Evo zašto je dobro da vježbate u paru

Avatar photo

Svima, pa i najvjernijim sportistima i rekreativcima ponekad ponestane motivacije za trening i vježbanje. Odluka ili dogovor da vježbate s nekim u paru pokazuje se kao veliki faktor uspjeha u ostvarivanju ciljeva u treningu.

Partner vas može motivisati, bodriti ili inspirisati da bolje odradite trening ili da ga uopšte odradite. Kada je neko s vama osjećaćete se sigurnije i opuštenije tokom treninga. Postoje mnoge prednosti kada vježbate s nekim, a ovo su neke od njih.

Prednosti vježbanja u paru

Motivacija i manje otkazivanja treninga

Nakon radnog dana lako je naći „razlog“ zašto nećete otići na trening ili zašto se ne biste digli ranije da biste odradili trening ujutro. Međutim, otkazivanje prijatelju koji se spremio i čeka da zajedno idete na trening je nešto sasvim drugo. Isto tako neće ni prijatelj otkazati vama i zbog toga dolazi do sjajne nadopune i redukcije otkazanih treninga.

Kreativniji treninzi

Dvoje ljudi uvijek ima više ideja, što će uvesti nove vježbe i promjenu rutine u vježbanju. Takođe, znanje o vježbanju može biti različito, tako da jedan drugog možete savjetovati, a što je još važnije ispravljati u izvođenju vježbi.

Kvalitetniji trening

O bilo kojoj vrsti rekreacije i sportske aktivnosti da se radi, intenzitet je uvijek bolji kada se odrađuje u paru i u grupi, nego kada se odrađuje individualno. Kod vježbanja u paru je važno da ste na sličnoj kondiciji i utreniranosti. Ponekad bi trening ili vježbu završili ranije, ali ako vaš partner želi još malo, naravno da ćete mu praviti društvo.

Privatni trener

Kad su dvije osobe na jednog trenera još uvijek se zadržava visoki stepen individualiziranosti, a povoljnije je nego da ste sami na privatnom treningu. Ovdje se povlači i pitanje motivacije i neotkazivanja treninga. Ako ste dogovorili s trenerom i prijateljem, mogućnost da otkažete trening bez stvarnog razloga je mnogo manja.

Socijalizacija i druženje

Vježbanje koje praktikujete s prijateljem ima visoku vrijednost upravo zbog vašeg druženja. Trening će vam pružiti još veće zadovoljstvo kada opušteno razgovarate o svakodnevnim stvarima. Ponekad nisu ni riječi potrebne, ali društvo uvijek dobro dođe.

Biranje partnera za vježbanje

U odabiru partnera za vježbanje morate ipak voditi računa o nekoliko stvari, da bi se to zajedničko vježbanje održalo.

Možda te zanima
bolove u leđima

  • Slični ciljevi
  • Isti izbor vrste vježbanja – da li je to trčanje, vježbanje u teretani, pilates, ples, joga, aerobik, krosfit…
  • Birajte partnera koji je na sličnom nivou utreniranosti kao i vi, ili znate da to može postići
  • Sličan raspored obaveza

Nadamo se da smo vas ovim činjenicama inspirisali da nađete svoju “srodnu dušu” u treniranju i zajedno krenete u izazov, ali i ljepotu, zdravlje i postavite cilj ka željenoj figuri.

U nastavku pogledajte video 10 vježbi koje možete raditi u paru.

https://youtu.be/MeBBS6f0HeI

 

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh