Famous Friday sa food blogerom Hajrudinom Šišićem

Avatar photo

Hajrudin Šišić, na društvenim mrežama poznatiji kao Harry Cooper, je poznati bosanskohercegovački food bloger koji na svom blogu i profilima na društvenim mrežama prezentuje nevjerovatne fotografije jela i recepata. Otkud ljubav prema kuhanju, te kako uslikati kvalitetnu fotografiju hrane, saznajte u nastavku teksta.

Trenutno vodiš jedan od najpopularnijih food blogova u regionu. Možeš li nam otkriti kada si počeo sa blogom i kako se rodila sama ideja?

Ideja o blogu se stvorila spontano. Još iz djetinjstva gajim strast prema kulinarstvu i fotografiji. Blog sam napravio prije nešto više od godinu dana, htio sam da napravim prostor gdje mogu podijeliti sve svoje recepte. Sad je već prerastao u veći projekat sa kojim me očekuje mnogo zanimljivih trenutaka u skorijoj budućnosti.

Otkud ljubav prema kuhanju i fotografiji i kako si odlučio spojiti ova dva hobija?

Kao što sam već spomenuo – ljubav prema fotografiji i kulinarstvu sam naslijedio od roditelja. Ideja da spojim u jedan hobby je zapravo došla zbog Instagrama. Počeo sam objavljivati fotografije na Instagramu i nakon što sam primijetio da se prijateljima sviđaju moje fotografije odlučio sam da se potrudim još više oko njih. Tako da u posljednjih dvije godine svaki dan učim o fotografiji i kulinarstvu.

Šta najviše voliš da kuhaš i koji je tvoj omiljeni recept?

Nekako se ne mogu odlučiti za jedan recept. Inspiraciju pronalazim u svakodnevici. Tako da je svaki dan poseban i raznovrstan.

Da li više voliš da spremaš slatka ili slana jela?

Podjednako. Slatka mi jela nekako dozvoljavaju veći prostor za igru i realizaciju svojih ideja, pa su na mom Instagramu i blogu više zastupljeni slatki recepti.

Koji su sljedeći planovi kada je u pitanju tvoj blog?

Planovi su da više snimam proces pripreme jela – kako bih mogao lakše predstaviti sve recepte. Ne volim planirati daleko u budućnost, nadam se da će dugo postojati blog i mnogima pomoći da pripreme lagane i ukusne recepte.

Fotografije tvojih jela izgledaju fenomenalno, možeš li nam otkriti neki od savjeta kako napraviti kvalitetnu fotografiju jela?

Hvala mnogo na divnim riječima. Mislim da je najbitnija komponenta svjetlost, s prirodnom dnevnom svjetlošću je najlakše pokazati sve oblike i boje hrane na lijep način.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh