Famous Friday sa Tanjom Kljajić: Yoga kao način života

Avatar photo

Tanja Kljajić je Banjalučanka koja je u prelijepi grad na Vrbasu dovela vježbu koja se zove Aerial Yoga. Šta ona ima da kaže o ovoj vrsti vježbanja, kako se hrani, meditira i šta je to motiviše otkrila je ekipi magazina ZdraviJa.

ZdraviJa: Kako si došla na ideju da pokreneš Yoga studio ovog tipa u Banjaluci?

Tanja: Na ideju sam došla tako što sam vidjela da u Školi Yoge u Somboru obučavaju polaznike za ovu vrstu joge. Prijavila sam se na školovanje za joga instruktora i željela da se obučim i za rad na platnu. Svidjelo mi se čim sam vidjela slike i znala sam da je to ono što želim da donesem u Banjaluku. Voljela sam gimastiku i nekako je moje tijelo sa lakoćom prihvatilo vježbanje na platnu.

ZdraviJa: Da li su Banjalučani zainteresovani za ovakve nesvakidašnje aktivnosti?

Tanja: Da, ocijenila bih ih kao jako zainteresovane za Aerial Yogu. Ljudi generalno vole lijepo, a platna zaista na prvu očaravaju. Samim tim se i zaniteresuju šta se to sa svilom može uraditi, odnosno kako se može vježbati.

ZdraviJa: Šta za tebe predstavlja ovaj tip vježbanja?

Tanja: Za mene lično ova vrsta vježbanja predstavlja uživanje. Volim istezanje koje mi platno pruža, izražajnost kroz vježbu i kreativnost koja izlazi iz mene. Ponekad se samo kroz ples prepustim i uživam.

ZdraviJa: Koji dijelovi tijela su najviše targetirani?

Tanja: Dijelovi tijela koji su najviše aktivni u toku vježbanja su ruke i kičma. Osmislim trening tako da aktiviram sve mišićne grupe, a ponajviše stomak, jer su nam stomačni mišići stub koji održava kičmu.

ZdraviJa: Koja je glavna razlika u odnosu na običnu jogu?

Tanja: Razlika je u tome što koristimo platno u toku vježbanja i u njemu radimo opuštanje. To je neopisiv osjećaj mekoće i sigurnosti koje platno pruža. Potpuno se regenerišete poslije treninga i dinamičnije je od joge.

ZdraviJa: Zašto bi preporučila ovaj način vježbanja i kom uzrastu?

Tanja: Preporučila bih ovaj način vježbanja zato što je zabavno i zato što se brzo vide rezultati. Aerial yoga je podobna za sve uzraste jer je platno u službi pomagala, pa i ako vam se čini da neke vježbe u jogi ne možete da uradite, platno je tu da vam pomogne, bilo da se radi o istezanju ili položaju “naopačke”. Platno ne dozvoljava da imate pritisak na zglobove ramena ili glavu, ono vam omogućava da izvedete bilo koji položaj bez ikakve mišićne napetosti.

ZdraviJa: Zašto je bitno ovakve aktivnosti praktikovati u prirodi?

Tanja: Volim vježbati u prirodi i kada god za to imam prilike, praktikujem. Primijetila sam da su i djeca i odrasli puno slobodniji u izražavanju svojih emocija i u vježbama kada radimo u prirodi. Osjećaj je nevjerovatan, jer vam daje slobodu, za kojom svi čeznemo. Um se prilagodi šumi i čistom vazduhu kroz kiseonik koji dobija i onda tijelo reaguje tako što je opušteno i spremno da primi informaciju.

ZdraviJa: Koja je tvoja omiljena vježba? I zašto?

Tanja: Moja omiljena vježba su trbušnjaci u inverzivnom položaju. Volim položaj kada je glava “dole”, odnosno ispod nivoa srca, jer mi sjajno isteže pršljenove kičme, a i volim iz ovog položaja raditi trbušnjake.

Možda te zanima
milena buđevac

ZdraviJa: Zašto bi preporučila našim čitaocima da meditiraju?

Tanja: Preporučila bih da meditiraju, najviše zbog vraćanja sebi. Nekako smo više fokusirani na druge i na sve što je spolja. Kada zatvorimo oči suočavamo se sa sobom, sa našim unutrašnjim bićem i trebalo bi da nam bude dobro sa nama samima. Ako to nije, i dalje lutamo tražeći od drugih da ispune naša očekivanja. Kroz meditaciju treniramo mozak da stiša misli, da nas nauči strpljenju i zadovoljstvu.

ZdraviJa: Šta za tebe znači meditacija?

Tanja: Meditacija je za mene dok vozim auto, bicikl, dok šetam, trčim, jedem, igram se sa djecom. Meditacija ne mora da bude nužno, nepomično sjedenje bez misli. Dok trčim, isključivo sam fokusirana na disanje i stazu koja je ispred mene, bez ikakvih dodatnih misli. Isto tako je i sa vožnjom auta ili kada sam u igri sa djecom. Mi smo balkanci i ne bi trebalo odmoh da “uskačemo” u meditaciju. Ja sam proučavala sebe, svoj narod i puno čitala o istoriji našeg balkanskog okruženja. Ono što prvo treba da savladamo prije nego se upustimo u meditiranje je disanje. Tome vas niko ne uči u školi, ali vas uče u sportu. U jednom periodu života zaboravimo kako se pravilno diše, a htjeli bismo meditirati. Sve ide postepeno, prvo disanje, pa onda meditacija.

ZdraviJa: Kako bolje i više promovisati ovakav način života u našem gradu?

Tanja: Bilo bi dobro kada bi vrtići uveli platno. Djeca bi to shvatila kao zabavu, a ujedno bi vježbali. Platna se mogu postaviti i u prirodi na drvetu ili u parku tako da je to sjajna promocija.

ZdraviJa: Da li je zdrava ishrana tvoj način života?

Tanja: Ishrana mi je jako bitna. Odavno sam shvatila da neka hrana daje, a neka oduzima energiju. Dosta jedem povrća, voća, žitarica i to je ono što me puni. Nekad odem na dječiji rođendan i pojedam komad torte ili nekog peciva i ne uskraćujem sebi. Jednostavno imam umjerenost i to je sve.

ZdraviJa: Možeš li sa nama podijeliti svoj omiljeni recept?

Tanja: Obožavam da kuham i slana i slatka jela. Puno pravim sirove kolače i torte. Nikad ne važem ništa, tako da ću ovdje dati jedan slani i jedan slatki recept sa sastojcima, a vi možete uzeti količine koliko želite.

Musaka od povrća

Sastojci:

 • patlidžan
 • tikvice
 • riža, integralna
 • bijeli luk
 • mirođija
 • so
 • maslinovo ulje
 • krušne mrvice, integralne
 • paradajz

Priprema:

Patlidžan i tikvice izrezati po dužini i sa korom pržiti na maslinovom ulju. Rižu skuhati. U vatrostalnu posudu staviti jedan dio skuhane riže, preko toga poredati patlidžan i tikvice, pa preko ponovo rižu. Nasjeckati bijeli luk, staviti mirođiju, malo posoliti, preliti maslinovim uljem, staviti krušne mrvice i na kraju paradajz. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 min.

Čia puding sa aronijom

Sastojci:

 • chia sjemenke
 • kokosova vodica
 • dvije banane
 • Kakao prah, sirovi
 • cimet
 • rogač
 • agavin sirup
 • aronija, jedna šaka

Priprema:

Čia sjemenke potopiti na sat vremena u kokosovu vodicu. U blender staviti banane, kakao, cimet, rogač, agavin sirup, jedan dio aronije (a ostatak za dekoraciju) i potopljene čia sjemenke. Sve zajedno izblendati, sipati u činije i dekorisati aronijom.
Obožavam ovaj slatkasto kiselkast okus, a vi po želji možete staviti bilo koje drugo voće da nije aronija (malina, kupina, višnja, borovnica, šumsko voće).

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh