5 razloga zašto treba da jedete gljive

Avatar photo
gljive

Zdravsteni benefiti gljiva su mnogobrojni, a poznato je, između ostalog, da jačaju imunitet, kosti i veoma su bogate hranljivim sastojcima. Ovo su samo neki od razloga zašto treba da ih obavezno uvrstimo u redovnu ishranu, a ZdraviJa vam u nastavku donosi činjenice zašto su gljive dobre za vaš organizam.

Jačaju imunitet

Poznato je da odgovarajućom hranom možete ojačati vaš imunitet. Gljive su idealna hrana za vaše zdravlje jer sadrže dosta antioksidanata i hranljivih materija. Neka naučna istraživanja su pokazala da ovi ukusni plodovi mogu smanjiti rizik od nastanka raka dojke i raka prostate.

Jačaju kosti

Pored korisnog vitamina D, gljive sadrže i kalcijum koji ima izuzetan značaj za zdravlje kostiju.

Obiluju hranljivim sastojcima

Vitamin D je veoma značajan za zdravlje, a njegov nedostatak radije nadoknadite unosom zdravih namirnica, nego suplementima. Pored brojnih vrsta povrća, gljive su odličan izvor vitamina D.

gljive
@pinterest

Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Gljive se smatraju namirnicom koja se preporučuje kao sastavni dEo jelovnika osoba koje pate od dijabetesa. One sadrže prirodni insulin i enzime koji pomažu organizmu da razloži šećer i skrob iz drugih namirnica.

Tope kilograme

Rezultati istraživanja sprovedenih na Univerzitetu Bafalo pokazali su da konzumiranje gljiva može da reguliše nivo glukoze u krvi, čime će mršavljenje biti olakšano, naročito ženama.

gljive
@pinterest

Razlika između otrovnih i jestivih

Jestivi šampinjoni mirišu na badem ili anis, dok se otrovni javljaju u grupama i intenzivno su žute boje. Kada se protrljaju među prstima oslobađaju miris koji podseća na izgorelu gumu.

U prirodi ima više od 30 vrsta vrganja, ali je tek pet do šest vrsta jestivo. Jestivi vrganji imaju potpuno belo meso, a rupice, odnosno pore u dnu šešira i drške nisu crvene. Kožica im je tamnobraon boje do crne, a ponekad i crvene.

Možda te zanima
zdrave coko lesnik kuglice

Kod lisičarki, kojih ima desetak vrsta, ne može da se pogreši jer su sve jestive. Među njima, žuta šumska lisičarka najčešće se bere, dok je crna lisičarka, malena gljiva od 50 grama, ukusnija od većine drugih vrsta. Teško se nalazi jer se javlja na specifičnim mestima i samo u jesen.

Možda vam bude interesantno: Gulaš BEZ MESA. slasno jelo od vrganja

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh