8 tajni koje zdrave žene praktikuju kada jedu van kuće

Avatar photo
zdrave žene

Zdrava ishrana nije samo izbor već načina života. Koliko god volimo da se hvalimo da aktivno učestvujemo u spremanju obroka kod kuće, nekada obaveze i radni dani mogu da nas spriječe u tome. Iz tog razloga primorani smo da jedemo van kuće. Ipak, možete da jedete vani i da i dalje uživate u hrani i u svoje tijelo unosite one namirnice zbog kojih se osjećate najbolje, a ZdraviJa zna i kako. Čitajte dalje i saznajte trikove koje zdrave žene uvijek koriste kada jedu van kuće, a da pri tom ostaju dosljednje svojim zdravim navikama.

zdrave žene
@pinterest

Uradite svoje istraživanje

Bez obzira da li ste krenuli na nedeljni ručak sa drugaricama ili na dugo očekivani prvi sastanak, pripremite se tako što ćete brzo pretražiti Google da biste pregledali koji sve lokali se nude u vašem gradu, a potom i njihov meni. Ako unaprijed pogledate meni, spriječićete one trenutke u kojima ste panični i onda naručite prženu piletinu jer su i svi ostali.

Na ovaj način, manje ste podložni bezumnom naručivanju pomfrita ili hrpe palačinki dok ogladnite sjedeći u restoranu. Ako ste dobili zadatak da izaberete mjesto za večeru (još bolje), možete napraviti korak dalje i pogledati praksu restorana koje razmatrate. Odakle nabavljaju svoje sastojke? Da li su organski? Koja je njihova filozofija hrane? Zatim suzite svoje opcije na osnovu onoga što najviše cijenite.

Ne dolazite u restoran stopostotno gladni

Dođete u restoran gladni i ne možete a da ne zaronite pravo u korpu za hljeb ili čips i salsu. Da biste spriječili ponavljanje ovog previše poznatog scenarija, nemojte preskakati tipične obroke u svom danu. Umjesto toga, učinite sebi uslugu i jedite dobro izbalansirane, hranljive obroke proteina, zdravih masti, vlakana i povrća tokom cijelog dana kako biste bili zadovoljni i vaš šećer u krvi stabilizovan. I prije nego što krenete, posegnite za malim zalogajem koji se sastoji od proteina i zdravih masti, poput povrća i humusa, jabuke sa puterom od badema ili kikirikija, ili tvrdo kuvanog jajeta i šake badema.

Nemojte se ustručavati da postavljate pitanja

Naučite da govorite samouvjereno i pitanja o jelovniku postavljate kao da izgovarate “dobar dan”. Češće nego ne, naićete na strpljenje i ljubaznost osoblja kada saopštavate svoje potrebe. Zato se ne plašite da (ljubazno) pitate kako se pravi jelo, kolike su porcije, sa kojim vrstama ulja i drugih sastojaka kuvaju itd.. I kada ste već kod toga, nemojte se plašiti da pitate da li možete da dodate neke druge namirnice koje vam više odgovaraju. Što više znanja imate, to bolje izbore možete napraviti za sebe.

Nikada ne zaboravite povrće

Dobro pravilo je da povrće uvijek bude zvijezda vašeg obroka. Ali najzdravije žene znaju da ne moraju da se odreknu svoje omiljene hrane kao što su tjestenina, takosi, pica ili hamburgeri. Umjesto toga, one razmišljaju o dodavanju povrća u svaki svoj obrok. Naručite starter salatu i prilog brokolija da biste dobili malo vlakana i hranljivih materija prije svog omiljenog poroka.

Bilo da naručite salatu kao predjelo, svakako udvostručite špinat na pari uz jelo ili posegnite za zelenim sokom tokom obroka. Tako ćete dodati hranljive materije koje se bolje probavljaju i čine da se vaše tijelo osjeća energično.

zdrave žene
@pinterest

Zatražite začine sa strane

Većina soseva i preliva koji se poslužuju u restoranima je prepuna šećera, soli, vještačkih aditiva i drugih skrivenih sastojaka koji mogu uključivati uobičajene alergene poput soje i glutena. Ako naručujete salatu da biste unijeli još hranljivih sastojaka, dodatni šećer ili vještački sastojci u prelivu iste obično sve vaše zdrave namjere mogu da pokvare.

Dobra vijest je da vam bilo koji sosovi ili prelivi sa strane daju kontrolu nad količinom koju koristite. Takođe možete pokušati da tražite zdravije alternative, kao što su pesto, salsa, gvakamole, ekstra djevičansko maslinovo ulje ili balzamiko sirće.

Slušajte svoje tijelo kada je u pitanju veličina porcije

Većina jela koja se poslužuju u restoranima su najmanje dvostruko veća od onoga što bi nas zaista zadovoljilo i ispunilo. Mnogi od nas imaju naviku da jedu sve što je pred njima. Dakle, u restoranima sa velikim porcijama, to znači da jedemo dok se ne počnemo da se osjećamo prenatrpano i neprijatno.

Možda te zanima
imunitet

Često provjeravajte svoje telo da biste utvrdili kada se osjećate zadovoljno i kada više ne uživate u hrani ispred vas. Još jedan savjet… Pokušajte da naručite porodična jela koja možete da dijelite sa ostatkom osoba za vašim stolom.

Pijte više vode

Zdrave žene smatraju H20 svojim najboljim prijateljem, pa prvo kada sjednete za sto naručite falšu vode. Održavanje hidratacije tokom obroka takođe može pomoći da usporite jelo. Ovo vam omogućava da provjerite svoje znake gladi i sitosti kako biste spriječili prejedanje. Ako želite da popijete nešto drugo i više osvježavajuće, uvijek možete posegnuti za bezalkoholnim koktelom sa svježim sastojcima bez šećera i sirupa i naravno uz njega ne zaboravite na svoju čašu vode.

zdrave žene
@pinterest

Jedite pažljivo

U gužvi svakodnevnog života, preplavljeni smo smetnjama. Između poslovnih e-mail-ova, TikTok-a i ostalih ometača, lako je žuriti kroz obroke bez ikakve pauze. Sledeći put kada budete večerali vani, upotrijebite sva svoja čula da jedete sa namjerom i jasnim ciljem. Pogledajte kako vaša hrana izgleda, njenu aromu, teksturu, ukuse i kako se osjećate dok je konzumirate.

To će vas primorati da usporite, budete prisutni i uživate u iskustvu sa prijateljima. Ako vam je teško da praktikujete pažljivu ishranu, spustite svoj pribor na svakih nekoliko zalogaja da biste razvili svijest o svojoj hrani i trenutku. Vjerujte nam, vaša probava će vam biti zahvalna.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh