Kako da istrenirate mozak da zamrzi “junk food”?

Avatar photo
junk food

Ukoliko takozvana “junk food” nezdrava, prerađena hrana sabotira vaše napore za smanjenjem težine, nadmudrite vašu žudnju za ovom hranom ZdraviJa pametnim trikovima.

junk food
@pinterest

Kao što je objašnjeno u nedavnom članku “Izvanredna nauka o zaraznoj nezdravoj hrani”, časopisa New York Times, ne postoji sumnja da su poremećaji koje ova hrana izaziva zapravo snažne fiziološke reakcije, očigledno, pažljivo i strateški razvijene od strane proizvođača hrane. Mnoge od naših omiljenih grickalica su napravljene sa ogromnim količinama šećera, soli, masti i drugih hemikalija dizajniranih tako da nas sve više mame. Međutim, možete se odvići od junk food-a tako što ćete jesti više zdravih namirnica. Takođe, što manje “junk” hrane jedete, to ćete je i manje željeti. Probajte sljedeće trikove i provjerite da li funkcionišu.

Primjenjujte pravilo od pet sastojaka

Ukoliko na etiketi prehrambenog proizvoda vidite više od pet sastojaka ili drugu naznaku da se radi o prerađenoj hrani, ne kupujte ga. Ovo je jednostavan način da izbjegnete impulsivnu kupovinu čipseva ili gotovih kolača.

junk food
@pinterest

Tri boje

Istraživanja su pokazala da ljudi najviše vole obroke koji sadrže tri različite boje. Dakle, umjesto da kupite čokoladicu, pomiješajte u zdjelicu orahe, suvo voće i par kockica tamne čokolade kako biste dobili zdravu raznolikost boja, tekstura i hranljivih sastojaka.

Stvorite rutinu

Potrebno je samo nekoliko nedelja da stvorite naviku. Dakle, ako se ne bavite sportom, započnite tradiciju hodanja po naselju svaki dan, pa makar samo 30 minuta. Ovo će učiniti da vam proradi savjest te će umanjiti vašu želju za prejedanjem nezdravom hranom.

junk food
@pinterest

Neka vam voće bude poslastica

Pitate nas koji je najbolji i najjednostavniji desert? U zamrzivač stavite crveno grožđe, bobičasto voće, te tako zasladite ručak ili večeru. Takođe, na stolu uvijek imajte vašu omiljenu voćku.

Zdrave namirnice smjestite tako da vam budu na dohvat ruke

Čuvajte zdravu hranu koju želite više da jedete u prednjem dijelu pultova u frižideru. Snack hranu je tako lako iskopati – samo otvorite torbu, ali da li to uvijek mora biti čokoladica ili kupovni sendvič? Kada biste imali, recimo, po dužini izrezane svježe crvene paprike i hummus “to go”, to bi takođe bila savršena užina, zar ne?

junk food
@pinterest

Saznajte koja vas hrana izaziva

Bilo da volite čokoladu ili slane grickalice kao što su pereci, znajte da vas upravo oni tjeraju da jedete više “junk” hrane. Već ste ostvarili pola uspjeha ako ste ih identifikovali pa držite ovakve stvari van kuće.

Možda te zanima
kako napraviti vrecice za caj

Brinite o sebi

Siguran način da konzumirate manje prerađene hrane je da saznate više o tome što jedete. Evo nekoliko informacija: Zamrznute “grilovane” pileće grudi koje kupujete dobijaju svoje oznake iz mašine koja koristi razna nezdrava ulja. Štetni konzervans se dodaje u veliki broj namirnica, a kobasicu koju jedete za doručak mnogi stručnjaci smatraju kancerogenom. Vitamin D3 dodaje se mnogim markama jogurta, a on je proizveden od ovčije masti, dok je “prirodni ukus” vašeg omiljenog čipsa napravljen od mlijeka u prahu sa aromom piletine.

Žvaćite i više nego što je potrebno

Ukoliko se možete natjerati da žvaćete više, ješćete manje. Sljedeći put kada počnete sa jelom žvaćite polako. Sačekajte dok u potpunosti ne završite jedan zalogaj pa tek onda uzmite sljedeći.

Možda vam bude interesantno: Da li su “zdravi” proizvodi zdravi?

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh