Evo zašto je dobro da vežbate u paru

Avatar photo
trening u paru

Svima – čak i veoma aktivnim sportistima i rekreativcima – ponekad ponestane motivacije za trening i vežbanje. Odluka ili dogovor da vežbate sa nekim u paru pokazala se kao značajan faktor uspeha u ostvarivanju ciljeva za treniranje, a to potvrđuje i nauka!

Prednosti vežbanja u paru

Partner vas može motivisati, bodriti ili inspirisati da bolje odradite trening ili da ga uopšte odradite. Kada je neko sa vama, osećaćete se sigurnije i opuštenije. Postoje zaista brojne prednosti kada vežbate s nekim, a ovih 5 izdvajamo kao najznačajnije.

1. Dodatna motivacija i ređe otkazivanje

Nakon dugog radnog dana lako je pronaći izgovor zašto nećete otići na trening ili zašto se ne biste digli ranije da ga uradite ujutru. Međutim, otkazivanje prijatelju koji se spremio i čeka da zajedno idete na trening je nešto sasvim drugo. Iz istog razloga neće ni prijatelj otkazati vama, što dovodi do savršenih rezultata.

2. Kreativniji pristup

Dvoje ljudi uvek ima više ideja, što će uvesti nove vežbe i promenu rutine u vežbanju. Takođe, znanje o vežbanju može biti različito, tako da jedno drugo možete savetovati i ispravljati tokom izvođenja vežbi.

3. Učinkovitiji trening

O bilo kojoj vrsti rekreacije i sportske aktivnosti da se radi, intenzitet je uvek bolji kada se odrađuje u paru i u grupi. Kod vežbanja u paru je važno da ste na sličnom nivou kondiciji. Ponekad bi trening ili vežbu završili ranije, ali ako vaš partner želi da nastavi do kraja, naravno da ćete i vi.

vezbanje sa prijateljima

4. Povoljnija cena

U slučaju individualnih treninga, kada su dve osobe sa jednim trenerom, i dalje dobijate taj personalizovani pristup – ali sa dosta povoljnijom cenom. Ovde se povlači i pitanje motivacije i neotkazivanja treninga koje smo spominjali ranije. Ako ste dogovorili s trenerom i prijateljem, mogućnost da otkažete trening bez stvarnog razloga je mnogo manja.

5. Socijalizacija i druženje

Vežbanje koje praktikujete s prijateljem ima visoku vrednost upravo zbog vašeg druženja. Trening će vam pružiti još veće zadovoljstvo kada opušteno razgovarate o svakodnevnim stvarima. Ponekad nisu ni reči potrebne, ali društvo uvek dobro dođe.

6. Sigurnost od povređivanja

Jedna od zanemarenih prednosti je i sigurnost, jer su povrede na treninzima dosta česte, a kada imate partnera sa kojim trenirate, ujedno imate pomoć i podršku u svakom trenutku.

Biranje partnera za vežbanje

biranje partnera

U odabiru partnera za trening morate ipak voditi računa o nekoliko stvari.

Možda te zanima
vezbe snage i izdrzljivosti

  • Treba da imate slične ciljeve.
  • Treba da volite isti tip vežbanja – da li je to trčanje, teretana, pilates, ples, joga, aerobik, krosfit…
  • Treba da budete na sličnom nivou utreniranosti.
  • Treba da imate sličan životni raspored/količinu obaveza.

Nadamo se da smo vas ovim činjenicama inspirisali da nađete svoju “srodnu dušu” u treniranju, da zajedno krenete u novi izazov i da ostvarite lakše svoj ciljeve za izgled i zdravlje. Za dodatnu motivaciju pročitaj i ovaj tekst.

U nastavku pogledajte video 10 vežbi koje možete raditi u paru.

https://youtu.be/MeBBS6f0HeI

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh