Evo nekoliko savjeta da vaša vulva ostane zdrava

Avatar photo
vulva ostane zdrava

Lako je pustiti da neke od sitnica seksualnog zdravlja padnu na stranu. Njegujemo se i dotjerujemo, kupujemo simpatičan donji veš, tuširamo se. To je to, zar ne? Pa, ima mnogo više stvari na koje treba obratiti pažnju i važnih napomena koje treba da držite na umu. ZdraviJa donosi nekoliko savjeta da vaša vulva ostane zdrava, te vas opominje da je seksualno zdravlje jednako važno kao svako drugo i da je ključ u prevenciji.

Klonite se mirišljavih sapuna i kupki

Vaša vagina je organ koji se sam čisti. Neki proizvodi su odlični za vulvu i vaginu kako bi im pomogli da se oporave od infekcije, ali prekomjerna upotreba proizvoda može dovesti do toga da vagina prestane da se čisti i održava samostalno. To dovodi do sklonosti većoj infekciji, skrivanju loših bakterija itd. Zato koristite nešto blago i namjenjeno toj regiji tijela.

vulva ostane zdrava
@pinterest

Budite intuitivne

Intuicija je važna i u pogledu našeg zdravlja kao i u svim ostalim segmetnima života. Nemojte nasjedati na svaki marketinški trik i nemojte misliti da vaša vagina treba da izgleda i miriše kao prva proljećna ruža sve vrijeme. Ovo je važno, jer želimo da održimo prirodni pH naše vagine. Slušajte svoje tijelo. Ne vole sva tijela sve proizvode, a vaše tijelo će vam reći da mu se nešto ne sviđa tako što će postati iritirano uz pratnju svraba.

Suvoća je povremeno poželjna

U torbici uvijek držite rezervne gaćice i maramice kako bi u toku dana mogli da promjenite svoj veš, jer infekcije napreduju u toplim, vlažnim sredinama. Topli dani su neprijatelji vagine. Iscjedak svakako nije nepoželjna stvar, on je znak da vaš organ za samočišćenje upravo to radi. Tako obrađujemo bakterije i neželjene mikroorganizme iz naših tijela.

Testirajte se

Ovo bi trebalo da se podrazumijeva, ali testirajte se na spolno prenosive bolesti, poslije svakog seksualnog partnera ili svakih tri do šest mjeseci. Ako budete u toku sa statusom vašeg vaginalnog zdravlja, lakše ćete liječiti moguće infekcije i zaraze.

vulva ostane zdrava
@pinterest

Probajte homemade lijekove

Probajte ovo kod kuće! Ako imate gljivičnu infekciju ili bakterijsku vaginozu koja vas izluđuje, ali ne možete da dođete do doktora, napravite toplu kupku, stavite dve šolje jabukovog sirćeta, 1-2 šolje Epsomove soli i malo ulja lavande i čajevca. Ponavljajte to svakodnevno 20-30 minuta dok simptomi ne nestanu. Ovo je odlično i za vašu kožu i nivo kortizola.

Me time

Ovo znači da ne morate da se pridržavate seksualne igre isključivo sa partnerom. Masturbacija ima neke nevjerovatne prednosti koje uključuju smanjenje stresa, bolji san, manje menstrualnih bolova, smanjenu napetost mišića i još mnogo toga. Zato budite malo radoznale i uživajte same sa sobom.

vulva ostane zdrava
@pinterest

Budite nježne prema sebi

Posljednja stvar na koju želimo da vas podsjetimo je seksi način razmišljanja. Poslije sve ove nježne pažnje prema vašem fizičkom zdravlju, bez obzira šta nosite ili gdje se nalazite, nivo vaše seksualnosti zavisi od toga kako se osjećate. Naravno, nećemo osjećati seksi sve vrijeme, jer imamo dane u kojima naše sumnje u sebe nadjačavaju naše samopouzdanje, ali već u narednom periodu gledajte da se to promjeni.

Možda te zanima
ženska ejakulacija

Možda će vas zanimati: Ženska ejakulacija – sve što želite i treba da znate o njoj

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh