Famous Friday sa Tamarom Bilbijom

Avatar photo

U Famous Friday kutku ovog petka ugostili smo trenericu Tamaru Bilbiju iz Banjaluke. Ona vodi grupne i individualne treninge u Banjaluci, a za Zdraviju je ispričala koliko često je potrebno da se trenira, na koji način, te koliko brzo se mogu postići rezultati.

Tamara, kako izgleda  jedan tvoj dan? Šta jedeš, kako treniraš?

Posljednjih godinu dana ustajem vrlo rano kako bih sve stigla. Već u 7.30 časova sam završila sa doručkom i idem na jedan do dva individualna treninga. Nakon toga “trčim” na Gradski stadion, gdje sam počela stažirati u Fudbalskom klubu Borac. Oko 14h sam na ručku, predahnem malo i već oko 17h sam u sali, na individualnim i grupnim treninzima. Dan se završava oko 22h kada priuštim sebi neku laganu večeru i idem na spavanje. Vikend je malo lakše izdržati jer tada imam dosta više vremena za sebe, porodicu i društvo.

Da li se i koliko se razlikuju treninzi muškaraca i žena i ko to mora češće da trenira? Možeš li nam dati savjet koliko puta sedmično je dovoljno da se trenira?

Mislim da i momci i djevojke trebaju podjednako često da treniraju, tu nema razlike, ali sa različitim intenzitetom. Naravno da je veoma bitno šta ko hoće da postigne treniranjem. Nema nekog pravila koliko se “mora” trenirati. Iskreno, zagovornik sam svakodnevnog vježbanja jer sam bukvalno ovisnik o treninzima. Mislim da svako može da odvoji vremena da bar tri puta sedmično vježba. Sve ispod toga bi bilo malo.

Mnogo djevojaka želi da trenira i izgleda vitko, ali ne želi da se nabilda ili da ima previše iscrtane mišiće. Koje vježbe predlažeš u tom slučaju?

Kod mene većinom vježbaju djevojke i često čujem tu rečenicu: “Neću da se nabildam”. U tom slučaju im dam teg od tri do četiri kilograma i objasnim da to baš i nije tako, da je prosto nemoguće da od te težine tegova nabiju mišićnu masu. Uglavnom, na treninzima radim vježbe u kojima moji članovi rade sa vlastitom kilažom. Mislim da ljudi nisu ni svjesni koliko su te vježbe učinkovite. Lično sam ljubitelj dobrog kardio treninga, a poslije toga uz vježbe oblikovanja i vježbe sa manjim ili većim opterećenjem imamo dobitnu kombinaciju.

Koliko bi ishranu trebalo prilagoditi vrsti treninga?

Kada sam ja u pitanju, moram priznati da mi je ishrana dosta monotona jer ne stižem baš da spremam neka “čudesa” u kuhinji, iako bih voljela. Da se razumijemo i sama dođem u period kada ne jedem samo piletinu, rižu, jaja, povrće, svježi sir. Malo zabrljam, ali Bože moj, ništa nije nepopravljivo.

Kako izgledaju tvoji treninzi?

Treniram zajedno sa grupom jer trenutno ne stižem da posjećujem teretane. Ali čim uhvatim sat vremena odem sa ocem na Banj Brdo ili na trčanje na stadion. Ne možete ni da zamislite kakva mi je otac motivacija.

Koliko je potrebno da primijetiš rezultat na djevojkama koje treniraš?

Moji treninzi su raznovrsni. Radim intervalne treninge, treninge po “stanicama” koji budu malo teži, ali itekako zanimljivi. Najvažnije je što nam vrijeme u društvu prođe brzo, jer radimo u paru ili manjim grupama. Ono što ne zaobilazim je trening sa statičnim vježbama i vježbama sa opterećenjem. Kod nekoga se vrlo brzo vide rezultati, a neko te svoje rezultate vidi nakon dva do tri mjeseca i vjerujte da mi je neopisiv osjećaj vidjeti ih kako su zadovoljni i kako tek onda “grizu” na treninzima.

Možeš li nam reći kada i gdje se održavaju tvoji treninzi, u slučaju da su čitaoci zainteresovani?

Trenutno treninge držim u fitness studiju Sport Klub, a svako ko je zainteresovan za moje treninge može me kontaktirati preko instagrama na kojem sam vrlo aktivna, ili preko Facebook-a, te dobiti sve informacije.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh