Famous Friday sa Dijanom Tepšić: Na istrajnom putu transformacije uma i tijela pobijedila samu sebe

Avatar photo

Dijanu Tepšić ne trebamo predstavljati sa mnogo riječi. Obrazovana mlada uspješna žena, koja svojim osmijehom i beskrajno pozitivnom energijom plijeni pažnju gdje god da se pojavi, odlučila je da jedan važan dio svoje životne priče otkrije u intervjuu za ZdraviJu.

Sa Dijanom smo razgovarali o njenom trnovitom, ali izuzetno uspješnom putu transformacije uma i tijela, na kojem je od 25. januara ove godine izgubila 20 kilograma i nosi tri broja manji konfekcijski broj i, pogađajte, ne planira stati. Šta ju je motivisalo da se opredijeli za zdrav način života, kako se hrani, trenira i šta kuva, rado je podijelila sa ekipom Zdravije.

ZdraviJa: Već neko vrijeme si apsolutno posvećena zdravom načinu života. Možeš li sa nama podijeliti svoje početke, odnosno, šta je bilo to što te motivisalo na ovu odluku?

Dijana: Već godinama pokušavam da skinem višak kilograma i to je proces koji traje i koji ima mnogo uspona i padova. Kao i mnogi koji prolaze kroz taj proces znaju da nekada uspijemo skinuti koji kilogram i da nakon nekog vremena vratimo kilograme, te da je to borba koja traje. Do sada, kada god sam počela sa nekom dijetom ili sa treninzima, nekako nisam uspijevala da vizualiziram konačni rezultat. Naime, već na samom početku sam mislila da neću uspjeti, da ću odustati nakon nekoliko dana. Međutim, sada već šest mjeseci vizualiziram konstantno svoj konačni željeni rezultat. Do sada sam nekako sa potpuno drugačijim stavom, negativnim, ulazila u procese mršavljenja, te možda zato nisam imala željene rezultate, nisam dovoljno vjerovala da to stvarno mogu. Mnogo sam morala raditi na sebi, izgovarati svakodnevno u sebi pozitivne misli i afirmacije, na primjer „Ja to mogu, ja to hoću, ja to želim“ ili „Ja sam zdrava, ja volim sebe i svoje tijelo, moje tijelo je vitko i zdravo“, „Uživam u treninzima svakodnevno i jedem hranu koja je dobra za moje tijelo“, „Spremna sam za transformaciju koja me čini srećnom, uživam u tom procesu“. Sama smišljam afirmacije koje mi pomažu da se nosim sa svakodnevnim izazovima.

Prelomni trenutak za mene je bio dan kada sam intervjuisala Sanitu Dizdarević iz Bihaća, koja je i sama prošla proces mršavljenja i izgubila 57 kilograma, te postala uspješna trenerica. Kada sam razgovarala sa Sanitom, prepoznala sam sebe u mnogim situacijama i gotovo se rasplakala pred kamerama. Intervju smo snimali u Banjaluci u studiju Exclusive Fit, trenerice Lidije Ljubičić koja mi poslije intervjua prišla i rekla: „Dijana, prepusti mi se, želim da te treniram i garantujem ti da ćeš izgubiti kilograme, samo mi vjeruj da ćemo uspjeti“. U tom trenutku su mi emocije bile potpuno izmiješane i nisam znala gdje se nalazim, jer je intervju sa Sanitom bio veoma emotivan za mene. Na brzinu sam joj rekla da ću razmisliti. Ona je samo odgovorila: „Dođi sutra ujutro u 8 na trening, molim te“. Otišla sam kući i dugo razmišljala o tom prijedlogu i pomislila da neću uspjeti. Strah od neuspjeha se opet javio kao nepozvani gost i paralisao me. Razmišljala sam, ali toliko puta sam pokušavala, zašto bih sada uspjela. Međutim Sanitine i Lidijine riječi odzvanjale su mi u glavi. Vidjevši Sanitu koja je i sama prošla veoma težak period i mukotrpnu borbu, ali je ipak uspjela i danas je velika inspiracija i meni i mnogima, rekla sam sebi: „Probaj, kreni, najlakše je odustati, nemaš šta izgubiti ako probaš, želiš to, možeš to.“ Sutradan sam krenula na trening i Lidija mi je rekla da počnem sa keto ishranom, koja je bazirana na maksimalno smanjenom unosu ugljenih hidrata i šećera, a koja daje najbolje rezultate, jer tom ishranom topimo vlastite masne naslage. Bila sam nepovjerljiva, priznajem, pogotovo što je keto ishrana bazirana prvenstveno na mesu, masnoćama, ribi i povrću. Kako sam vegetarijanka već 20 godina, bojala sam se kako ću primijeniti taj program sa mesom i povrćem. Međutim, Lidija se potrudila da istraži i predloži mi program vegan keto ishrane, namijenjene ljudima koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla. Tako je sve počelo od 25. januara ove godine, datum koji ću uvijek pamtiti. Rezultati su bili vidljivi i na garderobi i na vagi već nakon 15 dana, Lidija i ja smo se radovale svakom izgubljenom kilogramu i svakom smanjenom centimetru. Sanita me takođe konstatno bodri i danas i šalje uvijek riječi podrške i ohrabrenja. Paralelno sa treninzima dva puta dnevno i vegan keto ishranom na prijedlog Estetskog centra Roses, krenula sam i na ultrazvučne kavitacije, neka vrsta masaže ultrazvučnim aparatima koji pomažu u razgradnji masnih naslaga. Moje putovanje transformacije je počelo u januaru i traje i danas. Danas imam 20 kilograma manje i nosim tri broja manji konfekcijski broj. Veoma sam srećna što sam inspiracija mnogima koji prate moj put tranformacije. Putem mojih društvenih mreža (Instagram stories) možete pratiti moje prijedloge obroka, detalje sa treninga i slično.

ZdraviJa: Tvoj zdravi režim života podrazumijeva treninge, dva puta dnevno, i specijalni režim ishrane. Možeš li nam dočarati kako izgleda jedan tvoj zdravi dan?

Dijana: Počinjem jutro sa tuširanjem da se razbudim, jer ustajem svako jutro u sedam časova. Zatim popijem toplu limunadu i krećem na jutarnji trening koji počinje u osam časova, poslije kojeg idem na posao. Drugi trening radim poslije posla, predveče. Sa sobom nosim opremu za trening i obroke ili zdrave grickalice. Trening se sastoji od kardio vježbi na spravama 20 minuta (bicikl, traka, orbitrek), zatim vježbe snage i oblikovanja na strunjači i vježbe sa rekvizitima (lopta, tegovi, pilates lopta). Najčešće su to vježbe za noge, vježbe za zadnjicu i vježbe za stomak. U toku jednog treninga uradim i po 1.000 trbušnjaka, to su različite vrste trbušnjaka koje ponavljam u nekoliko serija. Nakon jutarnjeg treninga popijem šejk koji napravim ujutro prije treninga. Šejk se sastoji od kokosovog mlijeka ili vode, cimeta, alge spiruline, zelenog sirovog lisnatog povrća kao što je blitva ili špinat, vegan proteina kao što su konopljin, kokosov ili bundevin protein, koji možete kupiti u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane. Tokom dana jedem razne salate, kuhano i pečeno povrće, čorbe, koštunjave plodove, pijem limunadu, kafu zaslađenu Stevia zaslađivačem. Kada se poželim slatkog, sama pravim zdravu čokoladu ili slatke kuglice na bazi kokosovog ulja, organskog kakao praha, kokosovog brašna, cimeta, Stevije i koštunjavih plodova. Čokolada ili kuglice stoje u frižideru i po potrebi uzmem komadić, kako bih zadovoljila želju za slatkim, koji organizam ponekad traži. Obroke spremam kući pa nosim u posudicama koje se mogu dobro zatvoriti ili spremam obrok na poslu. Ne komplikujem mnogo, volim jela koja se mogu brzo i lako pripremiti. Veliki izbor recepata danas svi imamo na internetu, dovoljno je da ukucamo „Keto ishrana“, „Vegan keto ishrana“ ili „Low carb, low sugar diet“. Od masnoća koristim kokosovo ulje, maslinovo ulje i avokado, kao i himalajsku so, te mnogo začina i sjemenki. Ono što ovom prilikom želim da istaknem je da je mišljenje mnogih da je zdrava hrana skupa. Moje iskustvo je potpuno drugačije. Na primjer, za 10 KM možete da kupite pune kese povrća koje vam može potrajati nekoliko dana za obroke i salate. Koštunjave plodove možete kupiti na vagu, te uvijek imati kod kuće, na poslu i u torbi, kada ste gladni da do sljedećeg obroka koji možda još niste pripremili, „premostite“ tako što ćete pojesti nekoliko badema, lješnjaka ili sirovih indijskih oraha.

ZdraviJa: Kako uspijevaš da balansiraš poslovne obaveze sa trenizima i pripremom zdravih obroka?

Dijana: Do sada sam stalno nalazila izgovore, kako ću ustati tako rano, kako ću stići na posao, kako ću nositi punu torbu stvari sa opremom za trening i sa garderobom za posao, kako ću stići spremati obroke. Međutim, lista prioriteta mi se promijenila, jer stvarno želim da se promijenim i da promijenim svoje životne navike. Morate to stvarno željeti i onda ništa nije teško. Nekada mi je nezamislivo bilo da idem na spavanje u 23 naveče i da ustajem u sedam ujutro. Međutim već šest mjeseci to uspijevam i tvrdim da se sve može, samo ako to stvarno želite. Moji prijatelji i porodica već znaju da idem rano na spavanje i da ustajem rano, tako da obaveze planiram prema tome. Ukoliko idem na neki koncert, festival ili neko drugo slično dešavanje koje se kasno završava, napravim izuzetak, jer se tako nešto ne dešava svaki dan, pa tada ipak legnem malo kasnije. Kada idem na put, a često zbog posla i snimanja TV show-a RECreativno sa Dijanom Tepšić po regionu, ponekad mijenjam ritam svakodnevnih navika treninga i ishrane. Međutim, tada se prilagodim situaciji i terenu na kojem boravim. Na primjer trbušnjake, vježbe snage i vježbe oblikovanja uradim u hotelskoj sobi, a ako nemam gdje da napravim nešto za obrok, jedem napolju u restoranu i naručim nešto što prema programu ishrane smijem jesti. Tokom putovanja grickam nešto što sam pripremila ranije ili ponesem koštunjave plodove (orasi, bademi, lješnjaci, sirovi indijski orah). Na poslu u našoj kreativnoj agenciji Play Team imamo kuhinju, tako da sebi dva puta dnevno tokom osam sati rada, napravim zdrave obroke (salate, bareno ili pečeno povrće). U obroke često dodajem sjemenke (susam koji je veoma bogat kalcijumom, lan koji je veoma bogat omega 3 kiselinama, bundevine sjemenke koje su bogate proteinima i zdravim masnim kiselinama). Važno je da jednom u 15 dana priuštite „Cheat Day“ kada ćete sebi dati oduška i pojesti nešto što nije na listi namirnica vašeg programa mršavljenja ili zdrave prehrane. Nemojte samo pretjerati. Na primjer, ukoliko vam se jede pizza, neka to bude na nekoj lijepoj večeri sa prijateljima, porodicom ili dragom osobom, u nekom lijepom okruženju. Nemojte pojesti veliku pizzu, naručite malu ili pojedite pola, a pola podijelite sa nekim. Nemojte se „gristi“, nemojte dozvoliti da vas peče savjest. Recite sebi da ste se danas opustili, počastili i uživali, od sutra nastavljate po svom programu ishrane i treninga. Samo nemojte odustajati.

ZdraviJa: Koliko si do sada izgubila kilograma? Kako održavaš motivaciju i koji je tvoj krajnji cilj?

Dijana: Od 25. januara ove godina izgubila sam 20 kilograma i smanjila obim za tri konfekcijska broja. Motivaciju održavam afirmacijama i željenim zamišljenim konačnim rezultatom. Želim da skinem sav višak kilograma i da obnovim garderobu za novu željenu liniju. Želim da izađem iz crne boje, ljudi koji vode borbu sa kilogramima će znati na šta mislim. Želim u potpunosti da se riješim svoje stare garderobe koju sam stalno ostavljala, jer sam uvijek mislila šta ću obući ako vratim kilograme. Želim da obučem garderobu koju sam kupila nekad i čuvala za „Dan kad skinem kilograme“. Želim da doživim da najljepši komad garderobe koji mi se sviđa u nekoj prodavnici, prodavač/prodavačica kaže: „Imamo u vašoj veličini“. Želim da moje tijelo bude vitko i zdravo. Otkako treniram i zdravo se hranim imam mnogo više snage, elana, energije, nisam umorna i mnogo više sam aktivna. Treninzi i zdrava ishrana itekako utiču i na psihu, čovjek je bolje raspoložen, nasmijan i drugačije gleda na stvari. Jačamo ne samo fizički nego i emotivno i mentalno.

ZdraviJa: Da li je i koliko bitan „psihološki trening“ za jednu ovakvu odluku o promjeni načina života?

Dijana: Psiha i stanje uma je broj jedan. Dugo sam radila na sebi da bih došla u stanje u kojem sam sad i moram da napomenem da rad na sebi nikad ne prestaje, to je proces koji traje. Pronađite nešto što vam odgovara, da li je to vrijeme sa osobama koje vas inspirišu, literatura koja vas inspiriše, boravak u prirodi, razgovarajte sami sa sobom, napravite listu želja, listu afirmacija (pozitivne rečenice koje predstavljaju vaše želje kao da su se već ostvarile). Meditirajte, opustite se uz dobru knjigu, iskoračite iz zone komfora, uradite nešto drugačije, posvetite se sebi, slušajte sebe i svoje tijelo. Naučite nešto novo, razmislite kakve ste greške u prošlosti uradili po pitanju sebe ili svog tijela, nemojte si zamjerati, oprostite si, oprostite drugima koji su vas eventualno na neki način povrijedili. Zavolite sebe u pravom smislu te riječi, zavolite svoje tijelo u potpunosti. Okružite se ljudima i situacijama koje vam prijaju. Svaki dan budite ponosni na sebe i zahvalni za sve što imate. Važna je i podrška ljudi koji vas okružuju, da vas neko pohvali, podrži i ohrabri. Lična motivacija i stanje uma su veoma važni faktori u procesu transformacije.

Možda te zanima
milena buđevac

ZdraviJa: Šta bi poručila čitaocima Zdravije koji bi takođe željeli da mijenjaju svoj život iz korijena, a kada je u pitanju njihovo tijelo i zdrav način života?

Dijana: Želim posebno da istaknem da je svako sam po sebi autentičan i da smo svi različiti. U tome i jeste ljepota. Zacrtajte sebi neki cilj, ali nemojte odustajati pri prvom neuspjehu i padu, ustanite i nastavite dalje, samo nemojte odustajati. Pozvaće vas prijatelji na rođendan na kojem će se jesti torta koja nije na spisku vaših dozvoljenih namirnica, pojedite manji komad torte, nije smak svijeta, ali sutra nastavite po svom zacrtanom programu. Radujte se svakom uspjehu pa čak i najmanjem, podijelite to iskustvo sa dragim ljudima koji će vas podržati i ohrabriti. Zahvalite sebi na svakom odrađenom treningu, na svakom pripremljenom obroku, na svakom danu koji je uspješno protekao onako kako ste vi zamislili. Nemojte sebe kriviti ako niste izgubili zacrtane kilograme za mjesec dana, a vaš kolega ili kolegica su na istom programu izgubili više od vas. Svi smo različiti, sa drugačijom građom tijela i drugačijim metabolizmom. Nemojte da vas ponekad obeshrabri vaga, koja možda neće danas pokazati rezultat, ali samo nastavite. Ukoliko zbog obaveza ili umora preskočite trening, nije strašno, ali nastavite odmah sutradan prema zacrtanom planu.

Svaka osoba sa viškom kilograma ima neki svoj problem i razlog zašto se kilogrami gomilaju. Razlog i okidač su uvijek negdje duboko u nama zatrpani-to može biti neki kompleks, neko neprihvatanje sebe ili okoline u kojoj žive, neka trauma iz djetinjstva, posao na kojem nisu srećni, veza u kojoj su nezadovoljni, porodični problemi, zdravstveni problemi, nesigurnost, loše samopouzdanje.. Razloga je milion. Važno je osvijestiti zašto se ponašamo tako kako se ponašamo i zašto nam je hrana ponekad utjeha i zašto hranom zatrpavamo neke nerašćišćene emocije od ranije. Popričajte sa sobom i sa nekom osobom kojoj vjerujete i koja vas razumije. Inspirišite se, radite na sebi svaki dan, korak po korak. Živite u sadašnjem trenutku, ni u prošlosti ni u budućnosti, već u sadašnjem trenutku. Zapitajte se šta je to što baš sad, baš danas mogu da uradim za sebe, svoj život i svoje tijelo. Stavite sebe na prvo mjesto. Promijenite svakodnevne životne navike, nikad nije kasno da počnete novi život. Probajte bar sedam dana da mislite pozitivno, da se držite svog plana ishrane i treninga, da idete na spavanje ranije i da ustajete ranije i sami ćete brzo vidjeti promjenu. Ljudi koji nemaju problem sa kilogramima takođe mogu da uvedu zdraviji način ishrane i da treniraju, jer će tako jačati svoj imunitet, biti mnogo aktivniji, imati više energije. Takođe, i mnogo uraditi na prevenciji zdravstvenih problema i generalno biti vitalni, zdravi i srećni.

ZdraviJa: Možeš li nam otkriti recept za jedan svoj omiljeni obrok?

Dijana: Moj omiljeni obrok su Veggy šnicle koje možete kombinovati sa raznim salatama ili barenim ili pečenim povrćem, a možete ih jesti i sa raznim zdravim namazima. Veggy šnicle se mogu jesti i hladne, možete ih jesti i sutradan, ukoliko ih držite u frižideru. Možete ih ponijeti i na put, posao ili u školu.

Sastojci:

  • 2 kašike mljevenih bundevinih sjemenki – bundevino brašno
  • 2 kašike mljevenog lana
  • 2 kašike chia sjemenki
  • 2 kašike susama
  • 2 kašike očišćenih bundevinih sjemenki
  • 2 kašike očišćenih suncokretovih sjemenki
  • Narendati 100 grama dimljenog tofu sira (po želji)
  • bijeli luk u prahu ili 2 češnja bijelog luka naribati
  • so, biber, čili u prahu

Priprema:

U smjesu dodati malo tople vode, dok smjesa ne bude kompaktna, ljepljiva i gusta za oblikovanje šnicli. Peći na malo maslinovog ulja dok ne porumene, potamne.  Ostaviti na papirni ubrus ili salvetu da se upije suvišna masnoća. Poslužiti uz bareno ili pečeno povrće ili kombinovati sa zdravim namazima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh