Joga poze koje pomažu u borbi protiv napetosti

Avatar photo
joga za napetost

Osećate se napeto i nervozno? Treba vam učinkovit način da se borite protiv stresa? Ukoliko je odgovor na ova pitanja potvrdan, ZdraviJa vam predlaže da praktikujete jogu.

Kako biste počeli na pravi način, u nastavku teksta pročitaćete više o nekim joga pozama, koje mogu da vam pomognu u borbi protiv napetosti i nervoze.

Reclining Goddess

joga
@shape.com

Dok sedite na podu, postavite blok srednje veličine na mesto na koje ćete spustiti gornji deo leđa kada legnete. Drugi blok, koji će vam poslužiti kao jastuk, stavite iznad prvog.

Ukoliko nemate blokove za jogu, možete koristiti jastuče ili prostirku koju ćete urolati. Lagano se spustite na blokove/jastuče, stopala spojite, povucite noge prema sebi i razdvojite kolena koliko možete. Ruke spustite pored tela.

Duboko dišite i ostanite u tom položaju 10 minuta.

Ganesha Mudra

joga
@shape.com

Spustite se na kolena. Oba lakta savijte u visini grudnog koša, a dlanove zakačite jedan za drugi, tako što ćete levi okrenuti prema sebi, dok vam je palac okrenut prema gore, a desni od sebe, dok je palac okrenut prema dole.

Duboko udahnite i izdahnite, laktove držite razdvojene, a prste spojene.

Ponovite ovo 5 puta.

Warrior III Variation

joga

Stanite uspravno, a zatim prenesite težinu tela na levu nogu. Malo savijte desno koleno i podignite nogu unazad. Telo nagnite prema napred, stvarajući ravnu liniju od glave do pete. Ruke možete ispružiti ili ih spojiti iza leđa i uhvatiti prste jedne ruke prstima druge ruke.

Održavajte ravnotežu na jednoj nozi, gledajte prema podu, zategnite mišiće abdomena i dišite duboko. Ponovite ovo 5-10 puta, a zatim se oslonite na drugu nogu.

Devotional Warrior

joga
@shape.com

Ova poza je slična prethodnoj, samo što će sada jedna noga da bude napred. Napravite iskorak desnom nogom, a ruke spustite uz telo. Udahnite duboko. Dok ispuštate vazduh iz pluća, spustite trup do kolena, podižući ruke iza sebe. Glavu i vrat opustite.

Ponovite ovo udišući i izdišući tri puta, a zatim uradite sve isto oslanjajući se na drugu nogu.

Twisting Kriya

joga
@shape.com

Stanite uspravno, a noge postavite tako da budu u širini ramena. Kolena opustite. Ruke podignute iznad glave i sastavite dlanove jedan uz drugi. Duboko udahnite, a kad budete ispuštali vazduh iz pluća, okrenite torzo u jednu stranu koliko god možete.

Nakon toga ponovite postupak okrećući se na drugu stranu. Dišite brzo kroz nos i dopustite da sva negativna energija napusti vaše telo. Zamislite da je ono jedna velika spužva i da se sa svakim pokretom cedi i izbacuje sve što mu ne treba.

Fourth Chakra Kriya

joga

Počnite tako što ćete kleknuti, a ruke podignuti u visinu ramena, savijajući laktove i ispravljajući podlaktice. Dok udišete, pomerajte ruke iza glave što više možete, pa ih vratite nazad. Dok izdišete, laktove držite u visini ramena a podlaktice sasvim blizu, ispravite leđa i zategnite mišiće abdomena.

Možda te zanima
vježbe za tanje noge

Pokušajte da dišete kroz nos i da pomerate ruke što brže možete.

Camel Pose

joga

Kleknite, a ruke stavite na pete i na njih prebacite svu svoju težinu. Za lakšu varijantu ove poze, savijte prste na  stopalima. Glavu i gornji deo tela pomerajte unazad prema petama. Uvucite stomak, a grudi izbacite.

Dok ste u ovoj pozi udahnite i izdahnite 5 puta, a zatim odmorite.

Alternate Nostril Breathing

joga
@shape.com

Sednite, prekrstite noge, ispravite leđa i zatvorite oči. Levu ruku stavite na levu butinu, prste desne ruke raširite kao kad mašete nekome, te kažiprst i srednji prst skupite prema dlanu. Palac približite desnoj nozdrvi, pa duboko udahnite, izdahnite, zatvorite je i izbacujte vazduh kroz levu nozdrvu dok ne izbrojite do 4.

Levu nozdrvu zatvorite domalim prstom, te zadržite dah 4 sekunde. Oslobodite desnu nozdrvu i izdišite 4 sekunde. Zatim duboko udahnite kroz desnu nozdrvu, zatvorite je, pa zadržite dah 4 sekunde. Oslobodite levu nozdrvu i izdišite 4 sekunde kroz nju. Nastavite da udišete kroz levu nozdrvu, a zatim ponovite postupak nekoliko puta. 

Nadamo se da će vam praktikovanje joge i ovih jednostavnih poza pomoći u borbi protiv stresa i napetosti i omogućiti vam da pronađete  balans koji vam je potreban.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh