ANANAS- Lekovita svojstva

Avatar photo
ananas

Ananas je neizostavna namirnica tokom leta, ali i tokom drugih godišnjih doba. Odličan je u kolačima, voćnim salatama i sokovima. Ova tropska voćka osim što je omiljena mnogima, spada u red supernamirnica. Zašto? Bogata je mnogim enzimima i vitaminima koji pomažu održavanju zdravlja vašeg tela kao i lečenju povreda.

Ananas je izuzetno bogat prirodnim šećerima. Jedna činija ovog voća ima otprilike 16 g šećera, što je odlično za one koji žele biti aktivni, jer, poznato je da je šećer najveći izvor energije. Na taj način sportistima i onima koji se bave određenom fizičkom aktivnošću pružaju dovoljnu količinu energije za trening. Osim toga, ananas je odličan i za konzumiranje nakon treninga kako biste se brže oporavili i pripremili za daljnje aktivnosti.

Iako je bogat izvor šećera, niskokaloričan je. Jedna činija ananasa ima samo 76 kalorije.

ananas
@pinterest

Štaviše, ananas sadrži enzim bromelin, koji deluje protivupalno, a može biti posebno koristan ukoliko trenirate povređeni.

Ima široku primenu u lečenju bolesti srca, urinarnog trakta, atroze, reumatoidnog artritisa i sinusa.

Bakar, kojim je ovo voće bogato, pomaže telu u proizvodnji hemoglobina i podstiče brže zarastanje rana, te sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Preporučuje se i kao lek prilikom otežane probave i nedovoljnog lučenja enzima želučanog soka.

Odličan je i za sve sportske povrede, kao što su uganuća, ogrebotine, distorzije…

upala

Ukoliko tragate za vitaminom C, ananas ima i to. Čak jedna kriška ananasa sadrži 30% dovoljne dnevne količine vitamina C. Ovaj vitamin koristan je za jačanje imuniteta sportista koji se oporavljaju od utakmica ili napornih treninga.

Ova voćka sadrži i mangan, mineral koji održava zdravlje kostiju te pomaže pri razvoju jakih kostiju i tetiva. Preporučuje se dnevni unos od 2,2 miligrama mangana za muškarce i 1,9 miligrama za žene, a jedna činija ananasa sadrži čak 1,55 miligrama mangana. Stručnjaci čak smatraju da ova voćka ima uticaj i u sprečavanju nakupljanja masnih naslaga.

Ako ste postili, neka prva namirnica koju ćete pojesti pre normalne ishrane bude ananas.

ananas
@pinterest

Sok od ananasa pomaže i ako imate upaljeno grlo. Nekoliko puta dnevno isperite grlo ovim sokom i poboljšanje će biti primetno već nakon nekoliko puta.

Možda te zanima
Marokanska pastirska pita

Možda vam bude interesantno: 21 namirnica koju možeš staviti u većinu obroka

Kako da izaberete dobar ananas?

Kada kupujete ananas gledajte da bude čvrst, sa zelenim uspravnim listovima. Kucnite prstima po njemu. Sočan ananas stvaraće zvuk kao da je pun vode.

Najukusniji je kada se posluži na sobnoj temperaturi. Iako će vas više osežiti ukoliko ga servirate odmah po vađenju iz frižidera, na hladnijoj temperaturi gubi ukus. Ukoliko ga ipak čuvate u frižideru, držite ga na najvišoj polici jer je tu temperatura najviša.

Osim u ishrani, ananas se koristi i kao dodatak u kozmetici. Pročišćava kožu i pomaže u uklanjanju celulita. Zar ovo nije sasvim dovoljno razloga da odete do najbliže prodavnice i kupite ovu zdravu, osežavajuću voćku?

ananas
@pinterest

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh