Šta je Cancel kultura i kako ona utiče na naše mentalno zdravlje

Avatar photo
Cancel kultura

Cancel kultura predstavlja oblik bojkota, odbacivanje osobe, organizacije, proizvoda, brenda ili bilo čega drugog zbog postupka koji zajednica ne opravdava ili smatra uvredljivim. Ovakvo odbacivanje se često odvija na društvenim mrežama, i to u obliku grupnog ismijavanja ili kritikovanja. Dakle, moglo bi se reći da je ovo zapravo odsustvo podrške nekome ili nečemu na osnovu njihovog postupka.

Takođe, važno je napomenuti razliku između Call-Out kulture i Cancel kulture. Call-Out kultura zapravo poziva i skreće pažnju na pogrešne postupke, ostavljajući šansu da se problem ispravi, dok kod kulture odbacivanja ovakva prilika se ne daje, već se umjesto toga osoba odmah etiketira kao loša.

Porijeklo Cancel kulture

Iako se ovakvo odbacivanje često koristi kao odgovor na seksističko ponašanje, termin Cancel postao je popularan 2014. godine, kada je u stranom rijaliti programu Love and hip hop, jedan od učesnika raspravu sa svojom djevojkom završio tako što je upotrijebio baš ovaj termin.

Cancel kultura
@pinterest

Razlozi za odbacivanje

  • Odbacivanje koje može da posluži kao lekcija
  • Navođenje osobe da razmisli o posljedicama svojih postupaka
  • Da kazni rasizam i seksizam
  • Da navede ljude da razmisle prije nego što nešto kažu
  • Da snose odgovornost za svoje postupke

Pozitivan uticaj Cancel kulture

Kultura odbacivanja može pomoći u borbi protiv krivičnih djela ili problema nejednakosti. Na primjer, 2016. godine mnogi članovi filmske industrije bojkotovali su Oskar zbog nedostatka različitosti među nominovanima, što je već 2019. godine urodilo plodom i donijelo bitne promjene. Zajednica koja se ujedinjuje za zajednički cilj može biti veoma uticajna. Takođe, može natjerati ljude da dva puta razmisle prije nego što se odluče za neprikladno ponašanje.

Kako Cancel kultura utiče na mentalno zdravlje

Naravno, neizbježno je da postoje i negativni efekti kulture odbacivanja, a oni se ponajviše odnose na mentalno zdravlje. Ipak, kakav uticaj ova kultura može da ima na nas zavisi od toga da li smo mi onaj koji je odbačen, koji odbacuje ili ipak samo posmatrač.

Efekti na onoga ko je odbačen

Nažalost, odbacivanje se veoma često i veoma lako može pretvoriti u maltretiranje. Ukoliko ste odbačeni moguće je da ćete se osjećati izolovano i usamljeno. Takođe, možete se osjećati kao da su svi odustali od vas prije nego što su vam dali šansu da se izvinite i ispravite svoje postupke. Umjesto da stvore dijalog koji će vam pomoći da razumijete kako su vaše akcije povrijedile druge, oni prekidaju svaku komunikaciju sa vama, te vam oduzimaju priliku da učite i popravite se. Veoma je važno uočiti svoju grešku, pokušati da je ispravite i date sve od sebe da više nikada ne napravite istu stvar.

Cancel kultura
@pinterest

Efekti na onoga ko je odbacio nekoga ili nešto

Istina, svako od nas ima pravo da postavi sopstvene granice i odluči šta će da prihvati, a šta smatra uvredljivim. Osim toga, mi imamo pravo da odlučimo kome ćemo i čemu posvetiti svoju pažnju, podršku ili novac. Ipak, odbacivanje uvredljive osobe ili brenda ne dovodi baš uvijek do toga da oni isprave svoja uvjerenja i ponašanje. Čak naprotiv, nekda ovo ljude natjera da se još više “brane”. Dakle, u nekim slučajevima odbacivanje ima suprotan efekat od željenog.

Kako zaštititi svoje mentalno zdravlje

Iako ne možemo da kontrolišemo ponašanja drugih ljudi, ono što mi možemo da učinimo jeste da kontrolišemo svoje ponašanje.

Evo kako da zaštitite svoje mentalno zdravlje

Izbjegavajte objavljivanje kada su vaše emocije intenzivnije nego inače. Ukoliko neko kaže ili uradi nešto što može da vas “dotakne” kada ste pretjerano emotivni, bolje bi bilo da to spriječite na vrijeme. Umjesto toga, jednostavno udahnite nekoliko puta i dajte sebi vremena da se smirite.

Možda te zanima
plasticne flase toksicnost

Ukoliko ste pogriješili, izvinite se. Nađete li se u situaciji da ste odbačeni zato što ste nešto rekli ili uradili, a sada se osjećate loše zbog toga, izvnite se. Ipak, prije nego što to učinite, dajte sebi vremena da kreirate pravi i dobro promišljen odgovor. Možda vaše izvinjenje neće svi prihvatiti, ali ako je ono iskreno neki ljudi će to prepoznati.

Pokušajte da sagledate i drugu stranu. Ukoliko neko govori protiv vas, vaša prva reakcija može biti da nastavite da se branite. Međutim, poželjno je da zastanete i zaista razumijete kako su vaše riječi ili postupci možda povrijedili drugu osobu. Sticanje ovog razumijevanja može vam pomoći da spriječite da ponovo napravite istu grešku.

Odmorite se od društvenih mreža. Isključivanje sa mreža s vremena na vrijeme može pomoći u poboljšanju vašeg mentalnog zdravlja.

Razgovarajte sa nekim. Ukoliko vam se desi da doživite ovaj vid odbacivanja i niste sigurni kako da premostite ovo, kontaktirajte nekoga kome vjerujete, kao što je član porodice ili prijatelj. Ukoliko vam nije prijatno da razgovarate sa nekim koga poznajete, ZdraviJa podsjeća da uvijek možete potražiti i stručnu pomoć.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh