Evo kako da uredite dečiju sobu po Montessori metodi

Avatar photo
decija soba montessori saveti

Ukoliko ste vi jedan od onih roditelja kojima je udobonost, sigurnost, ali i zdrav odgoj deteta na prvom mestu, tada biste trebali da razmislite o malo drugačijem uređenju dečije sobe. Donosimo vam savete kako da uredite sobu prateći čuveni metod Marije Montessori.

Pomozi mi da to uradim sam – ovo je ideja kojom se vodi Montessori pedagogija. Prema Montessori metodi, dečija soba bi trebala biti uređena iz dečije perspektive. Svaki komad nameštaja i sve stvari u sobi treba da budu dostupne detetu u svakom trenutku, jer mu na taj način omogućavamo razvoj kreativnosti.

Dečija soba ne bi trebala biti zatrpana nepotrebnim stvarima koje će decu ometati. Osnovna načela Montessori metode su minimalizam i funkcionalnost.

1. Kakav krevet odabrati?

Izaberite niske krevete koji omogućavaju detetu da se popne i siđe potpuno samostalno. Visina dušeka od tla ne sme prelaziti 20/25 cm. Na tržištu ima mnogo kreveta koji ispunjavaju ovaj uslov, ali uvek postoji i opcija da napravite podlogu za dušek od paleta ili da angažujete stolara da vam napravi krevet po meri.

Odlazak na spavanje će postati prirodan gest i dete će se osećati umirujuće u krevetu njegove veličine. Dakle, krevetac je stvar sa kojom ćete se prvo pozdraviti. Prema ovoj metodi on samo sputava dečiju samostalnost.

2. Šta sa ormarom?

vesalica u decijoj sobi

Dozvolite svom detetu da nauči samostalno da se oblači. Pre svega treba da im obezbedimo ormar kojem mogu samostalno pristupiti i uzeti iz njega sve što im treba. Na tržištu postoji mnogo niskih ormara koji ispunjavaju svrhu.

Ako više volite da deca prate “ukus” roditelja i ne improvizuju svojim neverovatnim odevnim kombinacijama, možete se odlučiti za tradicionalnu garderobu i opremiti sobu otvorenim policama ili ormarom. To će vam omogućiti da s vremena na vreme menjate odeću, a dete će samo birati šta da obuče.

Još jedan savet je da na ulazu u kuću ili u dečijoj sobi imate vešalicu u odgovarajućoj visini. Biće korisna i dete će tu moći obesiti jaknu i drugu odeću. Od pomoći su i korpe za veš, tako da se deca naviknu na svlačenje u večernjim satima i delenje odeće između prljave i čiste.

3. Napravite police sa knjigama

Deca moraju imati slobodan pristup knjigama koje treba da budu izabrane na osnovu njihovog uzrasta. Idealno je da prostorije opremite policom za knjige ili frontalnim policama koje omogućavaju detetu da prepozna korice čak i kada ne može da čita.

4. Postor za rad i igru

deciji sto i stolice

Sto predstavlja jednostavnu i praktičnu površinu za igru koja je uvek dostupna detetu. Rubovi moraju biti zaobljeni da bi se izbegle povrede tokom različitih aktivnosti. Visina stola takođe mora biti adekvatna uzrastu deteta.

Važno je da deca mogu udobno i samostalno da se smeste. Stolice, kao i sto, treba da budu manje kako bi se omogućilo detetu da se igra, crta i radi potpuno samostalno.

5. Mesto za igračke

Igračke moraju uvek biti pri ruci, tako da mogu doći do njih bez traženja pomoći od odrasle osobe. Idealno je imati mali, prostrani i čvrsti nameštaj s kojim lako mogu doći do vlastitih stvari.

Kutije za knjige i teški nameštaj uvek moraju biti pričvršćeni na zid pomoću odgovarajućih šarafa, kako bi se izbeglo prevrtanje. Potražite igračke koje mogu stimulisati dečiju maštu. Marija Montessori preporučuje ove.

Takođe, koristite svakodnevne predmete kojima se može upravljati i igre koji stimulišu praktične aktivnosti (metle, kuhinja, sudoperi). Igračke treba da imaju svoje mesto u sobi kako bi se održao određeni red i udoban ambijent. Velike igračke ili one sastavljene od više komada treba smestiti u posebne kutije.

Možda te zanima
suočavanje sa pritiskom

6. Dekoracija: da ili ne?

decije dekoracije

Dekoracije stimulišu kreativnost i sposobnost posmatranja mališana. Slike, fotografije, table i nalepnice uvek moraju biti postavljene u visini deteta, kako bi ih mogli samostalno promatrati.

Postavite oglasnu tablu na kojoj deete može obesiti svoje crteže i samostalno raditi. Stavite ogledalo u dečiju sobu. Biće veoma korisno da dete može da se pogleda i da bude svesno svog izgleda.

Kada su boje u pitanju, jarke tonove zamenite pastelnim. Dečija soba treba biti opuštajuće mesto, ispunjeno ljubavlju i harmonijom.

7. Sigurnost na prvom mestu

Ono što je jako bitno je da uklonite sve predmete koji mogu biti opasni i koji nisu pogodni za spavaću sobu. U dečijoj sobi ne bi trebalo biti ničega što dete ne može koristiti, dirati i čime ne može upravljati sigurno i neometano. Izbegavajte televiziju i previše bučne igračke. Ako renovirate spavaću sobu, postavite prekidače za svetlo na visinu koju dete može lako dohvatiti.

Nadamo se da će vam ovi saveti biti od koristi, te da će vas motivisati da dečiju sobu uredite po Montessori metodi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh