Ženska ejakulacija – sve što želite i treba da znate o njoj

Avatar photo
ženska ejakulacija

Ženska ejakulacija je još uvijek tabu tema. Mnoga istraživanja su pokazala da je ogroman broj žena u kasnim tridesetima ejakulirao svega nekoliko puta ili čak nikada. Šta je ženska ejakulacija, da li je to samo mit ili je zaista moguće? Ako je moguće, kako je pospješiti i kako to zapravo izgleda? Nastavite sa čitanjem i saznajte odgovore na sva pitanja.

Orgazam i ejakulacija – koja je razlika?

Na samom početku je neophodno razlikovati pojam orgazma od pojma ejakulacije, bilo da se radi o muškarcu ili ženi. Naime, orgazam predstavlja fizički i psihički osjećaj zadovoljstva osjećaja zadovoljstva nastao najčešće tokom seksualnog odnosa (može ga prouzrokovati i maštarije, dodirivanje određenih zona, ljubljenje i slično). U osnovi, kod žena razlikujemo dvije vrste orgazma – klitoralni i vaginalni, mada neki izvori navode na desetine vrsta (miješani, orgazam bradavica, analni i drugi). Do klitoralnog orgazma dolazi se dolazi izravnim podražavanjem klitorisa, a vaginalni se javlja kao posljedica stimulacije tzv. G-tačke.

Sa druge strane, ejakulacija je trenutak u kojem sperma (tekućina) izlazi iz polnog organa. Kod zdravih muškaraca se orgazam manifestuje ejakulacijom, dok je kod žena to nešto drugačije i kompleksnije.

ženska ejakulacija

Šta je ženska ejakulacija?

Jednostavno rečeno, vaginalna ejakulacija je izbacivanje tečnosti putem mokraćne cijevi tokom seksualnog uzbuđenja. Tečnost je prozirna i ne sliči urinu, a može se izbacivati umjereno ili u ‘punom naletu’. Naučnici su utvrdili da postoje dvije vrste ženske ejakulacije. Ona gdje se ejakulira urin i ona gdje se ejakulira PSA.

Naime, kako stručnjaci kažu, izraz ženska ejakulacija trebao bi se odnositi samo na proizvidnju male količine mliječno bijele tečnosti. Ova tečnost nalik je spermi, a najčešće je ljepljiva i mliječne boje. Analize su pokazale da ova vrsta ejakulata sadrži enzim PSA koji se nalazi u spermi i omogućava joj mobilnost.

Sa druge strane, postoji i tzv. squirting tečnost – tečnost bez boje i mirisa, a sastavljena od urina, koju tijelo izbacuje u velikim količinama. Žene ovu ejakulaciju opisuju kao “špricanje tečnosti” ili “jak nalet tečnosti”.

Do ženske ejakulacije najčešće dolazi prilikom vaginalnog orgazma. G-tačka se nalazi približno 7-8 cm u unutrašnjosti vagine i sastoji se od tkiva sličnog tkivu prostate kod muškaraca.

 

Ženska ejakulacija povezana je sa velikim uzbuđenjem i stimulacijom određenih “nabreklih” dijelova. Tako da, ejakulacija nije nužna garancija boljeg, snažnijeg ili dužeg orgazma, mada može značiti veće uzbuđenje.

Možda vas zanima: 5 namirnica koje GARANTOVANO pospješuju seks

Kako izgleda ženska ejakulacija?

Dok je kod muškaraca proces poprilično jednostavan, dovoljno je nekoliko minuta seksualne stimulacije te potom nastupa erupcija i vatromet, kod žena postoji više načina na koje one mogu postići orgazam, kao i različiti oblici tekućih nusprodukata, odnosno ejakulata.

Pojava obično započinje nekontrolisanim drhtanjem nogu na koje se ne može uticati, te osjećajem da se ženi mokri. Ženska ejakulacija može donijeti i iznenadnu navalu emocija jer je kontroliše nervi koji mogu stimuslisati i osjećanja.

Sa fiziološke tačke gledišta, orgazam je refleksni događaj kojim upravljaju nervi u kičmenoj moždini. Još za vrijeme predigre cijeli nervni sistem bude nadražen, hormoni poput adrenalina dovode do podrhtavanja mišića, puls postaje ubrzan, suši se grlo, a dah se produbljuje. Takođe, dolazi i do širenja zjenica, pojačane cirkulacije, a povećano lučenje adrenalina povećava količinu šećera u krvi. Na vrhuncu uzbuđenja dolazi do orgazma koji predstavlja eksplozivno pražnjenje nervne i mišićne napetosti uz osjećaj užitka.

Ženska ejakulacija se različito manifestuje

Žene opisuju orgazam na razne načine, zavisno od toga koliko su osjetljive i kakvu stimulicaju koriste. Neke od njih, s vremena na vrijeme, osjećaju orgazam po cijelom tijelu, kao žmarce užitka duž cijele kože, neke osjećaju snažne kontrakcije u području rodnice, a neke osjećaju pulsiranje s vanjske strane između usmina.

Neke žene taj doživljaj opisuju kao špricanje, druge kažu da im se to događa uz manji napor a neke su to nazvale “kapanjem”. Količine tečnosti variraju, od nekoliko kapi pa do količine kojom bi se mogla napuniti čaša. Priče o obilnim ženskim ejakulacijama možda su malo pretjerane, ali nema sumnje da neke žene ejakuliraju doista snažno i obilno.

Dok muškarac ne može odglumiti ejakulaciju, žena može vrlo uspješno (ovisno o talentu) hiniti seksualni vrhunac.

Šta se dešava u tijelu žene tokom ejakulacije?

Jedno od čestih pitanja koja se tiču ejakulacije jeste šta se dešava u tijelu u tom trenutku i odakle dolazi ta tečnost? Naime, istraživanje koje je sproveo Samuel Salama, ginekolog u Parly II privatnoj bolnici u Francuskoj, pokazalo je da tečnost dolazi iz mokraćnog mjehura.

Kako bi istražilo prirodu i porijeklo tekućine, Samuel je zajedno sa svojim kolegama pozvao nekoliko žene koje po vlastitom priznanju stvaraju velike količine tečnosti tokom ejakulacije.

Prvo je od tih žena zatražen uzorak urina. Ultrazvučno skeniranje njihove zdjelice potvrdilo je da im je mjehur potpuno prazan. Žene su se zatim stimulirale, bilo same, bilo s partnerom dok se nisu približile orgazmu, za što im je trebalo 25 do 60 minuta.

Zatim je obavljen drugi ultrazvuk zdjelice samo malo prije nego što su doživjele ejakulaciju. Iako su žene urinirale baš prije početka stimulacije, ovo skeniranje je pokazalo da su im mjehuri bili potpuno puni.

Posljednji ultrazvuk je, napravljen nakon vrhunca, kod svake žene pokazao prazan mjehur, što znači da tečnost koju žena ejakulira gotovo sigurno potiče iz mokraćnog mjehura.

Nad svim uzorcima ejakulata uzvršena je hemijska analiza. Kod dvije žene nije postojala razlika između hemikalija koje su im se nalazile u urinu i onih u tečnosti koja je ejakulirana za vrijeme orgazma.

Preostalih pet žena imalo je male količine antigena specifičnog za prostatu (PSA). PSA je supstanca koja pomaže spermijima u plivanju. Kod muškaraca ju proizvodi prostata, dok kod žena Skeneova žlijezda koja se nalazi na ulazu u vaginu.

ženska ejakulacija
@pinterest

Zaključak?

Ženska ejakulacija se događa u mokraćnoj cijevi, a ne u vagini. G-tačka okružuje mokraćnu cijev te je po sastavu vrlo slična prostati. Naučnici kažu kako se ejakulat stvara u parauretralnom tkivu. Pravilnom stimulacijom u toku seksualnog odnosa žene osjećaju navalu te tečnosti i u toku orgazma je najčešće izbacuju.

 

Zašto je ženska ejakulacija teško dostižna?

Za mnoge žene orgazam predstavlja redovnu pojavu, dok je za druge nešto što se ne dešava baš često. Istraživanja pokazuju da čak 60% žena lažira orgazam i to zbog različitih motiva, ali uglavnom razlog je potreba da se partner osjeća kao veliki ljubavnik.

Na vrhunac kod žena utiče dosta toga, a jedna od stavki je i to koliko je žena zadovoljna sobom, svojim partnerom kao i cijelom vezom. Neka od istraživanja navode da jedna od 10 žena nikada ne doživi orgazam, dok četiri od 10 svoj prvi orgazam dožive kroz masturbaciju. Slučaj da žene svršavaju istovremeno s partnerom je još rjeđi, i često zahtijeva tehnike koje se trebaju naučiti.

Nekima je potrebno vrlo malo da dostignu orgazam, dok je nekima taj put puno duži i komplikovaniji. Psihologija, raspoloženje i osjećaji igraju veliku ulogu u većini slučajeva.

Možda vam pomogne: 5 načina da poboljšate svoj seksualni život

Jedan od razloga zbog kojih žena često ne može ejakulirati je strah od mokrenja. Naime, neposredno prije ejakulacije žena ima osjećaj kao da će se pomokriti. Ukoliko se žena u tom trenutku ne opusti i prepusti čulima, ona neće ejakulirati.

Takođe, sam čin svršavanja ne bi smio biti glavni cilj kojem se teži. Ako se usredotočite isključivo na postizanje vrhunca, zaboravljate uživati u trenutku i niste svjesni osjećaja koji vas obuzimaju u cijelom procesu. To je još jedna pogrešna ideja koju su vam nametnuli filmovi. Ženski orgazam nije nužno “eksplozija senzacija” od koje gubite svijest. Zapravo, takav tip vrhunca događa se prilično rijetko.

Možda te zanima
seksualne granice

Da li je moguće ejakulirati a da toga niste svjesni?

Odgovor je da! Neki stručnjaci vjeruju da sve žene ejakuliraju, ali da to ne primjećuju. Moguće je da nisu svjesne toga jer se tečnost može vratiti nazad u mjehur umjesto da iscuri iz vagine.

Naučnici su prilikom jednog istraživanja uporedili uzorke urina prije i poslije orgazma, te pronašli više PSA u drugom. Zaključili su da sve žene stvaraju ejakulat, ali da ga ne izbacuju uvijek. On često izađe iz tijela tokom mokrenja, nakon same ejakulacije.

Kako podstaknuti ejakulaciju kod žene?

Konkretnog recepta za žensku ejakulaciju nema jer, kao i po pitanju mnogih drugih stvari, svaka žena je različita, te drugačije reaguje na određene stimulse. Međutim, ipak postoji nekoliko trikova koji su “univerzalni” kada je riječ o ženskoj ejakulaciji.

Predigra

Kako tvrde naučnici, ženi je u prosjeku potrebno minimalno 20 minuta da ejakulira, stoga je jako važno da predigra traje dovoljno dugo. Žene moraju razumjeti da je ovdje, prije svega, nužno poznavanje vlastitog tijela jer će tako biti lakše doći do orgazma.

Opuštenost

Za postizanje ženskog orgazma neophodna je intimna i opuštena atmosfera začinjena seksualnim uzbuđenjem. U tim uslovima vagina postaje vlažna, protok krvi se pojačava, a usne vagine se odvajaju i šire.

Pazite da imate dovoljno vremena i volje, te da ste odmorni. Muškarci ne bi trebali pritiskati ženu da svrše, niti je na bilo koji način podsjećati na to tokom seksa. Ženska ejakulacija je nešto što se ne može planirati, ne mora se dogoditi svaki put te ako je jednom bilo pa drugi puta nije, to nikako ne znači degradaciju.

ženska ejakulacija
@pinterest

Žena treba upoznati svoje tijelo

Žena može sama da upozna svoje tijelo i  otkrije šta joj je potrebno da bi lakše doživjela ejakulaciju, odnosno kakva vrsta stimulacije, koji položaj i eventualne fantazije joj olakšavaju doživljavanje orgazma.

Iako je brzinski seks ponekad dobar, nekim ženama to nije dovoljno. Trebate imati na umu da, što više vremena uložite, to ćete više dobiti. Opustite se i uživajte u svakom djeliću vaše seksualne igre. Poželjno je da ona navodi partnera u zavisnosti od toga šta joj odgovara u seksu.

 

Seks tokom ovulacije

Poznato je da većina žena osjeća veću želju za seksualnim odnosom u vrijeme ovulacije. Kod većine žena što je želja veća, dolazi do većeg prepuštanja, a time i lakše dolazi do orgazma.

Stimulacija klitorisa

Adekvatna stimulacija klitorisa najbolji je i najjednostavniji put do ženskog orgazma. Ova anatomska “tipka” je pravi vulkan zadovoljstva, ali nije dovoljno samo je pritisnuti da bi “proradila”. Većina žena uživa u stimulaciji jezikom i kružnim pokretima prstima. U toku seksa, važno je da birate poze koje omogućavaju paralelnu stimulaciju erogenih zona.

Kod oralnog zadovoljavanje žene trebate imati na umu da se u klitorisu nalazi osam hiljada nervnih završetaka.

Isprobajte nešto novo

Nakon nekog vremena, svi parovi stvore “rutinu seksa”. Neki preferiraju seks ujutro, neki prije spavanja. Bilo kako bilo, promijenite rutinu! Pronađi pola sata u danu, kada to tvoj partner najmanje očekuje i iznenadi ga. Zajedničkim snagama učestvujte u poboljšanju svog odnosa. Isprobavajte, igrajte se, pomjerajte granice svog odnosa i uživajte u blagodatima svega što ste stvorili i što ćete tek da stvorite.

Ne stidite se da savjet za uspješniju ejakulaciju potražite od svog ginekologa. Reproduktivno zdravlje je takođe važan faktor ovog procesa.

Zadovoljavajući seks zahtijeva informisanost, učenje, vježbu, upoznavanje kako sa sopstvenim, tako i sa tijelom i potrebama partnera. Kroz komunikaciju sa partnerom imate najveće šanse da saznate kako postići ejakulaciju. Zato, otvoreno razgovarajte o potencijanim problemima i zajedno prevazilate sve poteškoće. Kao što ste već mnogo puta čuli – u opuštenoj, intimnoj atmosferi vježbajte do savršenstva!

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh