Nauka kaže da je “gym buddy” najbolji način da postanete fit

Avatar photo

Nađite sebi gym buddy-ja!

Uključivanje treninga u vaš redovan raspored može biti izazov. Međutim, prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Behavioral and Experimental Economics kao i na stranama Research Digest-a, ljudi koji imaju prijatelja za teretanu, imaju veću vjerovatnoću da treniraju dosljedno, za razliku od onih koji se “znoje” sami.

Istraživači sa Univerziteta Westchester u U.K. regrutovali su 181 studenta sa univerziteta, koji su sebe klasifikovali kao “oni koji neredovno idu u teretanu”. Istraživači su podijelili učesnike u pet grupa, pružajući svakoj grupi drugačiji motiv za vježbanje.

Članovi prve grupe koji su ispunili svoj cilj vježbanja, a to je najmanje tri puta po 30 minuta treninga nedeljno, kao nagradu su dobili Amazonove poklon kartice u vrijednosti od $ 80. Učesnici u drugoj grupi su takođe dobili priliku da osvoje poklon karticu, ali su isto tako dobili informacije o tome kako njihove kolege napreduju u svom programu. U trećoj grupi, učesnici su grupisani u parove i podstaknuti su poklon karticom, ali nisu dobijali informacije o tome kako napreduju drugi parovi, dok su parovi u četvrtoj grupi bili informisani o performansama ostalih parova. Peta grupa je bila kontrolna grupa.

Prisustvo u teretani povećalo se u svim grupama, ali je najveći porast bio među onima koji su bili sa partnerom (grupe tri i četiri). Pripadnici ovih grupa utrostručili su prosječan broj puta, pa su u teretanu išli i više od tri puta nedeljno. Istraživači su takođe otkrili da učesnici grupa u kojima su učesnici bili upareni, još uvek održavaju svoju rutinu, čak i nakon nekoliko sedmica od završetka studije.

Možda te zanima
na prazan stomak

Ovo je važan zaključak, s obzirom da znamo da je redovan trening povezan sa boljim fizičkim, mentalnim i emocionalnim blagostanjem. Zato, pronađite prijatelja, saradnika ili možda drugog posjetioca vaše teretane koji ima isti ili sličan raspored kao vi i učinite ga svojim partnerom. Možda ćete uvidjeti da je tako mnogo lakše naći vremena za aktivnosti ovog tipa.

Više pročitajte na Research Digest.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh