5 razloga zašto treba da jedete gljive

Avatar photo
gljive

Zdravsteni benefiti gljiva su mnogobrojni, a poznato je, između ostalog, da jačaju imunitet, kosti i veoma su bogate hranljivim sastojcima. Ovo su samo neki od razloga zašto ih treba obavezno uvrstiti u redovnu ishranu, a ZdraviJa vam u nastavku donosi činjenice zašto su gljive dobre za vaš organizam.

Jačaju imunitet

 

Poznato je da odgovarajućom hranom možete ojačati vaš imunitet. Gljive su idealna hrana za vaše zdravlje jer sadrže dosta antioksidanata i hranljivih materija. Neka naučna istraživanja su pokazala da ovi ukusni plodovi mogu smanjiti rizik od nastanka raka dojke i raka prostate.

Jačaju kosti

Pored korisnog vitamina D, gljive sadrže i kalcijum koji ima izuzetan značaj za zdravlje kostiju.

Obiluju hranljivim sastojcima

 

Vitamin D je veoma značajan za zdravlje, a njegov nedostatak radije nadoknadite unosom zdravih namirnica, nego suplementima. Pored brojnih vrsta povrća, gljive su odličan izvor vitamina D.

gljive
@pinterest

Pomaže u borbi protiv dijabetesa

 

Gljive se smatraju namirnicom koja se preporučuje kao sastavni dio jelovnika osoba koje pate od dijabetesa. One sadrže prirodni insulin i enzime koji pomažu organizmu da razloži šećer i skrob iz drugih namirnica.

Tope kilograme

 

Rezultati istraživanja sprovedenih na Univerzitetu Bafalo pokazali su da konzumiranje gljiva može da reguliše nivo glukoze u krvi, čime će mršavljenje biti olakšano, naročito ženama.

gljive
@pinterest

Razlika između otrovnih i jestivih

 

Jestivi šampinjoni mirišu na badem ili anis, dok se otrovni javljaju u grupama i intenzivno su žute boje. Kada se protrljaju među prstima oslobađaju miris koji podsjeća na izgorjelu gumu.

Možda te zanima
posni ručak

U prirodi ima više od 30 vrsta vrganja, ali je tek pet do šest vrsta jestivo. Jestivi vrganji imaju potpuno bijelo meso, a rupice, odnosno pore u dnu šešira i drške nisu crvene. Kožica im je tamnobraon boje do crne, a ponekad i crvene.

 

Kod lisičarki, kojih ima desetak vrsta, ne može da se pogriješi jer su sve jestive. Među njima, žuta šumska lisičarka najčešće se bere, dok je crna lisičarka, malena gljiva od 50 grama, ukusnija od većine drugih vrsta. Teško se nalazi jer se javlja na specifičnim mjestima i samo u jesen.

Zekice su još jedna grupa gljiva sa više stotina vrsta. Golubača, jestiva zekica, posebno se izdvaja jer ima okus mladih mliječnih lješnika. Ona stiže u junu i julu, dok se u jesen javlja samo mjestimično. Ima specifičan izgled, boja je blijedo rezeda, a plod je sav ispucao.

 

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh