Samomasaža dojki: Novi trend ili korisna navika?

Avatar photo
masaza dojki

Samomasaža može biti sjajna navika. Zavisno o mestu i načinu primene, samomasaža može pomoći u rešavanju različitih problema, od smanjenja nadutosti, zaglađivanja sitnih bora do ublažavanja bolova u vilici. Međutim, danas pričamo o samomasaži dojki, koja je postala česta tema u poslednje vreme.

Šta je samomasaža dojki?

Prilično je jasno iz naziva – reč je targetovanoj masaži grudi i grudnog dela tela, a kao deo samopomoći i uživanja.

Veoma je važno znati da je masiranje dojki drugačije od samopregleda dojki.

Masaža dojki može pružiti mnoge prednosti koje se dobijaju i kod drugih vrsta masaža, kao što su opuštanje, limfna drenaža i poboljšan protoka krvi.

Prema medicinskoj literaturi, samomasaža dojki može ublažiti bol izazvanu zapušenim kanalima, otečenim grudima i mastitisom (upalom tkiva dojke) i može povećati proizvodnju mleka kod osoba koje doje.

Osim toga, hirurzi ponekad preporučuju pacijentima sa implantima u dojkama da izvode ovu vrstu masaže kako bi smanjili rizik od određenih komplikacija.

Možda te zanima
garnier novi proizvodi

Kako da radite masažu dojki?

Nema univerzalno prihvaćene metode za samomasažu dojki. Možete da je radite rukom ili uređajem za oscilirajuću masažu.

Važno je znati da se u ovoj oblasti još uvek istražuje, pa ne postoje standardizovane tehnike.

Ali ako želite da pokušate sami, možete početi tako što ćete kružnim pokretima sa manjim pritiskom prelaziti jednu po jednu dojku. Idite polako i iskoristite to vreme da se povežete sa sobom. Nije obavezno dodavati ulje ili losion, ali to može poboljšati proces. Preporučuje se oko 15 do 20 minuta masaže, jer je to otprilike vreme koje je potrebno da se oslobode hormoni sreće poput oksitocina i prolaktina.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh