Ivona Aleksić: “Mogla sam više uživati, ali nisam znala. Sada znam”

Avatar photo
Ivona Aleksić

Ivona Aleksić, neki od vas bi je možda lakše prepoznali pod imenom “frau Aleksić“, razgovarala je sa ZdraviJom o tome kada je 24 sata malo za sav posao, kada stignu nepredviđene nedaće života, kako djecu od malih nogu učiti o važnosti nutritivno bogate ishrane ali i kada je sve u najboljem redu. Ivona Aleksić je majka, žena od uticaja i jedna od rijetkih koja je ostala dosljedna sebi i skromnosti života u kojoj je prepoznala ono najljepše, sreću.

ZdraviJa: Ivona da li je veća odgovornost i veći zadatak biti mama koja je javno eksponirana?

Ivona: Smatram da je odgovornost znatno veća, jer se mnoge žene poistovjećuju, prate naše savjete i objave.

ZdraviJa: Kako organizuješ i pronalaziš vrijeme za sebe, kuhanje i posao?

Ivona: Ovih dana jako teško, moram priznati. U suštini, jako je bitno postaviti prioritete. Nikada se ne može sve stići. Ja u to “sve” ubrajam skuvan obrok, čista odjeća, izlazak napolje i razgovor sa djecom. Ako stignem to da uradim, uveče legnem zadovoljna. Sve ostalo može da sačeka.

ZdraviJa: Kako izgledaju vaša putovanja, koliko se zapravo na njima odmoriš i u čemu je cijela čar?

Ivona: Spremanje i raspremanje je poprilično haoticno, a samo putovanje me uvijek relaksira. Na odmoru se uvijek psihički odmorim, sto mi je i najbitnije, ali se kući vratim preumorna i iscrpljena, nebitno gdje putujemo i koliko dana se zadržavamo.

ZdraviJa: Kako je izgledala prva godina roditeljstva?

Ivona: Kao i svakom roditelju, vjerovatno, bilo mi je sve novo i nepoznato. Trebalo mi je vremena da se organizujem i da se naviknem na ulogu majke. Sad iz ove pozicije smatram da sam bila totalno neorganizovana i da mi vise obaveza namece i volju za boljom organizacijom. U jedno sam sigurna, mogla sam više uzivati, ali nisam znala. Sada znam.

Ivona Aleksić
@frau.aleksic

ZdraviJa: Po čemu se razlikuje prva od ostalih trudnoća, kakva osjećanja se prepliću u tih 9 mjeseci?

Ivona: U prvoj trudnoći sam najviše uživala, jer nisam imala obaveza kao u svakoj sljedećoj, sto je i normalno. Kada sam dobila prvo dijete moj život se iz korijena promijenio, jer sam postala svjesna da više nikada neću imati bezbrižan dan. Odgovornost roditelja se svaki dan prepliće sa dozom straha, posebno kad naiđu lošiji dani, prehlade i slične situacije. Što se tiče same trudnoće, sve 4 su mi bile relativno slične, bez nekih velikih problema.

Možda te zanima
Komunikacija

ZdraviJa: Koliko ti je zdrava i nutritivno bogata hrana u jelovniku tvoje porodice važna?

Ivona: Jako mi je vazno stvoriti svojoj djeci svijest o tome koliko je bitno zdravo se hraniti. Nisam imala problema s tim i trudim se skuvati nešto zdravo svaki dan. Naravno da odstupimo od toga, s vremena na vrijeme, posebno vikendom kada smo uglavnom vani i kada ne kuvam.

ZdraviJa: Postoje li nekad krizni dani, nervoze i stresa u sada već šestoročlanoj porodici i kako ih prevazilazite?

Ivona: Naravno da postoje. Postojali su i kada smo bili tročlana porodica. U tim trenucima mijenjam koncepciju i postavljam prioritete koje sam već pomenula. Ako ne mogu da stignem određene stvari koje mi prouzrokuju stres, ostavim ih za drugi dan i fokusiram se na ono što zaista moram da uradim. Smanjenjem obaveza, smanjim i svoj stres, pa tako izbjegnem netrpeljivost i tenzije u kući. Od prljavog suđa i pretrpane korpe za veš bitnije je ostati mentalno zdrav. Takva sam bolja sebi, samim tim i djeci.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh