Danas pripremamo: bulgur i špinat u integralnoj tortilji

Avatar photo

Ako ste među onima kojima nedostaje inspiracije za pripremu zdravih obroka, za vas imamo odličan prijedlog! Na našem današnjem meniju – bulgur i špinat u integralnoj tortilji. Osim što je veoma zdrav, ovaj obrok može biti spreman za svega 10 minuta! U nastavku pročitajte više informacija o bulguru, te šta vam je sve potrebno za ovaj recept!

Šta je zapravo bulgur i koji su njegovi benefiti?

Bulgur je žitarica koja se dobija iz nekoliko različitih vrsta pšenice. Dobija se procesom natapanja pšenice koja se zatim suši ili peče, a potom mrvi čime se dobijaju male smeđe granule nepravilnog oblika.

Bulgur je niskokaloričan, ima malo masti i pogodan je za ljude koji su na dijeti. Ne samo da će visok nivo vlakana pomoći da se osjećate sitima, nego će i spriječiti prejedanje i česte međuobroke, ali ćete unijeti i manje kalorija ako ćete konzumirati bulgur umjesto drugih žitarica. Konzumiranje bulgura doprinosi smanjenju ukupnog holesterola i nivoa inzulina čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Za naš recept, koristili smo Ledo bulgur mješavinu. Riječ je o prvoj kombinaciji žitarica i povrća u Ledo ponudi zajedno sa Quinoa mješavinom te su prvi Ledo proizvodi sa žigom „Živjeti zdravo“ te jedini u cijeloj kategoriji smrznutih proizvoda.

Ledo Bulgur mješavina sadrži bulgur, ječam, mladu soju, grah, paprike, brokule i mrkve. Ledo je pri razvoju ove mješavine vodio računa i o negativnom uticaju pretjeranog unosa soli na organizam, pa je razvijena s prirodno niskim udjelom soli. Bulgur mješavina ujedno predstavlja i prirodan izvor vlakana važnih za održavanje mnogobrojnih funkcija u tijelu bitnih za zdravlje čitavog organizma. Tako Bulgur mješavina na 400 g ima samo 440 kcal i čak 21 g vlakana.

Kako smo mi pripremali ovu mješavinu pročitajte u nastavku!

Potrebni sastojci:

  • Ledo bulgur mješavina
  • Manja glavica crvenog luka
  • 3 kašike paradajz pirea
  • Nekoliko listova špinata (ili blitve)
  • Integralna tortilja
  • Začini po želji

Priprema:

U tavi zagrijte maslinovo ulje, kratko dinstajte luk te dodajte mješavinu (nije potrebno prethodno odmrazavanje). Miješajte nekoliko minuta, te dodajte malo vode.

Zatim, dodajte paradajz pire i nastavite sa miješanjem.

Par minuta prije nego što skinete tavu sa vatre, dodajte i špinat koji ste prethodno očistili i isjekli na listiće.

Kada je mješavina gotova, skinte sa vatre.

Možda te zanima
mango mousse

U drugoj tavi kratko zagrijte tortilju.

Tortilju poslužite na tanjir te premažite gotovom mješavinom. Po želji, tortilju urolajte ili poslužite otvorenu.

Vaš obrok je spreman! Prijatno!

Obavezno isprobajte recept i javite nam vaše utiske! Fotografišite jelo, podijelite na story uz tag @zdravija i @ledobih . Jedva čekamo da vidimo vaše specijalitete!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh