Famous Friday sa Ivanom Macanović: Samo 7 stotinki me dijeli od titule najbrže žene u BiH

Avatar photo

U našem Famous Friday kutku ovaj put imamo čast da ugostimo izuzetno uspješnu atletičarku Ivanu Macanović iz Banjaluke, koja uskoro juriša ka tituli najbrže žene u BiH.

@ivana_macanovic

Ivana je u intervjuu za magazin ZdraviJa ispričala sve o svojim počecima, prisjetila se nezaboravnih trenutaka u svojoj karijeri profesionalnog sportiste, ali i otkrila kako trenira, hrani se i uživa u svom slobodnom vremenu.

ZdraviJa: Jako mlada si ušla u svijet atletike. Možeš li se prisjetiti svojih početaka i podijeliti sa nama kako si se osjećala kada si počela trenirati i šta te je to motivisalo da nastaviš sa treninzima?

Ivana: Sjećam se svog prvog treninga koji je bio prije 9 godina i nikad ga neću zaboraviti. Bio je od krucijalne vrijednosti za mene. Taj prvi trening mi je doslovno promijenio život i sa sigurnošću tvrdim da je to najbolja stvar koja mi se dogodila u životu. Okušala sam se u raznim sportovima i ništa me nije toliko oduševilo. Atletika je moja prva i najveća ljubav, a evo poslije toliko godina sam shvatila i zašto. Ona vas tjera da nadmašite svaku granicu vaših mogućnosti. Cilj je da pobijedimo sebe. Ne onog pored nas, već sebe, da pobijedimo sopstvena fizička ograničenja.

@ivana_macanovic

ZdraviJa: Iza tebe su mnoga prestižna takmičenja, oboreni i postavljeni rekordi. Možeš li izdvojiti neki od uspjeha koji su ostavili poseban utisak na tebe, koje nećeš nikada zaboraviti?

Ivana: Definitivno nikada neću zaboraviti Svjetsko prvenstvo u Ukrajini, gdje sam još kao djevojčica pod najvećim pritiskom i velikom euforijom istrčala državni rekord na 200m za juniorke. Trčala sam najbrže baš tada kada je trebalo. Riječima je teško opisati, ali čovjek naprosto osjeti tu strast.

@ivana_macanovic

ZdraviJa: Uskoro jurišaš i prema tituli najbrže žene u BiH. Kako se pripremaš i koji zapravo rekord treba da oboriš?

Ivana: Odnedavno sam sklopila saradnju sa vrhunskim hrvatskim trenerom Nenadom Eregom, koji me sprema za obaranje državnih rekorda. Već poslije par mjeseci se primijeti veliki napredak, stoga smo uvjereni da će svi rekordi biti u mom vlasnšitvu. Do sada sam imala dvije trke u Beogradu i samo još 7 stotinki me dijeli od titule najbrže žene BiH. Držim mnogo rekorda u mladim kategorijama, a ostali su još seniorski, dva u dvorani i dva na otvorenom. Ove subote (sutra) nastupam na seniorskom prvenstvu Srbije i tu ću imati priliku da istrčim željene rezulate.

@ivana_macanovic

ZdraviJa: Postoje li momenti kada ti je izuzetno teško da svladaš sve obaveze? Kako se tada motivišeš i organizuješ?

Ivana: Naravno da je teško, ali kada čovjek radi ono što voli sve se da savladati i riješiti. Cijeli život sam posvetila sportu i atletici, tako da sam se prilagodila i navikla na taj način života.

ZdraviJa: Koliko puta sedmično treniraš i kako izgledaju pripreme za važna takmičenja?

Ivana: Svi smo svjesni činjenice da se ljudske sposobnosti i vještine stalno usavršavaju, kriterijumi uspješnosti se pomjeraju prema višim vrijednostima, a konkurencija je svakim danom sve jača. Srećom, brzo sam se adaptirala na način rada sa novim trenerom, a u Zagrebu imam odličnu ekipu s kojom treniram. Prihvatili su me jako brzo i pomogli mi da se lako prilagodim. Dvoranska sezona mi je počela i sada dok sam u takmičarskom periodu imam 5 treninga sedmično, a ostalo je za odmor i oporavak.

@ivana_macanovic

ZdraviJa: Koliko značaja pridaješ zdravoj ishrani? Koliko je ona bitna u životu jednog profesionalnog sportiste?

Ivana: Pravilno izbalansirana ishrana je jedan od najbitnijih faktora za postizanje maksimalnih sportskih rezultata i očuvanja zdravlja sportiste. Postoje različiti programi ishrane u zavisnosti da li je sportista u takmičarskoj fazi ili mirnoj fazi. Sportisti biraju hranu po svojoj potrebi i jačini treninga. Težimo ka tome da budemo u energetskom balansu, da imamo jednaku potrošnju i unos energije. Lično ne brojim kalorije već se trudim da mi ishrana bude maksimalno izbalansirana. Zasniva se na što većem unosu proteina, a manjem unosu ugljenih hidrata. Kompletan jelovnik trebate uskladiti sa svojim mogućnostima, vremenom i sportom kojim se bavite. Ne smijete preskakati obroke i uvijek pripremite plan ishrane i za naredni dan, kako ne biste tog dana razmišljali šta bi mogli da pojedete. Pravilna ishrana je važna za sve, a ne samo za sportiste.

Možda te zanima
milena buđevac

@ivana_macanovic

ZdraviJa: Voliš li da kuvaš i šta najviše voliš da jedeš?

Ivana: Obožavam kuvati! Pošto sam jako nemirnog duha, eksperimentisanje i kombinovanje namirnica mi je veliki izazov kojem ne mogu odoljeti. Posebno volim kuvati za druge, srećna lica su mi najveća nagrada. Gušt mi je gledati kako neko slasno jede i uživa u nečemu što sam skuvala. Mnogi kuvaju samo da bi se prehranili i to mi je sasvim jasno i ne mislim da je u tome nešto loše, ali moje mišljenje je da je ljubav jedan od najboljih sastojaka svih jela. Iz nekog čarobnog razloga svako jelo bude ukusnije kada ga kuvaš s ljubavlju.

A šta najviše volim da jedem? Definitivno, to je meso.

@ivana_macanovic

ZdraviJa: Kako se odmaraš i opuštaš u svoje slobodno vrijeme?

Ivana: Slobodno vrijeme, iako ga imam malo, provodim sa porodicom i prijateljima. Ali nešto što me najviše opušta i u čemu najviše uživam je čitanje knjiga. Kaže se često da su nam knjige najbolji prijatelji. Ne zahtijevaju ništa od nas, a pružaju nam mnogo radosti. Čovjek širokog čitalačkog spektra je čovjek kulture. Samo iskreni čitalac dobrih knjiga zna kakvo se uzvišeno zadovoljstvo dobija čitanjem knjiga.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh