

Bambi je kultni animirani film iz 1942. godine koji prati priču o malenom jelenu po imenu Bambi. Rođen u srcu šumske idile, Bambi odrasta uz podršku svojih šumskih prijatelja, ali bezbrižna idila biva ubrzo narušena dolaskom opasnog lovca. Tada počinje priča o Bambijevom odrastanju. Zbog prelepe animacije, nezaboravnih likova i dirljive, tople priče, ovaj film je jedan od najboljih animiranih filmova svih vremena.

bambi

4. Brave

Brave je predivan animirani film iz 2012. godine. Radnja filma prati hrabru princezu Meridu, koja živi u Škotskoj. Merida je neustrašiva i nekonvencionalna devojka koja voli jahanje, streličarstvo i ne želi prihvatiti tradicionalne uloge koje joj se nameću.

Ovaj film se izdvaja po tome što je prvi film studija Pixar sa ženskom protagonistkinjom i po tome što se ozbilno bavi dinamikom odnosa između roditelja i dece, posebno između Meride i njene majke Elinor. Osim toga, film naglašava važnost pronalaženja sopstvenog identiteta i poštovanja različitosti.

brave

5. Potraga za Nemom

Film Potraga za Nemom je 2004. dobio nagradu Oskar u kategoriji za najbolji animirani film, a iste godine primio je i nagradu Nickelodeon Kids’ Choice Award za najbolji film po izboru dece. Radnja prati hrabog oca, ribu Marlina, koji kreće u potragu za izgubljenim sinom i veselu ribu s kratkotrajnim gubitkom pamćenja, Dori. Tokom potrage, ovaj dvojac sreće brojne osebujne likove i doživljava mnoštvo avantura u podvodnom svetu.

u potrazi za nemom

6. Knjiga o džungli

Knjiga o džungli je još jedan nezaobilazni Diznijev filmski klasik koji i danas osvaja srca publike. Film je inspirisan pričom Rudjarda Kiplinga i prati dečaka Moglija koga su u džungli othranili vukovi. Moglijev idilični život u džungli je u opasnosti kada se pojavi tigar Šir Kan koji je pretnja za njegovu sigurnost.

Ovaj animirani klasik donosi jedinstvenu atmosferu džungle, nezaboravne pesme poput The Bare Necessities, i univerzalne poruke o odrastanju, prijateljstvu i povezanosti sa prirodom.

knjiga o dzungli

7. Ratatouille

Ratatouille (u Srbiji prikazan pod nazivom Mućkalica) je američki animirani film iz 2007. godine. Dobio je brojne nagrade od kojih su najznačajniji Oskar, Zlatni globus i BAFTA za najbolji animirani film.

Možda te zanima

Radnja prati Remija koji sanja da postane kuvar. On ceni dobru hranu i ima poprilično sofisticiran ukus. Jedini problem je to što je Remi pacov. Kada se nađe u kanalizaciji ispod jednog od najboljih restorana u Parizu, Remi odlučuje da ostvari svoj san. Ratatouille je osvojio srca publike i kritičara slaveći snove, hrabrost i neobična prijateljstva.

ratatui

8. Soul

Radnja filma prati strastvenog džez pijanistu koji neočekivano umire i nađe se u mističnom svetu The Great Before. Neuspešno pokušavajući da se vrati u život, on sreće dušu u usponu pod imenom 22, i zajedno sa njom proživljava izuzetno duhovno putovanje. Kroz spektakularnu animaciju, film istražuje pitanja o smislu života, strastima, i važnosti življenja u trenutku. Soul gledaocima pruža duboko emotivno iskustvo koje podstiče na ozbiljno razmišljanje o životu i sreći.

soul

9. Up

Up je čarobna animirana avantura iz 2009. godine koja prati udovca Karla koji, želeći ostvariti snove svoje preminule supruge, podiže kuću balonima i kreće na nezaboravno putovanje. Uz nespretnog dečka Rasela, Karlovo jednostavno putovanje postaje složena pustolovina ispunjena smehom, emocijama i neverovatnim otkrićima.

up

10. Inside out

inside out

Priča prati unutrašnji svet devojčice Rili, gde emocije — Radost, Tuga, Bes, Strah i Gađenje — upravljaju njenim životom. Kroz njihove avanture dok se nose s izazovima koje donosi preseljenje, film istražuje kompleksnost ljudskih emocija, posebno tokom odrastanja. Ovaj prelepi film nas podseća na važnost prihvatanja svih emocija, jer sve one zajedno čine našu jedinstvenu ljudskost.
Pišite nam koji od ovih filmova se najviše dopao vašim mališanima!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh