Budite zdravi i vitki uz mediteranski način ishrane

Avatar photo
zdravi i vitki

Mnogi stručnjaci u oblasti ishrane, ali i zdravstveni radnici hvale mediteransku ishranu, ali zašto? Najjednostavnije rečeno, mediteranski način ishrane fokusiran je na zdrave masti, morske plodove, te puno povrća i voća, i kao takav, smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti. U nastavku teksta pronađite kako vam ovaj način ishrane može pomoći da budete zdravi i vitki.

Ovakva ishrana takođe može doprinijeti i gubitku težine, čak i ako ne pokušavate da ograničite unos kalorija. Najbitnije od svega jeste to što je ishrana u mediteranskom stilu bogata svježom, neprerađenom hranom. Slijedi pet koristi ovakve ishrane za zdravlje, koje je vrijedno znati.

Zaštite srce i budite zdravi i vitki

Istraživanje urađeno na Američkom koledžu, na odsjeku za kardiologiju u 2015. godini pratila je više od 2.500 odraslih Grka više od 10 godina. Oni koji su pratili mediteransku ishranu bili su 47 odsto manje podobni razvijanju bolesti srca u poređenju sa njihovim vršnjacima koji nisu bili lojalni planu mediteranske ishrane.

Interesantno je da su istraživači zaključili da je pridržavanje ovoj ishrani pružilo još veću zdravstvenu zaštitu od fizičke aktivnosti. To što je ovo dokazano, svakako ne znači da biste trebali preskakati treninge, već da je ishrana jednako bitna.

Bolje moždane sposobnosti

Ukoliko želite da ostanete u formi kada su u pitanju razmišljanje i pamćenje, jedite žitarice od cijelog zrna, orahe, voće i povrće umjesto crvenog mesa i prerađene hrane. U pregledu od 18 članaka objavljenih u časopisu Frontiers in Nutrition iz 2016. godine otkriveno je da ishrana bogata cijelim zrnom i zdravim mastima može poboljšati kognitivnu funkciju, usporiti brzinu kojom se mozak smanjuje, te smanjiti vjerovatnoću razvoja Alchajmerove bolesti.

Ovi impresivni zdravstveni benefiti nisu bili vidljivi samo kod penzionisane populacije, već su istraživači vidjeli i kognitivna poboljšanja kod mladih ljudi.

zdravi i vitki

Budite zdravi i vitki

Mnoge studije su se fokusirale na sposobnost mediteranske ishrane da pomogne ljudima da skinu neželjene kilograme. Meta-analiza iz 2011. godine objavljena u časopisu “Metabolički sindrom i srodni poremećaji”, utvrdila je da je mediteranski plan za ishranu doprinio gubitku težine učesnika oko četiri puta više nego kod učesnika u kontrolnoj grupi.

Rezultati su bili još značajniji kada su učesnici ušli u režim vježbanja i nastavili da održavaju ovakav tempo ishrane duže od 6 mjeseci.

Možda vam bude korisno: DOKAZANO: Celer lijek za sve bolesti + recept za sok

Prevencija hroničnih bolesti

Članak iz 2017. objavljen u “Nutrition Today” istražio je načine na koje je mediteranska ishrana povezana sa prevencijom hroničnih bolesti. Oni koji prate ovaj način ishrane imaju tendenciju da smanje količinu tjelesnih masti i manji rizik od razvoja metaboličkog sindroma.

Drugo, konzumiranje ovakvog načina ishrane, takođe može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa (za 40 procenata za osobe koje su u riziku od kardiovaskularnih oboljenja). Takođe se pokazalo da ovakva ishrana štiti od kardiovaskularnih oboljenja, raka dojke, inflamatorne bolesti crijeva, kolorektalnog karcinoma i drugih karcinoma.

Možda te zanima
namirnice

zdravi i vitki

Povećajte dugovječnosti, te budite zdravi i vitki

S obzirom na sve ove koristi mediteranske ishrane, nije ni čudo što vam ona može pomoći i da živite duže. Studija iz 2014. godine objavljena u BMJ-u je otkrila ćelijske razlike između žena koje su pratile plan mediteranske ishrane i onih koje su jele više mesa i mliječnih proizvoda, posebno u vezi dužine tjelomjera, a to su DNK sekvence nađene na kraju hromozoma.

Dužina tjelomjera ima interesantnu vezu sa starenjem: Oni kratki povezani su sa kraćim životom, dok dugi tjelomjeri, koji su pronađeni kod onih koji se hrane mediteranskom ishranom, znače i duži život.

Nadamo se da će vam ove činjenice i savjeti biti od koristi, te da ćete mediteransku hranu uvrstiti na vaš sedmični jelovnik. Inspiraciju za recepte možete pronaći u našoj rubrici PRAVIM, te na ZdraviJa YouTube kanalu.

Možda poželite da napravite: Losos sa brokulom i tikvicom spremljen u rerni

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh