Joga – beskrajna harmonija čovjeka i prirode

Avatar photo
joga

Joga donosi harmoniju u svim sferama života, a poznat je njen uticaj u prevenciji bolesti, promociji zdravlja i rješavanju mnogih poremećaja uzrokovanih savremenim načinima života. U nastavku saznaj kakve sve benefite joga donosi za tvoje tijelu i um, te pokušaj primijeniti neke od poza koje ti predlažemo u nastavku teksta.

Vrste joge

Koja vrsta joge vam najviše odgovara? Niste znali ni kakve sve vrste joge postoje, po čemu se razlikuju, kako bilo koji pristup može da nam pomogne u ovom svijetu ubrzanog tempa, uzburkanih misli i neostvarenih emocija.

Hatha joga

Ovu vrstu joge većina ljudi poznaje i upražnjava. sastoji se od položaja – asana i vježbi u pokretu koje su usklađene sa disanjem, kao i vježbi disanja – pranajama, koje se uglavnom izvode u sjedećem položaju.

Joga razlikuje pet osnovnih energija koje upravljaju različitim aktivnostima tijela. Praktikovanjem Hatha joge postiže se njihovo usklađivanje, a to se pozitivno odražava i na psihičko stanje aspiranata.

Gjana joga

To je joga razlučivanja i uvida. Spoznavanjem sopstvene prirode putem razmišljanja, kontemplacije i razlučivanjem istine od neistine, nastoji se dosegnuti sama suština i svrha postojanja.

Ovaj vid prakse traži duboko iskustvo života i iznad svega – čisto srce. Upuštati se u ovu vrstu kontemplacije bez prethodne pripreme može biti opasno po duhovni razvoj aspiranta. Krajnji cilj Gjana joge jeste sagledavanje jedinstva sa svim ljudima i stvarima u životu, iz kojeg nastaje beskrajna ljubav – karuna.

Karma joga

To je joga u akciji. Karma je svaka uslovljena akcija, dobra ili loša, koja ima motiv i traži neki rezultat. Karma joga podrazumijeva nesebičan rad i aktivnost koji nisu motivisani nikakvom nagradom.

joga

Bhakti joga

To je je joga predanosti Bogu. Ovo je najzahtjevniji oblik joge, u kome nema mjesta za rezervisanost bilo kakve prirode. Realizovani Bhakta vidi božansko u svemu, prepoznaje ljepotu Boga svuda oko sebe. U njemu gori ljubav prema svima i svemu, obuzet je blaženstvom. Psihološki gledano, Bhakti joga je izvanredan metod pomoću kojeg se uravnotežava pretjerana rigidnost i vezanost za intelekt.

Radža joga

U prevodu kraljevska joga. Duhovni put koji vodi do realizacije, kroz disciplinu, samouzdržavanje i beskompromisnu kontrolu uma. Svakodnevnim vježbanjem (koncentracija, meditacija i samoposmatranje) i razvijanjem unutrašnjeg stava nevezivanja može se postići oslobođenje od patnje.

Postoje i druge vrste joge, kojima se na određen način koriste opisane joge. To su:

Nada joga

Joga koja se bavi usredsređivanjem na unutrašnji zvuk – Nadu.

Krija joga

Podrazumijeva provlačenje svjesti kroz psihičke kanale i energetske centre, sinhronizovano sa dahom i bliska je taoističkim meditacijama.

Mantra joga

Koristi zvuk kao metod pročišćenja uma i oslobađanja od potisnutih impresija.

Jantra joga

Usredsređivanjem na mistične dijagrame (geometrijski iskazane kosmičke sile) budimo energije u sebi, proširujemo svijest i stapamo se sa kosmičkom svješću, čije je ustrojstvo iskazano putem Jantre.

Kundalini joga

Nastavak je Hatha joge, jer nastoji da svojim tehnikama otvori energetske centre – Čakre, izbalansirane energije preusmjeri u središnji energetski kanal – Sušumnu, i individualnu svijest rastvori u  apsolutnoj svijesti.

Hatha, Krija, Mantra, Jantra i Kundalini joga ulaze u sastav veoma sveobuhvatnog i bogatog sistema – Tantra joge.

Zašto bi trebalo da praktikujete jogu?

Oslobađa od stresa

Joga oslobađa od fizičkih posljedica stresa koji se nataložio u tijelu, putem relaksacije i smanjenja nivoa kortizola – hormona stresa. Na to se nadovezuju pozitivni efekti koji se iskazuju smanjivanjem visokog krvnog pritiska i broja otkucaja srca, poboljšavaju se digestivne funkcije i jača imunološki sistem, smanjuju se simptomi anksioznosti, depresije, vrtoglavice, astme i nesanice.

Smanjuje bol

Ispitivanja su pokazala da joga položaji – asane, kao i meditacija ili njihova kombinacija, smanjuju bol kod oboljelih od raka, multipla skleroze, autoimunih oboljenja, artritisa, bolova u leđima, vratu i kod drugih hroničnih oboljenja.

Bolje disanje

Joga nas uči da pravilno dišemo. Lagano i duboko disanje pospješuje vitalnost i funkciju pluća i olakšava opuštanje.

joga

Gipkost

Joga daje gipko tijelo, veću pokretljivost, usklađenost pokreta i smanjuje bolove u zglobovima.

Daje snagu

Joga položaji – asane, aktiviraju svaki mišić, od “glave do pete” i na taj način jačaju cijelo tijelo. Takođe, smanjuju mišićnu tenziju.

Reguliše tjelesnu težinu

Čak i veoma lake vježbe utiču na brže sagorijevanje viška kalorija i redukuje nagomilani stres, što pospješuje smanjenje tjelesne težine. Joga podstiče zdrav način ishrane i pomaže u stvaranju zdravih navika i samopouzdanja.

Pospješuje cirkulaciju

Podstiče cirkulaciju krvi i povećava oksigenizaciju ćelija u organizmu.

Kardiovaskularna poboljšanja

Lake vježbe joge mogu poboljšati kardiovaskularnu kondiciju smanjenjem broja otkucaja srca, povećanjem izdržljivosti, kao i povećanjem nivoa kiseonika koji se jogičkim tehnikama disanja unosi u tijelo.

Možda te bude zanimalo i ovo: Opuštanje, zabava i edukacija spojeni u jogu za djecu

Bolje držanje tijela

Joga popravlja i ispravlja nepravilno držanje tijela, dok stojimo, hodamo ili sjedimo, što oslobađa tenzije i neprijatnosti.

Razvija osjećaj sadašnjeg trenutka

Svjesniji smo sebe i onoga šta se dešava u nama, kao i svoje okoline. Na taj način joga nas osposobljava da pravilno reagujemo na stresne situacije u životu. Omogućava nam bolju koordinaciju i brzinu reakcija i pospješuje memoriju.

Zašto je joga dobra priprema za porođaj?

joga

Fizička aktivnost u trudnoći izuzetno je važna za zdravlje mame i bebe, naravno ako govorimo o urednoj trudnoći pod nadzorom ginekologa. Praktikujući jogu, žene se lakše nose s promjenama koje se događaju sa njihovim tijelom u trudnoći, a zamor i iscrpljenost, na koje se žale mnoge trudnice, moguće je izbjeći. ZdraviJa vam donosi nekoliko razloga zašto je joga dobra priprema za porođaj.

S obzirom na to da se u toku joge uči pravilno disanje i držanje, brojne su koristi ovih vježbi: poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju jutarnje mučnine, napetost i neraspoloženje, smanjuju oticanje nogu, poboljšavaju varenje, povećavaju energiju i izdržljivost. Vježbe joge pred porođaj pomažu da se opuste mišići grlića materice, što olakšava i ubrzava porođaj.

Upoznavanje tijela

Tokom devet mjeseci trudnoće, vaše tijelo se mijenja i joga je dobar način da saznate kako da upoznate i pratite promjene koje vam se dešavaju.  Omogućiće vam da, osluškujući svoje tijelo, otkrijete šta mu je potrebno. Na taj način, postajući svjesni svog tijela i promjena, lakše ćete uspostaviti vezu sa malim bićem koje raste u vama.

Smirenost

Jedna od najboljih stvari kod joge je što u velikoj mjeri poklanja pažnju osjećaju smirenosti i ravnoteže. Balansiranje disanja i poza  može vas naučiti da usporite, duboko udahnete i smireno prihvatite mnogo promjena kroz koje prolazite. Takođe, vježbe disanja mogu pomoći kada počne porođaj, jer ukoliko budete opuštenije, bolovi će biti manjeg intenziteta i porođaj će brže napredovati.

Držanje

Kako vrijeme odmiče, stomak raste i mnogim trudnicama to predstavlja opterećenje za kičmu, što dovodi do povijanja ramena. Joga vam može pomoći u jačanju mišića ramena i leđa, popravljajući vam držanje.

Druženje

Tokom časova joge možete steći nove prijateljice sa kojima ćete podijeliti sve brige oko porođaja i svih nedoumica koje vas muče u trudnoći. Biće vam lakše da čujete da i druge trudnice prolaze kroz slične situacije kao i vi.

Čak i ako ste pristalica vježbanja kod kuće, ponekad otiđite i na čas u grupi, jer ne samo da će vam prijati druženje, već će vam instruktor najbolje objasniti kako da modifikujete određene položaje. ZdraviJa vam preporučuje da se o bezbjednosti vježbanja posavjetujete sa svojim ljekarom, kako biste bili sigurni da je vaše tijelo spremno za fizičku aktivnost.

Joga poze za početnike

Spremni ste da počnete sa časovima joge i da naučite osnovne joga poze? ZdraviJa donosi 12 korisnih poza za početnike ali i sve one koji se vole vratiti osnovama.

Pas koji gleda ka dole / Adho Mukha Svanasana

 • Počnite na rukama i koljenima na tlu, ruke postavite tačno ispod ramena, a koljena ispod kukova.
 • Dlanove raširite, stopala držite na podu, noge ispravite a zadnjicu dignite uvis. Ispravite noge najbolje što možete i lagano pod pritišćite petama.
 • Vaša glava treba da bude između vaših ruku, okrenuta tako da gleda u vaša koljena, a leđa moraju biti ispravljena.
 • Držite 5-10 uzdisaja i izdisaja.

joga

Planina poza / Tadasana

 • Stanite sa sastavljenim nogama i stopalima.
 • Širite prste na nogama i podijelite težinu jednako na obje noge.
 • Opustite ramena a zatim udahnite i dignite ruke iznad glave (takođe sa raširenim prstima šake) dok pritišćete tlo stopalima.
 • Uzmite dug, spor i dubok udah i izdah.
 • Zadržite 3-5 uzdisaja i izdisaja.

Iskorak / Utthita Ashwa Sanchalanasana

 • Napravite veliki korak naprijed lijevom nogom.
 • Savijte koljeno noge kojom ste iskoračili i držite leđa ispravljena i zategnuta unazad. Za to vrijeme petu noge koja je iza podižite sa poda. Neka vaša butina bude paralelna sa podom.
 • Dignite ruke prema plafonu, skupite dlanove i istegnite se.
 • Zadržite 5 uzdaha i izdaha i ponovite sa drugom nogom.
 • Da biste se preselili u Niži iskorak / Anjaneyasana, jednostavno spustite koljeno noge koja je ostala iza.

Ratnik II / Virabhadrasana II

 • Napravite veliki korak naprijed lijevom nogom.
 • Raširite ruke tako da budu paralelne sa podom.
 • Savijte lijevo koljeno, tako bude pod uglom od 90 stepeni, butinu držite paralelno sa podom, zadržavajući desnu nogu ravnom.
 • U isto vrijeme, okrenite svoj torzo udesno tako da vam lijevi kuk bude okrenut u istom smjeru kao lijeva ruka i noga, a desni kuk prema nazad. Lijeva ruka i glava trebaju biti okrenute u istom smjeru, a vaša desna ruka neka prati desnu nogu.
 • Zadržite takođe 5 uzdaha i izdaha.

Trougao / Trikonasana

 • Počnite u Ratniku II.
 • Ispravite prednju nogu. Zatim usmjerite lijevu ruku prema tlu. Nagnite torzo naprijed i okrenite ga desno.
 • Rotirajte ruke na 6 i 12 sati. Ostavite lijevu ruku na podu ako možete, i proširite prste gornje ruke i usmjerite ih prema plafonu.
 • Zadržite 5-10 uzdaha i izdaha, a zatim promijenite strane.

Plank poza / Kumbhakasana

 • Počnite “na sve četiri”, s koljenima pod vašim kukovima i ispravljenim rukama na podu direktno ispod vaših ramena.
 • Podignite koljena s poda i izvucite noge iza sebe. Sada biste trebali biti na prstima nogu i dlanovima.
 • Držite vrat i kičmu u neutralnom položaju tako što ćete gledati blago prema naprijed.
 • Držite ovu poziciju za 3-5 uzdaha i izdaha.

joga

Niski Plank / Chaturanga Dandasana

 • Započnite plankom sa dlanovima na podu, uz ruke u širini ramena.
 • Polako se spustite u niski plank tako što ćete savijati laktove, držeći ih blizu tijela, sve dok se ne formiraju uglovi od 90 stepeni.
 • Držite nekoliko sekundi i ne zaboravite da dišete.

Pas sa uzdignutom glavom / Urdhva Mukha Svanasana

 • Iz niskog planka, spustite kukove ka dole do poda i okrenite stopala, tako da gornji dio nogu dodiruje pod.
 • Zategnite torzo i poravnajte ruke kako biste gurali svoje grudi. Povucite ramena unazad, stisnite i usmjerite glavu prema plafonu.

Drvo / Vrksasana

 • Počnite u planinskom položaju.
 • Prinesite desnu nogu do unutrašnje butina vaše lijeve noge. Koljeno desne noge treba ispraviti a butinu i potkoljenicu okrenuti prema tlu pod uglom od 45 stepeni.
 • Kada nađete ravnotežu, podignite ruke u položaj molitve ispred tijela.
 • Držite pogled usmjeren na fiksnu tačku ispred vas kako biste ostali u ravnoteži.
 • Zadržite 5-10 uzdisaja, zatim promijenite stranu.

Plesačka poza / Natarajasana

 • Stanite sa spojenim nogama.
 • Savijte svoje lijevo koljeno i prinesite lijevo stopalo ka zadnjici. Zgrabite lijevom rukom stopalo lijeve noge i polako ga podignite prema plafonu. Istovremeno, ispravite desnu ruku prema naprijed i blago gore prema plafonu.
 • Držite 5-10 uzdaha, a zatim promijenite strane.

Golub poza / Ardha Kapotasana

 • Lezite na stomak, povucite lijevu nogu visoko ka sebi, zatim je prinesite ispod tijela i postavite ga pored sebe.
 • Istegnite desnu nogu direktno iza sebe.
 • Držite lijevu nogu savijenu a ruke držite pored tijela pod 90 stepeni. Glava neka vam bude usmjerena ka podu.
 • Ponoviti na drugoj nozi.

Sjedeći naslon / Paschimottanasana

 • Sjedite na podu s nogama ispruženim ispred sebe. Savijte stopala ka naprijed.
 • Savijajući se od vaših kukova i zadržavajući ispravljena leđa, savijte gornji dio tijela preko donjeg dijela tijela.
 • Ako ste u mogućnosti, zgrabite spoljašnjost stopala, ili gležnjeve.
 • Držite 5-10 uzdaha.

8-minutni joga trening za bolji san

Probajte ovu joga rutinu sa samo 5 poteza kako biste opustili svoje tijelo i um prije spavanja. Najbolji dio? Svaka poza se može uraditi u krevetu!

Relaksacija sa nogama u vazduhu

Trajanje: 2 minuta

Možda te zanima
mobilne aplikacije za opustanje

 • Sjedite okrenuti prema zidu, sa zadnjicom oko 5-6 centimetara od njega.
 • Lezite i dignite noge na zid.
 • Ako je ovo previše intenzivno rastezanje za vaše tetive, povucite zadnjicu dalje od zida.
 • Ako vam pak nije dovoljno, približite se koliko god možete.
 • Spustite ruke sa strane, dlanove okrenite prema gore i polako dišite.
 • Osjetićete rastezanje u leđima i nogama.

Turski sijed i zaokret

Trajanje: 2-3 minuta

 • Sjednite u turski sijed na krevetu i izdahnite dok stavljate desnu ruku na lijevo koljeno, a drugu ruku ostavite na krevetu iza vašeg tijela.
 • Nježno obrnite tijelo u lijevo.
 • Dozvolite da vas vaš pogled prati, preko lijevog ramena. Duboko udahnite, zatim se vratite u centar i ponovite na suprotnoj strani.

Noćna boginja

Trajanje: 3-5 minuta

 • Lezite na leđima sa koljenima savijenim.
 • Sastavite stopala, a zatim pustite da vam koljena padnu u stranu, formirajući dijamantski oblik.
 • Držite ruke na krevetu.
 • Ako osjećate bilo kakav napor, podignite noge postavljanjem jastuka ispod koljena.

joga

Dječija poza

Trajanje od: 5-8 minuta

 • Sjedite udobno na pete.
 • Spustite torzo naprijed, dovodeći svoje čelo na krevet ispred sebe.
 • Spustite grudi što bliže vašim koljenima pa pružite ruke ispred sebe.
 • Držite pozu i dišite.

Rock-a-Bye Roll

Trajanje: 7-8 minuta

 • Lezite na leđima, zagrlite koljena i približite grudima.
 • Ukrstite gležnjeve i obmotajte obje ruke oko vaših gležnjeva.
 • Uzdahnite i uzdignite svoje tijelo tako da sjednete; izdahnite dok se vraćate u početnu pozu.
 • Nastavite 1 minut, zatim se vratite nazad, ispružite ruke i noge i spustite se u vašu omiljenu pozu za spavanje.

Poboljšajte fokus 5-minutnom jogom

Toliko se stvari u savremenom svijetu takmiči za našu pažnju. Neka vam 5-minutna joga pomogne da ojačate svoju sposobnost da isključite nepotrebne misli i spoljne uticaje.

Joga je definitivno pomoć koja vam je potrebna, jer je ova njena verzija usmjerena na fokusiranje, ojačava vaše tijelo, utišava i usredsređuje vaš um, oslobađa vas napetosti, povećava vašu svjesnost, poboljšava kvalitet života i mijenja način na koji gledate svijet.

Vrijeme provedeno u praktikovanju joge je prilika da se potpuno fokusirate na sebe i da se ponovo povežete sa sobom na više nivoa.

Ukoliko ste kao i većina ljudi, jednostavno nemate vremena za sat vremena joge u nekom studiju koji može biti značajno udaljen od vaše kuće. Umjesto toga, potrebni su vam jednostavni i brzi načini da ugradite jogu u svoj život.

Možda bi te interesovalo i ovo: Korisni savjeti za one koji nikada nisu meditirali

Knjiga 5 minute yoga vam pomaže da povećate svoj nivo energije, pronađete unutrašnji mir, izgubite kilograme i ojačate svoj fokus. ZdraviJa je za vas izdvojila jednostavne sekvence iz ove knjige, koje će poboljšati vaš život – fizički i duhovno.

Petominutna joga pomoći će vam da se usredsredite, smirite, podmladite i bolje se suočite sa životnim izazovima, velikim i malim i sve to za samo 5 minuta dnevno.

Planina poza

Stanite, ispravite se, udahnite i dignite sastavljene ruke pravo do plafona. Savijajte se u koljenima sa butinama stisnutim zajedno. Udahnite i izdahnite 10-ak puta, pa se ispravite u početnu pozu.

Savijanje sa ispravljenim nogama

Torzo prislanjajte butinama i dodirnite prstima tlo. Uzmite 3 potpuna udaha (15 sekundi) pa se ispravite.

Plank

Lezite, podignite se rukama sa dlanovima na dole, u širini ramena, raširite i noge iza sebe, te ostanite u položaju oko 30 sekundi.

Cow-cat poza

Izdahnite i spustite se na ruke i koljena. Udahnite, spustite stomak prema dole dok dižete stražnjicu. Podignite glavu. Izdahnite, izgurajte kičmu van i spustite glavu. Pogled neka vam bude usmjeren u pravcu između butina. Uzmite 10 punih udisaja i zadržite se tako ukupno 1 minut.

joga

Poza vezani ugao

Sjedite i ispravite leđa. Približite stopala sebi i spustite koljena prema dole. Držite stopala u svojim rukama i povucite ih prema unutrašnjosti butina koliko god možete. Ostanite u ovoj pozi oko 2 minuta.

Pišite nam u komentarima koje su vama joga poze najbolje i ako imate još neki korisni savjet kako i za šta da koristimo jogu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh