Ženska ejakulacija – sve što želite i treba da znate o njoj

Avatar photo
ženska ejakulacija

Ženska ejakulacija je još uvek tabu tema. Mnoga istraživanja su pokazala da je ogroman broj žena u kasnim tridesetima ejakulirao svega nekoliko puta ili čak nikada. Šta je ženska ejakulacija, da li je to samo mit ili je zaista moguće? Ako je moguće, kako je posešiti i kako to zapravo izgleda? Nastavite sa čitanjem i saznajte odgovore na sva pitanja.

Orgazam i ejakulacija – koja je razlika?

Na samom početku je neophodno razlikovati pojam orgazma od pojma ejakulacije, bilo da se radi o muškarcu ili ženi. Naime, orgazam predstavlja fizički i psihički osećaj zadovoljstva nastao najčešće tokom seksualnog odnosa (može ga prouzrokovati i maštarije, dodirivanje određenih zona, ljubljenje i slično). U osnovi, kod žena razlikujemo dve vrste orgazma – klitoralni i vaginalni, mada neki izvori navode na desetine vrsta (mešani, orgazam bradavica, analni i drugi). Do klitoralnog orgazma dolazi se dolazi nadraživanjem klitorisa, a vaginalni se javlja kao posledica stimulacije tzv. G-tačke.

Sa druge strane, ejakulacija je trenutak u kojem sperma izlazi iz polnog organa. Kod zdravih muškaraca se orgazam manifestuje ejakulacijom, dok je kod žena to nešto drugačije i kompleksnije.

ženska ejakulacija

Šta je ženska ejakulacija?

Jednostavno rečeno, vaginalna ejakulacija je izbacivanje tečnosti putem mokraćne cijevi tokom seksualnog uzbuđenja. Tečnost je prozirna i ne sliči urinu, a može se izbacivati umereno ili u ‘punom naletu’. Naučnici su utvrdili da postoje dve vrste ženske ejakulacije. Ona gde se ejakulira urin i ona gde se ejakulira PSA.

Naime, kako stručnjaci kažu, izraz ženska ejakulacija treba da se odnositi samo na proizvidnju male količine mlečno bele tečnosti. Ova tečnost nalik je spermi, a najčešće je lepljiva i mlečne boje. Analize su pokazale da ova vrsta ejakulata sadrži enzim PSA koji se nalazi u spermi i omogućava joj mobilnost.

Sa druge strane, postoji i tzv. squirting tečnost – tečnost bez boje i mirisa, a sastavljena od urina, koju telo izbacuje u velikim količinama. Žene ovu ejakulaciju opisuju kao “špricanje tečnosti” ili “jak nalet tečnosti”.

Do ženske ejakulacije najčešće dolazi prilikom vaginalnog orgazma. G-tačka se nalazi približno 7-8 cm u unutrašnjosti vagine i sastoji se od tkiva sličnog tkivu prostate kod muškaraca.

Ženska ejakulacija povezana je sa velikim uzbuđenjem i stimulacijom određenih “nabreklih” delova. Tako da, ejakulacija nije nužna garancija boljeg, snažnijeg ili dužeg orgazma, mada može značiti veće uzbuđenje.

Možda vas zanima: 5 namirnica koje GARANTOVANO pospešuju seks

Kako izgleda ženska ejakulacija?

Dok je kod muškaraca proces poprilično jednostavan, dovoljno je nekoliko minuta seksualne stimulacije te potom nastupa erupcija i vatromet, kod žena postoji više načina na koje one mogu postići orgazam, kao i različiti oblici tekućih nusprodukata, odnosno ejakulata.

Pojava obično započinje nekontrolisanim drhtanjem nogu na koje se ne može uticati, te osjećajem da se ženi mokri. Ženska ejakulacija može donijeti i iznenadnu navalu emocija jer je kontroliše nervi koji mogu stimuslisati i osećanja.

Sa fiziološke tačke gledišta, orgazam je refleksni događaj kojim upravljaju nervi u kičmenoj moždini. Još za vreme predigre celi nervni sistem bude nadražen, hormoni poput adrenalina dovode do podrhtavanja mišića, puls postaje ubrzan, suši se grlo, a dah se produbljuje. Takođe, dolazi i do širenja zenica, pojačane cirkulacije, a povećano lučenje adrenalina povećava količinu šećera u krvi. Na vrhuncu uzbuđenja dolazi do orgazma koji predstavlja eksplozivno pražnjenje nervne i mišićne napetosti uz osjećaj užitka.

Ženska ejakulacija se različito manifestuje

Žene opisuju orgazam na razne načine, zavisno od toga koliko su osetljive i kakvu stimulicaju koriste. Neke od njih, s vremena na vreme, osećaju orgazam po cijelom telu, kao žmarce užitka duž cijele kože, neke osećaju snažne kontrakcije u području rodnice, a neke osećaju pulsiranje sa spoljne strane između usmina.

Neke žene taj doživljaj opisuju kao špricanje, druge kažu da im se to događa uz manji napor a neke su to nazvale “kapanjem”. Količine tečnosti variraju, od nekoliko kapi pa do količine kojom bi se mogla napuniti čaša. Priče o obilnim ženskim ejakulacijama možda su malo preterane, ali nema sumnje da neke žene ejakuliraju snažno i obilno.

Dok muškarac ne može odglumiti ejakulaciju, žena može vrlo uspešno (zavisno od talenta) odglumiti seksualni vrhunac.

Šta se dešava u telu žene tokom ejakulacije?

Jedno od čestih pitanja koja se tiču ejakulacije jeste šta se dešava u telu u tom trenutku i odakle dolazi ta tečnost? Naime, istraživanje koje je sproveo Samuel Salama, ginekolog u Parly II privatnoj bolnici u Francuskoj, pokazalo je da tečnost dolazi iz mokraćnog mehura.

Kako bi istražilo prirodu i poreklo tekućine, Samuel je zajedno sa svojim kolegama pozvao nekoliko žene koje po vlastitom priznanju stvaraju velike količine tečnosti tokom ejakulacije.

Prvo je od tih žena zatražen uzorak urina. Ultrazvučno skeniranje njihovih uzoraka potvrdilo je da im je mehur potpuno prazan. Žene su se zatim stimulirale, bilo same, bilo s partnerom dok se nisu približile orgazmu, za što im je trebalo 25 do 60 minuta.

Zatim je obavljen drugi ultrazvuk uzorka samo malo pre nego što su doživele ejakulaciju. Iako su žene urinirale baš pre početka stimulacije, ovo skeniranje je pokazalo da su im mehuri bili potpuno puni.

Posljednji ultrazvuk je, napravljen nakon vrhunca, kod svake žene pokazao prazan mehur, što znači da tečnost koju žena ejakulira gotovo sigurno potiče iz mokraćnog mjehura.

Nad svim uzorcima ejakulata uzvršena je hemijska analiza. Kod dve žene nije postojala razlika između hemikalija koje su im se nalazile u urinu i onih u tečnosti koja je ejakulirana za vreme orgazma.

Preostalih pet žena imalo je male količine antigena specifičnog za prostatu (PSA). PSA je supstanca koja pomaže spermatozoidima u plivanju. Kod muškaraca je proizvodi prostata, dok kod žena Skeneova žlezda koja se nalazi na ulazu u vaginu.

ženska ejakulacija
@pinterest

Zaključak?

Ženska ejakulacija se događa u mokraćnoj cevi, a ne u vagini. G-tačka okružuje mokraćnu cev te je po sastavu vrlo slična prostati. Naučnici kažu kako se ejakulat stvara u parauretralnom tkivu. Pravilnom stimulacijom u toku seksualnog odnosa žene osećaju navalu te tečnosti i u toku orgazma je najčešće izbacuju.

 

Zašto je ženska ejakulacija teško dostižna?

Za mnoge žene orgazam predstavlja redovnu pojavu, dok je za druge nešto što se ne dešava baš često. Istraživanja pokazuju da čak 60% žena lažira orgazam i to zbog različitih motiva, ali uglavnom razlog je potreba da se partner oseća kao veliki ljubavnik.

Na vrhunac kod žena utiče dosta toga, a jedna od stavki je i to koliko je žena zadovoljna sobom, svojim partnerom kao i celom vezom. Neka od istraživanja navode da jedna od 10 žena nikada ne doživi orgazam, dok četiri od 10 svoj prvi orgazam dožive kroz masturbaciju. Slučaj da žene svršavaju istovremeno s partnerom je još ređi, i često zahteva tehnike koje se trebaju naučiti.

Nekima je potrebno vrlo malo da dostignu orgazam, dok je nekima taj put puno duži i komplikovaniji. Psihologija, raspoloženje i osećaji igraju veliku ulogu u većini slučajeva.

Možda vam pomogne: 5 načina da poboljšate svoj seksualni život

Jedan od razloga zbog kojih žena često ne može ejakulirati je strah od mokrenja. Naime, neposredno pre ejakulacije žena ima osjećaj kao da će se pomokriti. Ukoliko se žena u tom trenutku ne opusti i prepusti čulima, ona neće ejakulirati.

Takođe, sam čin svršavanja ne bi smeo biti glavni cilj kojem se teži. Ako se usesredite isključivo na postizanje vrhunca, zaboravljate uživati u trenutku i niste svesni osećaja koji vas obuzimaju u celom procesu. To je još jedna pogrešna ideja koju su vam nametnuli filmovi. Ženski orgazam nije nužno “eksplozija senzacija” od koje gubite svest. Zapravo, takav tip vrhunca događa se prilično retko.

Možda te zanima
odabir partnera

Da li je moguće ejakulirati a da toga niste svjesni?

Odgovor je da! Neki stručnjaci veruju da sve žene ejakuliraju, ali da to ne primjećuju. Moguće je da nisu svesne toga jer se tečnost može vratiti nazad u mehur umesto da iscuri iz vagine.

Naučnici su prilikom jednog istraživanja uporedili uzorke urina pre i posle orgazma, te pronašli više PSA u drugom. Zaključili su da sve žene stvaraju ejakulat, ali da ga ne izbacuju uvek. On često izađe iz tela tokom mokrenja, nakon same ejakulacije.

Kako podstaknuti ejakulaciju kod žene?

Konkretnog recepta za žensku ejakulaciju nema jer, kao i po pitanju mnogih drugih stvari, svaka žena je različita, te drugačije reaguje na određene stimulse. Međutim, ipak postoji nekoliko trikova koji su “univerzalni” kada je reč o ženskoj ejakulaciji.

Predigra

Kako tvrde naučnici, ženi je u proseku potrebno minimalno 20 minuta da ejakulira, stoga je jako važno da predigra traje dovoljno dugo. Žene moraju razumeti da je ovde, pre svega, nužno poznavanje vlastitog tela jer će tako biti lakše doći do orgazma.

Opuštenost

Za postizanje ženskog orgazma neophodna je intimna i opuštena atmosfera začinjena seksualnim uzbuđenjem. U tim uslovima vagina postaje vlažna, protok krvi se pojačava, a usne vagine se odvajaju i šire.

Pazite da imate dovoljno vremena i volje, te da ste odmorni. Muškarci ne bi trebali pritiskati ženu da svrše, niti je na bilo koji način podsećati na to tokom seksa. Ženska ejakulacija je nešto što se ne može planirati, ne mora se dogoditi svaki put te ako je jednom bilo pa drugi puta nije, to nikako ne znači degradaciju.

ženska ejakulacija
@pinterest

Žena treba upoznati svoje telo

Žena može sama da upozna svoje telo i  otkrije šta joj je potrebno da bi lakše doživjela ejakulaciju, odnosno kakva vrsta stimulacije, koji položaj i eventualne fantazije joj olakšavaju doživljavanje orgazma.

Iako je brzinski seks ponekad dobar, nekim ženama to nije dovoljno. Trebate imati na umu da, što više vremena uložite, to ćete više dobiti. Opustite se i uživajte u svakom deliću vaše seksualne igre. Poželjno je da ona navodi partnera u zavisnosti od toga šta joj odgovara u seksu.

Seks tokom ovulacije

Poznato je da većina žena oseća veću želju za seksualnim odnosom u vreme ovulacije. Kod većine žena što je želja veća, dolazi do većeg prepuštanja, a time i lakše dolazi do orgazma.

Stimulacija klitorisa

Adekvatna stimulacija klitorisa najbolji je i najjednostavniji put do ženskog orgazma. Ova anatomska “tipka” je pravi vulkan zadovoljstva, ali nije dovoljno samo je pritisnuti da bi “proradila”. Većina žena uživa u stimulaciji jezikom i kružnim pokretima prstima. U toku seksa, važno je da birate poze koje omogućavaju paralelnu stimulaciju erogenih zona.

Kod oralnog zadovoljavanje žene trebate imati na umu da se u klitorisu nalazi osam hiljada nervnih završetaka.

Isprobajte nešto novo

Nakon nekog vremena, svi parovi stvore “rutinu seksa”. Neki preferiraju seks ujutro, neki pre spavanja. Bilo kako bilo, promenite rutinu! Pronađi pola sata u danu, kada to tvoj partner najmanje očekuje i iznenadi ga. Zajedničkim snagama učestvujte u poboljšanju svog odnosa. Isprobavajte, igrajte se, pomerajte granice svog odnosa i uživajte u blagodatima svega što ste stvorili i što ćete tek da stvorite.

Ne stidite se da savet za uspešniju ejakulaciju potražite od svog ginekologa. Reproduktivno zdravlje je takođe važan faktor ovog procesa.

Zadovoljavajući seks zahteva informisanost, učenje, vežbu, upoznavanje kako sa sopstvenim, tako i sa telom i potrebama partnera. Kroz komunikaciju sa partnerom imate najveće šanse da saznate kako postići ejakulaciju. Zato, otvoreno razgovarajte o potencijanim problemima i zajedno prevazilate sve poteškoće. Kao što ste već mnogo puta čuli – u opuštenoj, intimnoj atmosferi vežbajte do savršenstva!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh