Famous Friday sa fudbalerom Nemanjom Bilbijom

Avatar photo

Najboljeg fudbalera aktuelnog prvaka BiH Zrinjskog iz Mostara, Banjalučanina Nemanju Bilbiju zatekli smo u sred priprema i uvijek intezivnih treninga, ali je magazinu ZdraviJa uspio da pokloni nekoliko trenutaka svog slobodnog vremena i “uskoči” u naš Famous Friday kutak.

U intervjuu za naš magazin ispričao je kako se rodila ljubav prema fudbalu, kako se hrani, trenira, ali i odmara, a dao nam je i savjet kako se nositi sa uspjesima, ali i porazima.

U svojoj dosadašnjoj karijeri igrao je za Borac, Vojvodinu, Sarajevo i Split. S ekipom Zrinjskog osvojio je dvije titule prvaka Bosne i Hercegovine.

ZdraviJa: S obzirom da dolaziš iz sportske porodice, da li te je očevo opredjeljenje za sport usmjerilo da počneš da se baviš fudbalom?

Nemanja: Da, kao mali sam s ocem išao da gledam njegove treninge i tako se rodila ljubav prema fudbalu. Počeo sam sam da treniram i evo do danas danas sam tu.

ZdraviJa: Već deceniju se profesionalno baviš fudbalom. Kada se osvrneš unazad, šta je to što je ostavilo poseban pečat u tvojoj dosadašnjoj karijeri?

Nemanja: Ima zaista dosta toga. Uvijek ću pamtiti svoj početak u Borcu gdje sam veoma mlad počeo da igram. To je bilo ostvarenje jedne moje velike želje. Tu su naravno i trofeji i nagrada koje sam osvojio, kao i poziv da zaigram za reprezentaciju BiH. Sve su to nezaboravne crtice u mojoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri.

ZdraviJa: Kada je u pitanju ishrana, da li imaš neki poseban zdravi režim kojeg se pridržavaš? 

Nemanja: Što se tiče ishrane stvarno pazim šta jedem jer će mi tijelo jednog dana biti zahvalno. Volim da jedem dosta povrća i zdravih čorbi. Sada mi je dosta lakše nego ranije, jer je moja žena Sanja sa mnom pa mi ispunjava sve kulinarske želje.

ZdraviJa: Koliko puta sedmično treniraš i kako izgledaju pripreme za neka značajna takmičenja?

Nemanja: Treniram svaki dan i baš zato mi treba dosta odmora, kao i da vodim računa o zdravoj ishrani. Dva puta godišnje imam jake pripreme, a kada dođe vrijeme za neko prvenstvo, tada radimo manje, ali brže.

ZdraviJa: Možeš li nam dati neki savjet kako se nositi sa velikim uspjesima, ali i porazom?

Nemanja: Bilo da se radi o nekom osvojenom ili izgubljenom trofeju, priznanju, tituli, bitno je ostati prizemljen i hladne glave. Smatram da bez obzira na uspjeh ili poraz treba misliti o sljedećem danu, odnosno o nastavku marljivog treniranja, dostizanju svojih maksimuma i daljeg dokazivanja. Iz ličnog iskustva uvijek mogu reći da je jako bitno vjerovati u sebe. Tada se sve može.

ZdraviJa: Da li se možda baviš rekreativno još nekim sportom?

Možda te zanima
milena buđevac

Nemanja: Ne, za sad je ovo nekada i previše, haha.

ZdraviJa: Kako se odmaraš i provodiš svoje slobodno vrijeme?

Nemanja: Najljepše i najbolje se odmaram uz svoju suprugu Sanju koja je trudna. Zaista maksimalno uživam svaki minut svog slobodnog vremena.

ZdraviJa: U toku ove godine ti ističe angažman u Zrinjskom. Kakvi su ti planovi za dalje? Da li možda priželjkuješ da zaigraš u nekom inostranom klubu?

Nemanja: Planovi su još uvijek vezani za Zrinjski, ovdje u BiH ligi. Kroz nekoliko dana idem i u Ameriku sa reprezentacijom i baš se tome radujem. A za poslije toga, vidjećemo…

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh