Vežbanje sa Hula Hoop obručem: zabava i trening u jednom

Avatar photo
hula hoop trening

Pored činjenice da je vežbanje sa Hula Hoop obručem zaista zabavan način vežbanja, postoji još nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da se opredelite za ovaj cool trening. Mnogima od nas Hula Hoop je bio omiljena igračka uz koju smo odrastali, a danas nam može odlično poslužiti za aerobno vežbanje. Ako niste upoznati sa ovim terminom, ukratko ćemo vam objasniti.

Aerobno vežbanje je fizička aktivnost koja uključuje kontinuirano korišćenje kiseonika kako bi se obezbedila energija za mišićnu aktivnost. Ovaj način vežbanja podstiče rad srca i pluća, ubrzava metabolizam, poboljšava izdržljivost i cirkulaciju. Primeri aerobnih vežbi su trčanje, plivanje, vožnja bicikla ili brzo hodanje. Čak i kada nije intenzivan i preterano naporan, aerobni trening ubrzava rad srca za jako kratko vreme.

Kako vežbati i koliko treba da traje trening sa Hula Hoop obručem?

hula hoop

Važno je odabrati odgovarajuću veličinu obruča, jer obruči različitih veličina odgovaraju različitim nivoima veštine i veličine tela. Najpre postavite obruč oko struka i držite ga horizontalno oko tela. Noge neka vam budu blago razmaknute. Potom prislonite obruč na leđa i gurajte ga prema napred, kružno pomerajući kukove. Pokušajte održati ravnotežu i ritam. Nakon nekoliko minuta, pokušajte rotirati obruč u suprotnom smeru.

U početku možete vežbati nekoliko minuta dnevno. Savetujemo vam da to bude šest minuta u jednom smeru, a zatim šest u suprotnom smeru.

U proseku, za samo tri minuta vežbanja sa obručem, vaše srce će kucati istom brzinom kao da ste hodali ili čak džogirali.
Ova jednostavna vežba je savršen način da održite telo aktivnim u udobnosti svog doma. Potrebne su vam samo volja da trenirate i želja da se dobro zabavite. Prednost vežbanja kod kuće je ta što možete „zgrabiti” prvu majicu i udobne helanke i početi bez puno planiranja, spremanja i truda.

Koje su mane ovakvog treninga?

hula hoop treninzi

Možda te zanima
Sarah Jessica Parker

Čak i najzabavnije aktivnosti postanu dosadne nakon dužeg vremenskog perioda. S obzirom na to da ćete vidljive rezultate postići tek kad povećate minutažu vežbanja, neminovno je da vam nakon izvesnog perioda čak i Hula Hoop postane dosadan. Zbog toga vam savetujemo da dok izvodite ovu vežbu gledate televiziju, slušate omiljenu muziku ili podkast.

Šta očekivati nakon mesec dana redovnog vežbanja?

Nakon mesec dana redovnog vežbanja sa Hula Hoop obručem, možete očekivati brojne promene. Pre svega, primetićete poboljšanje tonusa mišića stomaka i leđa, ali i bokova. Ova vrsta vežbanja takođe može doprineti boljoj koordinaciji i ravnoteži, jer zahteva sinhronizaciju pokreta kukova i tela. Uz to, aerobna priroda vežbi sa Hula Hoop obručem pomoći će vam da povećate izdržljivost, ubrzate metabolizam i redukujete telesnu masu.

Važno je napomenuti da će rezultati varirati od osobe do osobe, ali redovno vežbanje, uz održavanje zdravih prehrambenih navika, može dovesti do vidljivih poboljšanja. Budite dosledni u svojoj praksi i uživajte u benefitima koje Hula Hoop vežbanje može doneti vašem telu i duhu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh