Izborom dobrog vrtića sačuvajte dijete od prehlada

Avatar photo
prehlada

Većini roditelja djece koja tek treba da krenu u vrtić je jako teško pri odabiru zdrave, sigurne, pozitivne i kreativne atmosfere gdje će njihovo dijete provoditi vrijeme. Vrijeme prije polaska u vrtić je puno neizvjesnosti kako za djecu, tako i za roditelje., kako zbog izbora vrtića, tako i zbog prehlada.

Mališane nije jednostavno pripremiti na odvajanje, a roditelji vedrim razgovorima o svemu lijepom što vrtić donosi, pokušavaju ublažiti i vlastitu zabrinutost. Suza će biti, a biće i prehlada. Ono što možemo je pokušati izabrati vrtić koji će pružiti najbolje za vaše dijete, te na vrijeme, odnosno preventivno uticati na jačanje imuniteta kod djeteta.

ZdraviJa se potrudila da vam donese nekoliko korisnih savjeta koji bi vam trebali olakšati odluku o odabiru vrtića, ali i savjeta kako dijete zaštiti od prehlade pri polasku u vrtić.

Prvi koraci

Raspitajte se kod prijatelja, rođaka, komšija, roditelja u parku u koji vrtić idu njihova djeca i kakva su im iskustva. Iako na osnovu njihovih iskustava nećete donijeti konačnu odluku, ona će vam biti od velike pomoći.

Potom obiđite vrtiće koji dolaze u obzir. Za početak, vrtiće posjetite nenajavljeno. Pogledajte kako izgleda vrtićko dvorište, kako je opremljeno i osigurano. Ukoliko je vrijeme lijepo, mališani će se igrati vani. Obratite pažnju na aktivnost djece i vaspitača. Zatim telefonski dogovorite razgovor i obilazak vrtića.

Na šta treba obratiti pažnju

prehlada vrtićNajvjerovatnije ćete prvi razgovor voditi s direktorom vrtića. Ako se radi o privatnom vrtiću, taj razgovor će proteći u vrlo susretljivoj atmosferi. Ipak, ne potiskujte svoj roditeljski instinkt i ne zaboravite pitati sve što ste naumili:

  • Period adaptacije – koliko dugo roditelj može biti uključen, pristupa li se djetetu individualno u specifičnim slučajevima?
  • Odgovara li vrtić na specifične potrebe vašeg djeteta (hrana, spavanje ili neke druge navike)?
  • Radno vrijeme vrtića i organizacija u slučaju kašnjenja roditelja?
  • Broj djece u grupama?
  • Broj vaspitača u grupi, njihove godine, obrazovanje i iskustvo?
  • Stabilnost – dobri vrtići zadržavaju vaspitače. Ako se vaspitači prečesto izmjenjuju, pripazite.
  • Raspored i ritam aktivnosti, te dodatne aktivnosti?
  • Kojim stručnim saradnicima raspolaže vrtić (doktor, psiholog, pedagog, logoped, defektolog)?
  • Kako se provodi disciplina?
  • Otvorenost za roditeljsko mišljenje i prijedloge?

Obilazak

Obratite pažnju na higijenu, posebno kuhinju i toalet te na cjelokupno unutrašnje uređenje. Prostorije trebaju biti vesele, svijetle, tople i prozračne, opremljene adekvatnim igračkama.

Prehlada se može izbjeći

Izuzetno je bitno da na početku polaska u vrtić mislite i na dobro zdravlje svoje dječice. Izbalansirana ishrana podrazumijeva što više svježeg povrća i voća, mesa, te mliječnih proizvoda, ali i zdrave dodatke prehrani.

Održavanjem prirodnog balansa crijevne mikrobiote jača se imunitet djeteta. U tu svrhu se danas sve više koriste sinbiotici, preparati koji predstavljaju kombinaciju probiotskih bakterija i prebiotika.

Jedan od takvih dodataka prehrani koji preporučujemo da koristite je ProbioKid Immuno. Riječ je o dijetetskom proizvodu koji sadrži pažljivo izbalansiranu mješavinu 3 soja probiotika i jedan prebiotik sa snažnim sinbiotičkim djelovanjem. Pomaže uspostavljanju i održavanju prirodnog balansa crijevne mikroflore i doprinosi jačanju odbrambenih sposobnosti organizma.

Kada uzimati ProbioKid immuno®?

ProbioKid immuno® je dodatak ishrani djece, jer su razvoj i jačanje imunog sistema najintenzivniji u prvim godinama života. Preporučuje se preventivno svakom djetetu, za jačanje imuniteta i očuvanje opšteg dobrog stanja organizma, a posebno djeci sa atopijskom konstitucijom, sklonoj alergijama, djeci sklonoj čestim infekcijama, koja kreću u kolektiv (obdanište, školu) ili često primaju antibiotike.

Kontinuiranom primjenom ProbioKid immuno dokazano se smanjuje učestalost respiratornih infekcija, učestalost upotrebe antibiotika, pojave povišene tjelesne temperature, kašlja, rinoreje (sekrecije iz nosa) i broj dana odsustva djece iz kolektiva (i roditelja sa posla).

ProbioKid Immuno se koristi jednom dnevno, tako što se sadržaj 1 kesice rastvori u soku, vodi, čaju ili nekom drugom napitku po želji. Za postizanje optimalnog efekta preporučuje se kontinuirana upotreba tokom perioda od nekoliko uzastopnih mjeseci.

Sada, kada je sezona respiratornih infekcija u punom jeku, moramo misliti o imunitetu naših najmlađih. Saveznik u toj borbi nam svakako može biti ProbioKid immuno, jer uz ProbioKid immuno virusima je odzvonilo.

Vaspitači i djeca

crtanje djeca vrtic montessoriDjeca bi u pravilu trebala biti srećna i aktivna, a nivo buke umjeren. Vaspitači trebaju biti otvoreni, vedri, strpljivi, susretljivi i angažovani. Posmatrajte kako se odvija interakcija između djece i vaspitača, posebno ako uočavate neku specifičnost u ponašanju pojedinog djeteta (povučenost, tuga, prehlada ili neprihvatljivo ponašanje).

Možda te zanima
polazak u školu

Kako se pristupa djetetu u periodu prilagođavanja, kako se provodi disciplina, imaju li vaspitači kontrolu nad svojom grupom djece?

Trebalo bi da upoznate potencijalnu grupu vašeg djeteta, kao i vaspitače. Zadržite se kratko vrijeme u prostoriji, vaspitači ne bi trebali imati ništa protiv. Razgovor s potencijalnim vaspitačem vašeg djeteta je veoma važan.

Slobodno postavljajte pitanja. Odgovori vaspitača i način na koji sarađuje sa vama, može biti odlučujuća stavka da se odlučite za baš taj vrtić.

Savjet plus

Pokušajte se opustiti, to će pomoći vašem djetetu da hrabrije kroči u novu etapu u svom životu. Nedoumica će biti, ali kad završi period privikavanja, mnogo toga će vam biti jasnije. Ne zaboravite, vrtić je koristan i imaće veliku ulogu u socijalno-emocionalnom razvoju vašeg djeteta.

Takođe prehlada se može izbjeći tako što ćete djetetu graditi imunitet pazeći da jede isključivo zdravu hranu koja obiluje svježim i kod kuće pripremljenim namirnicama, te preventivnim uzimanjem adekvatnih probiotika, kao što je ProbioKid immuno®.

Možda vam bude interesantno: Zdrave školske užine za 5 radnih dana

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh