Joga poze koje pomažu da smanjimo napetost

Avatar photo
joga poze

Osjećate se napeto i nervozno? Postoji dosta drugačijih načina da se izbjegne ljutnja od samog udaranja jastuka. ZdraviJa predlaže da pokušate redovno primjenjivati ove joga poze i vidjećete razliku.

Ovdje saznajte kakve sve benefite joga donosi za vaše tijelu i um, te pokušajte primijeniti neke joga poze koje vam predlažemo u nastavku teksta.

Reclining Goddess

joga
@shape.com

Dok sjedite na podu, postavite blok srednje veličine na mjesto gdje će vam doći plećke kad legnete. Drugi blok stavite iznad toga koji će vam poslužiti kao jastuk. Lagano lezite na blokove i pomjerite ih da vam bude skroz udobno dok ležite na njima. Stopala skupite jedno uz drugo te povucite noge prema sebi i razdvojte koljena koliko možete. Ruke spustite pored sebe.

Ostanite u tom položaju 10 minuta, uz duboko disanje.

Ganesha Mudra

joga
@shape.com

Započnite u jednostavnom položaju. Savijte laktove s obje strane u visini grudnog koša. Uhvatite se za ruke tako što ćete lijevi dlan okrenuti prema sebi, da vam palac bude okrenut prema gore. Desnu ruku okrenite od sebe, tako da dlan gleda prema vani a palac je dole. Duboko udahnite, a izdah koristite da zadržite laktove razdvojene dok su vam prsti ruku sve vrijeme spojeni.

Ponovite ovo 5 puta.

Warrior III Variation

joga

Počnite u stojećem položaju. Ruke spustite na pod ili na blokove da budu u visini ramena. Opustite koljena, prebacite težinu na lijevu nogu a desnu dignite da vam tijelo stoji ravno i da vam prsti nogu budu okrenuti prema podu. Kada se ustabilite, ruke stavite iza leđa i uhvatite prste jedne ruke prstima druge ruke. Uvucite stomak i dišite duboko.

Ponovite ovo 5-10 puta, zatim zamijenite noge.

Devotional Warrior

joga
@shape.com

Slično prošloj pozi, samo je ovdje jedna noga naprijed. Počnite sa desnom. Ruke spustite do tijela i držite prste spojene. Udahnite duboko. Izdah koristite da se spustite do koljena koje je ispred vas, podižući ruke iza vas i pustite glavu neka pada koristeći moć gravitacije opuštajući vrat.

Ponovite ovo uz 3 uzdaha zatim promijenite nogu.

Twisting Kriya

joga
@shape.com

Stanite ravno sa malo raširenim nogama i stopala neka stoje ravno ispred vas a koljena opustite. Ruke dignite iznad glave i sastavite dlanove jedan uz drugi neka pokazuju prema gore. Duboko udahnite a dok isdišete okrenite torzo u jednu stranu koliko god možete. Ponovo udahnite i kad izdišete, okrenite tijelo na drugu stranu te se vratite u početni položaj.

Dišite brzo kroz nos i dopustite da sva negativna energija koja se nakupila u vama izađe u tom trenutku. Zamislite da je vaše tijelo jedna velika spužva i svakim vašim okretom se cijedi i izbacuje sve što je višak i nepotrebno.

Fourth Chakra Kriya

joga

Počnite tako što ćete sjesti na koljena a ruke dignuti u visinu ramena. Savijte ih u laktovima i ispravite podlaktice. Dok udišete, pomjerite ruke iza glave što više možete te ih vratite nazad. Dok izdišete, laktove držite u visini ramena a podlaktice skroz blizu, zategnite kičmu i uvucite stomak.

Pokušajte da dišete kroz nos i da se krećete što brže možete.

Možda te zanima
kada postane teško

Camel Pose

joga

Kleknite na koljena a ruke stavite iza na pete stopala i tu prebacite svu svoju težinu. Za lakšu varijantu poze, savijte prste stopala prije spuštanja na njih. Glavu povucite nazad da lakše izdržite težinu. Uvucite stomak i butine prema unutra i nazad a grudi izbacite naprijed.

U toj pozi udahnite barem 5 puta i odmorite.

Alternate Nostril Breathing

joga
@shape.com

Sjedite, ispravite leđa i zatvorite oči. Lijevu ruku stavite, dlanom nadole, na lijevu butinu. Prste desne ruke raširite kao kad mašete nekome te kažiprst i srednji prst skupite prema dlanu. Palac približite desnoj nozdrvi te duboko udahnite, izdahnite, zatvorite je palcem i pušite vazduh kroz lijevu nozdrvu dok ne izbrojite do 4.

Lijevu nozdrvu zatvorite prstenjakom te zadržite dah 4 sekunde. Oslobodite desnu nozdrvu i izdišite 4 sekunde. Duboko udahnite kroz desnu nozdrvu, zatvorite je te zadržite dah 4 sekunde. Oslobodite lijevu nozdrvu i izdišite 4 sekunde kroz nju. Nastavite da udišete kroz lijevu nozdrvu, ponavljajući cijeli krug. Ponovite koliko god puta možete.

Osjećate li se sad bolje nakon što ste primijenili ove joga poze?

Možda vam bude zanimljivo i ovo: Novak Đoković: meditacija, joga i veganizam pomogli su mi na putu ka uspjehu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh