Kako da budete podrška vašoj djeci kada su tužni

Avatar photo
kada su tužni

Djeca se rađaju sa sposobnošću da osjećaju, ali oni svoje emocije i trenutke kada su tužni ne mogu da izraze verbalno i jasno kao što to mogu odrasli. Ponekad se završi sa prevelikom nervozom i tenzijom, zbunjujućim ponašanjem ili djecom koja odbijaju da komuniciraju jer je to jedini način na koji znaju da izdraze svoja osjećanja.

Možda je vaš mališan izgubio omiljenu igračku, posvađao se sa prijateljima ili je uradio nešto pogrešno. Možda samo nije uspio da uradi nešto ili ste mu jednostavno nedostajali vi kada ste bili na poslu ili izvan kuće. Bilo kako bilo, mnogi roditelji se često nađu u situaciji kada zapravo ne znaju zašto se njihovo dijete tako osjeća, ali mogu da uoče kako je dijete veoma tiho i ne želi da govori o svojim emocijama.

Naravno, svakom roditelju će biti teško da svoje mališane gleda u ovakvom raspoloženju, a to može da pokrene čitavu lavinu emocija. Razgovor sa vašim djetetom svakako je vaš prioritet, jer želimo da oni nauče o zdravom odnosu prema svojim emocijama i kako da se nose sa njima.

kada su tužni
@pinterest

Nemojte zanemariti emocije vašeg djeteta

Odbacivanje emocija vašeg dejteta čini da se ono osjeća nevažnim i da njegova osjećanja nisu tako bitna kao nečija druga. Umjesto toga, prihvatite njegove emocije bez da ih označite kao sitne ili nevažne. Svađa sa prijateljem u školi, čak i kada znamo da će se pomiriti sljedećeg dana, njemu se čini isto toliko teškim kao i vama u sličnoj situaciji sa nekim od vaših prijatelja.

Prihvatite ponašanje i emocije svog mališana, a da ga ne osuđujete ili umanjujete njegov problem. Pažljivo ga slušajte, jer će upravo to učiniti da izgradite odnos u kojem on osjeća da može da vam kaže baš sve o načinu na koji se osjeća. Vaše dijete će znati da ga podržavate, bez obzira na sve.

Definišite osjećanja

Imajte na umu da su riječi zapravo veoma moćno oružje koje će pomoći vašem djetetu da objasni kako se osjeća. Možda nećete moći da artikulišete baš sve senzacije koje ono osjeća u datom trenutku, ali što više razgovarate biće vam lakše da shvatite šta je ono što osjeća vaše dijete.

Kada ova osjećanja definišete i nazovete pravim imenom, vaše dijete treba da razumije da ga ona ne definišu i da se neće tako osjećati uvijek, te da je to samo trenutak. Vaše dijete neće sebe kriviti, niti imati loše mišljenje o sebi jer se nekada ne osjeća srećnim.

Još jedna dobra stvar kod definisanja emocija jeste da ukazujete vašem mališanu na to da ga volite bez obzira kako se on osjećao i da nikada neće biti uskraćen za vašu bezuslovnu ljubav, te da ne mora uvijek da bude srećan kako bi imao vašu pažnju.

kada su tužni
@pinterest

Objasnite da je tuga normalna

Vaše dijete možda bi moglo da pomisli kako je ono jedino tužno i da nešto nije u redu, a to može da izazove niz drugih emocija. Umjesto toga, objasnite mu da se svi, uključujući i vas, ponekad osjećamo tužno iz mnogo razloga. Što više pokažete na to koliko je tuga zapravo uobičajena i normalna pojava, vaše dijete će se osjećati manje izolovano i usamljeno. Navedite neku situaciju u kojoj ste se vi osjećali tužno, opišite je i objasnite kako ste je prevazišli, te da to može ali i ne mora da bude način na koji će i vaš dijete da prođe kroz ovu fazu.

Podsjetite ga da je taj osjećaj prolazan

Kada se osjećamo tužno, svakome, a posebno najmlađima, može djelovati kao da ovaj osjećaj možda nikada neće proći. Pa hajde samo da se prisjetimo te jedne situacije kada nam je srce bilo slomljeno ili smo doživjeli neki gubitak – grčenje u stomaku i napeti mišići sigurno vam prolaze kroz glavu.

Možda te zanima
mobilne aplikacije za opustanje

Ipak, kao i sa svim drugim osjećanjima, i tuga će proći. Objasnite djeci da tuga ne traje vječno, da je sve prolazno i da će oni ponovo biti srećni. Možda će pomoći da im osjećanja slikovito prikažete kao godišnja doba koja dolaze i odlaze.

kada su tužni
@pinterest

Ne žurite sa osjećanjima

Jedna greška koji svi mi vrlo često radimo, kako prema sebi tako i prema drugima kojima treba utjeha, jeste da požurujemo njihova osjećanja i savjetujemo da ih što prije potisnu. Da, možda jeste lakše biti uz djecu kada su srećni, nego onda kada su tužni jer to boli i vas, ali nikako ne želimo da se vaša djeca osjećaju potišteno i da bježe od svojih osjećanja. Bježanje od osjećanja nikako ne rješava problem, samo odlaže čitavu stvar i čini da se emocije nagomilavaju, budite strpljivi.

Ponudite rješenja kako da se oslobode tuge

Kao što smo već rekli, iako ne želimo da požurujemo osjećanja, to ne znači da možete da ponudite neko rješenje i načine kako da se ne osjeća tužno ili barem da ublaži taj osjećaj.

Pružite vašem mališanu topli zadrljaj i umirujuće riječi. Saslušajte ga, bez osuđivanja, te izbjegavajte da umanjite važnost njegovih problema. Kada vaše dijete bude spremno za to, predložite mu različite načine na koje može da se nosi sa tugom. Pitajte da li želi da razgovara o tome ili samo da krene u šetnju do parka sa vama. Predložite zabavne aktivnosti koje će zaokupiti njegovu pažnju ili se ušuškajte u toplo, mekano ćebe i gledajte omiljeni crtani.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh