Evo zašto je PROVJERENO dobro kuvati u ekspres loncu

Avatar photo

Moderan način života koji je sa sobom donio mnoštvo obaveza, naročito onih poslovnih, skratio nam je dragocjeno vrijeme koje provodimo sa našim najmilijima. Kada na sve to dodate i sate koje trebate provesti u kuhinji kako biste im pripremili ukusan i zdrav obrok, za kvalitetno provođenje vremena sa vašom djecom i partnerom ostaje jako malo. U nastavku vam donosimo činjenice zašto treba da počnete kuvati u ekspres loncu.

ZdraviJa vam zato predlaže da hranu pripremate u ekspres loncu. Ovakav način pravljenja hrane iziskuje jako malo vremena provedenog u kuhinji, a možete biti sigurni da ćete na sto iznijeti izuzetno ukusno i zdravo pripremljeno jelo, jer ovakav način kuvanja ne zahtijeva korištenje mnogo masnoće, te hrana zadržava sve svoje nutrijente.

Odličan je i za brzo pripremanje zdrave hrane za djecu.

Evo još nekoliko razloga i činjenica zašto je dobro uložiti u kupovinu ovog „čarobnog“ kuhinjskog pomagala.

Način rada

Ekspres lonac je napravljen od nehrđajućeg čelika sa debelim dnom i posebnim poklopcem sa sigurnosnim ventilom. Kako se posuda zagrijava, tečnost unutar lonca stvara paru koja diže temperaturu i do 120 stepeni Celzijusa i time se hrana puno brže kuva.

Sam poklopac se u trenutku kada dostigne određenu temperaturu čvrsto zatvori te time onemogući curenje pare i sadržaja iz lonca.

Sigurnosni ventil na loncu kontrolisano ispušta manje količine pare te time reguliše temperature i pritisak u loncu, a sprečava i mogućnost eksplozije (jedan od najčešćih razloga zašto se ljudi boje koristiti ekspres lonce).

Kako kuvati u ekspres loncu?

ekspres loncu

Prilikom korištenja lonca maksimalni nivo ulivene tečnosti može biti do ⅔ lonca, dok minimum ne smije biti ispod 200 – 300 ml. Vodite računa da određena vrsta hrane ispušta tečnost prilikom pripreme pa je ponekad potrebno staviti i manje tečnosti prije početka kuvanja.

U lonac stavite namirnicu kao što je na primjer komad mesa, ulijte vodu, posolite i zatvorite, te upalite vatru. Kada zavrije, lonac će se zaključati, a po samom pipku sigurnosnog ventila možete pratiti pritisak u loncu.

Možete prvo pustiti da se lonac zagrije, zatim dodati dio namirnica i pustiti da se polako kuva i nakon toga staviti ostale namirnice, pa staviti poklopac gore. To ćete odlučiti s vremenom.

Ako se dogodi da je pritisak u loncu previsok, vidjećete to na pipku (najčešće je to označeno crvenom bojom). To vam je indikator da je potrebno smanjiti vatru kod pripreme budući da je temperatura previsoka. Najbolje je nakon što voda zavrije smanjiti plamen na najmanji mogući nivo sve dok ne postignete jednoličan zvuk ispuštanja pare.

Ako ste stavili previše vode, lonac će izbacivati višak, ponekad čak i kao tekućinu, a ne samo paru i zato obavezno pazite gdje okrećete otvor za izbacivanje pare.

Nekoliko napomena:

  • ventil se ne smije pritiskati, već treba pustiti lonac da sam izbacuje paru
  • ako lonac ima mogućnosti ispuštanja pare, vi možete ubrzati izbacivanje pare, ali obavezno taj otvor okrenite od sebe
  • Zbog specifičnosti rada, lonac će još 10-tak minuta nakon što u potpunosti isključite plamen nastaviti kuvati hranu. Ako želite zaustaviti kuvanje nakon skidanja s vatre, lonac uronite u hladnu vodu ili ga stavite pod mlaz hladne vode.

Koju hranu možete pripremati?

 

Možda te zanima
niskoglikemijska i low carb dijeta

ekspres loncu
@beforeandbetter

Ukratko, gotovo sve. Posebno je dobar za supe i variva. Riža je gotova u nekoliko minuta dok se grah i leblebija pripremaju najčešće za manje od sat vremena. Odličan je za pripremu mesa, naročito goveđeg, a odličan je i za brzo pripremanje zdrave hrane za djecu.

U početku korištenja može biti problematično budući da niste naviknuti tako pripremati hranu. Kod kuhanja u uobičajenom loncu uvijek možete probati hranu, ali toga u ekspres loncu nema te je potrebna praksa dok se ne usavršite.

Srećom, na internetu možete pronaći bilo koji recept, a često i tablice u kojima je označeno koliko dugo se koja hrana kuva.

Kad se jednom naviknete na korištenje, ekspres lonac će postati nezaobilazan dio vaše kuhinje. Inspiraciju za kuvanje zdravim i ukusnih recepata pronađite u našoj rubrici PRAVIM.

Možda vam bude interesantno: Proso – Kako se sprema i ideje uz šta sve možete da ga jedete

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh