Kako ostvariti zacrtane ciljeve?

Avatar photo
natasa skrbic

Da li se i vama dešava da nedjeljom naveče odlučite da od sutra počinjete sa novim navikama i odlukama, međutim kada taj čuveni ponedjeljak dođe nekako ipak odustanete ili kažete sebi „Ne mogu od danas početi sa novim odlukama, od sutra ću”. Kako biste izbjegli ove situacije podijeliću sa vama svoja razmišljanja i navike koje su meni pomogle da prevaziđem ove probleme i da postanem i ostanem produktivna, te ostvarim svoje ciljeve.

Pišite

Čim odlučite da želite da ostvarite i postignete neke ciljeve, zapišite ih u svoj rokovnik ili na neki papir koji ćete staviti na vama vidno mjesto (radni sto, frižider, ili neko drugo vidljivo mjesto). Napišite koji su to ciljevi i zašto želite da ih ostvarite. Kada ste napisali cilj i razlog za ostvarivanje istog, napišite i metode koje ćete koristiti kako biste došli do tog cilja. Takođe, odlično bi bilo da pored cilja stavite i vremenski period, datum, dio godine, do kada želite da ostvarite taj cilj.

Moj savjet vam je da ne pretjerujete, da ne napišete 20 ciljeva, da ne odete predaleko u razmišljanjima te zapišete nerealne ciljeve. Budite realni, budite iskreni prema sebi i napišite najviše tri glavna cilja koja želite da ostvarite.

Koristite kalendar

Kada ste napisali ciljeve i stvari koje želite da postignete, vrijeme je da koristite i svoj kalendar. U kalendar upišite kada i kako radite na ostvarenju tog cilja. Ako je vaš cilj da naučite novi jezik, onda stavite u kalendar vrijeme kada ćete stvarno sjesti i učiti. Ako je vaš cilj da budete bolji u poslu koji radite, stavite sebi da svakodnevno dva sata izdvojite samo za tu stvar koju želite da poboljšate. Isto važi za sve ciljeve, bilo da je u pitanju posao, trening, poboljšanje međuljudskih odnosa ili neki drugi cilj.

Budite iskreni prema sebi

Često se može desiti da na putu ka ostvarivanju tog cilja shvatite da vaš cilj nije ipak nešto čemu težite. Tada je najvažnije da budete iskreni prema sebi i da kažete sebi da je u redu odustati ili promijeniti cilj. Ne budite strogi prema sebi već budite iskreni prema sebi. Takođe, ako vam treba više ili manje vremena ka ostvarivanju tog cilja, dopustite sebi više vremena i prostora kako biste ostvarili zacrtane ciljeve.

Pričajte sa prijateljima ili partnerom

Možda te zanima
meditacija

Obavezno porazgovarajte sa svojim prijateljima, partnerom ili članom porodice i recite im koji su to vaši ciljevi i kako ih planirate ostvariti. Neka vam vama drage osobe budu podrška i motivacija na putu ka ostvarivanju svojih ciljeva i snova. Na putu ka ostvarivanju ciljeva slavite i male pobjede sa svojim najdražim. Ako je vaš cilj istrčati polumaraton a tek ste počeli sa trčanjem, svaki novi mali cilj kao što je istrčati 5km pa 10km, itd, proslavite sa vama dragim osobama ili sami sebe počastite nekom sitnicom kao što je omiljeni obrok, piće sa društvom i slično.

Budite ponosni i zahvalni

Svakodnevno budite zahvalni i ponosni na sebe. Sam korak da ste odlučili promijeniti nešto u svom životu i uraditi nešto za sebe je već velika stvar. Budite srećni i ponosni na sebe. Vi ste kreator svog života i vi ste ti koji sami sebe motivišete! Stanite ispred ogledala i recite sebi bravo, ti to možeš. Nikada nemojte zaboraviti da ste sami sebi najbolji prijatelj i najveći motivator.

Možda vas zanima i ovo: Kako izgleda ishrana po krvnim grupama

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh