Evo kako da uredite dječiju sobu po Montessori metodi

Avatar photo
montessori

Ukoliko ste vi od onih roditelja kojima je udobonost, sigurnost, ali i zdravi odgoj djeteta na prvom mjestu, tada biste trebali da razmislite o malo drugačijem uređenju dječije sobe. Donosimo vam savjete kako da uredite sobu prateći čuveni metod Marije Montessori.

“Pomozi mi da to uradim sam” – ovo je ideja kojom se vodi Montessori pedagogija. Prema Montessori metodi, dječija soba bi trebala biti uređena iz dječije perspektive. Svaki komad namještaja i sve stvari u sobi trebale bi biti dostupne djetetu u svakom trenutku, jer mu na taj način omogućavamo razvoj kreativnosti.

Dječija soba ne bi trebala biti zatrpana nepotrebnim stvarima koje će djecu ometati. Osnovna načela Montessori metode su minimalizam i funkcionalnost.

Krevet

Izaberite niske krevete koji omogućavaju djetetu da se popne i siđe potpuno samostalno. Visina dušeka od tla ne smije prelaziti 20/25 cm. Na tržištu ima mnogo kreveta koji ispunjavaju ovaj uslov, ali uvijek postoji i opcija da napravite podlogu za dušek od paleta ili da angažujete stolara da vam napravi krevet po mjeri.

Odlazak na spavanje će postati prirodan gest i dijete će se osjećati umirujuće u krevetu njegove veličine. Dakle, krevetac je stvar sa kojom ćete se prvo pozdraviti. Prema ovoj metodi on samo sputava dječiju samostalnost.

ormar

Ormar

Dozvolite svom djetetu da nauči samostalno da se oblači. Prije svega trebamo im obezbijediti ormar kom mogu samostalno pristupiti i uzeti iz njega sve što im treba. Na tržištu postoji mnogo niskih ormara koji ispunjavaju svrhu.

Ako više volite da djeca prate “ukus” roditelja i ne improvizuju nevjerovatne odjevne kombinacije, možete se odlučiti za tradicionalnu garderobu i opremiti sobu otvorenim policama ili ormarom. To će vam omogućiti da s vremena na vrijeme mijenjate odjeću, a dijete će samo birati šta da obuče.

Još jedan savjet je da na ulazu u kuću ili u dječijoj sobi imate vješalicu u odgovarajućoj visini. Biće korisna i dijete će tu moći objesiti jaknu i drugu odjeću. Od pomoći su i korpe za veš, tako da se djeca naviknu na svlačenje u večernjim satima i dijeljenje odjeće između prljave i čiste.

montessori

Police sa knjigama

Djeca moraju imati slobodan pristup knjigama koje moraju biti izabrane na osnovu njihovog uzrasta. Idealno je da prostorije opremite policom za knjige ili frontalnim policama koje omogućavaju djetetu da prepozna korice čak i kada ne može da čita.

Sto i stolice

Sto predstavlja jednostavnu i udobnu površinu za igru koja je uvijek dostupna djetetu. Rubovi moraju biti zaobljeni da bi se izbjegle povrede tokom različitih aktivnosti. Visina stola takođe mora biti adekvatna uzrastu djeteta.

Važno je da djeca mogu udobno i samostalno da se smjeste.
Stolice, kao i sto, trebaju biti manje kako bi se omogućilo djetetu da se igra, crta i radi potpuno samostalno.

igracke

Mjesto za igračke

Igre moraju uvijek biti pri ruci, tako da mogu doći do njih bez traženja pomoći od odrasle osobe. Idealno je imati mali, prostrani i čvrsti namještaj s kojim lako mogu doći do vlastitih stvari.

Kutije za knjige i teški namještaj uvijek moraju biti pričvršćeni na zid pomoću odgovarajućih šarafa, kako bi se izbjeglo prevrtanje. Potražite igračke koje mogu stimulisati dječiju maštu.

Takođe, koristite svakodnevne predmete kojima se može upravljati i igre koji stimulišu praktične aktivnosti (metle, kuhinja, sudoperi). Igračke treba da imaju svoje mjesto u sobi kako bi se održao određeni red i udoban ambijent. Velike igračke ili one sastavljenje od više komada treba smjestiti u posebne kutije.

Možda te zanima
agresija kod djece

Možda vam bude interesantno: Ove igračke za vašu djecu bi odabrala čuvena Marija Montessori

Dekoracija

Dekoracije stimulišu kreativnost i sposobnost posmatranja mališana. Slike, fotografije, table i naljepnice uvijek moraju biti postavljene na visinu djeteta, kako bi ih mogli samostalno promatrati.

Postavite oglasnu tablu na kojoj dijete može objesiti svoje crteže i samostalno raditi.
Stavite ogledalo u dječiju sobu. Biće veoma korisno da dijete može da se pogleda i da bude svjesno svog imidža.

Kada su boje u pitanju, jarke tonove zamijenite pastelnim. Dječija soba treba biti opuštajuće mjesto, ispunjeno ljubavlju i harmonijom.

montessori

Sigurnost

Ono što je jako bitno je da uklonite sve predmete koji mogu biti opasni i koji nisu pogodni za spavaću sobu. U dječijoj sobi ne bi trebalo biti ničega što dijete ne može koristiti, dirati i čime ne može upravljati sigurno i neometano. Izbjegavajte televiziju i previše bučne igračke. Ako renovirate spavaću sobu, postavite prekidače za svjetlo na visinu koju dijete može lako dohvatiti.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi, te da će vas motivisati da dječiju sobu uredite po Montessori metodi.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh