Kako da spriječite da vaša vagina bude iritirana nakon odnosa?

Avatar photo
vaša vagina

Nakon završetka odnosa mnogim ženama se dešava da osjećaju nelagodu u predjelu vagine. Iritacije i peckanja nikako nisu nešto što želite da osjetite nakon seksa. Iritacija može značiti i svrab i ni jedan organ to ne čini toliko nelagodno kao što može vaša vagina, a ZdraviJa je istražila kako neugodan osjećaj spriječiti.

Većina nas se žali na taj svrab i suvoću ili iscjedak na gaćicama u nekom trenutku u životu. Iritacija nakon seksa je uobičajena i može postojati niz razloga za to. Može biti akutna ili hronična, ali svakako nije zabavno i može učiniti da se osjećate itekako nervozno.

Možda vam bude interesantno: Koji su to zdravsvteni benefiti orgazma?

vaša vagina
@pinterest

Šta uzrokuje iritaciju nakon odnosa?

Osim infekcija, gljivica, pa čak i herpesa, postkoitalna iritacija može biti povezana sa upotrebom kontraceptiva i kondoma napravljenih od lateksa. Kod nekih žena postoji i slučaj da imaju alergijske reakcije na spermu.

Suvoća vagine je još jedan uzrok postseksualne iritacije kod žena, posebno kod žena u perimenopauzi. Ova osjećaj nastaje zbog gubitka ženskih hormona koji započinju vlažnost tokom seksa.

Prekomjerno trenje može da bude još jedan uzročnik, a često se javlja tokom grubog seksa ili kada ljudi imaju seks na duži vremenski period. Dakle, ako ste skloni tome da se lako iritirate, pokušajte da se ne trudite da postignete svjetski rekord u trajanju odnosa.

Možda te zanima
srodne duse

vaša vagina
@pinterest

Okej, kako sada to da sriječite?

Prevencija iritacije nakon seksa donekle zavisi i od uzroka, pa evo nekih opštih smjernica za prevenciju ovog neugodnog osjećaja:

  • Koristite DOBAR lubrikant prije seksa i uvjerite se da ste “zagrijani” dovoljno. Bez predigre vaši donji regioni neće imati vremena za vlaženje.
  • Tuširanje može da poveća vaš pH. Takođe, ukoliko ste alergični ili osetljivi na kondome od lateksa, pređite na druge brendove ili vrste kondoma.
  • Ukoliko vaš partner nosi bradu, trenje (da ono na koje mislite) takođe može da izazove iritacije. Možda bi bilo dobro da u ovom slučaju pronađete kompromisno rješenje.
  • Mirisi za intimno područje, veliko NE. Znamo da se možda ovako osjećate prijatnije, ali u tim mirisima je najverovatnije alkohol, koji može da isuši kožu, ili na područje vaše vagine unese brojne hemikalije koje mogu da izazovu male mikrosuze koje su preduslov za iritacije. Vagina ima svoj prirodni miris i to je sasvim okej.

Ukoliko se iritacija i nakon ovih savjeta nastavlja, ZdraviJa vam preporučuje da posjetite svog ginekologa i zatražite stručno mišljenje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh