Psihodermatologija – da li je ono što se pojavljuje na koži posljedica vaše psihe?

Avatar photo
koži

Da li ste uočili kako se vaša koža čisti tokom odmora, kada pobjegnete daleko od pritiska, svađa ili lošeg raskida, kada ste bolesni i primorani na puno sna i “opuštanje”? Vjerovali ili ne, to nije slučajnost. Isitna je da svaki stres koji proživljavamo ima mnogo veze sa načinom na koji se to manifestuje na našoj koži.

Sve više počinje da se koristi termin psihodermatologija. Da li ste upoznati sa značenjem ovog izraza? Psihodermatologija odnosi se, najkraćim riječima, na koordinaciju između mozga i kože. Dakle, to je osovina uma i kože, što znači da su oni međusobno povezani. Kako mozak trpi psihološki uticaj, on manifestuje svoje stanje na koži.

koži
@pinterest

Kako to zapravo izgleda?

Povećanje akni, pojačano zapaljenje i crvenilo, pojačane upale od ekcema ili dermatitis uzrokovan negativnim stimulansima, neke su od učestalih pojava izazvanih prekomjernim stresom. Dakle, važno je da budete svjesni kako bi ovo mogli da budu prvi fizički znaci da nešto nije u redu. Razumijevanje onoga što vaše tijelo govori o vašem umu sprječava potencijalne veće obrasce stresa.

S druge strane, doživljavanje radosti će pokrenuti vaš mozak da oslobodi endorfine i druge hormone zbog kojih se osjećate dobro i koji će uključiti vaše senzore zadovoljstva. Upravo ovi senzori mogu da isključe probleme i poteškoće koje se javljaju na vašoj koži, kao što je prekomjerna proizvodnja sebuma, a to dovodi naravno do smanjenja akni.

koži
@pinterest

Kada se vaš um osjeća dobro, tijelo radi u skladu sa njim. To zapravo znači da praksa svjesnosti ili meditacija mogu imati ogroman transformativni efekat na zdravlje kože, ujednačenost, teksturu i sjaj.

Možda te zanima
suho teme i perut

ZdraviJa podsjeća, ukoliko vježbamo emocionalnu inteligenciju, bićemo sposobniji da se nosimo sa stresom. A manje stresa znači manju vjerovatnoću da će se pogoršati naš simpatički nervni sistem.

Fokus terapije i emocionalne inteligencije je samoregulacija i emocionalno upravljanje, a ima veliki uticaj na kožu i tijelo. Društveni mediji i nerealni standardi lejpote mogu pogoršati već postojeći stres, zapravo pogoršavajući tačno definisane probleme zbog kojih se osjećamo nesigurno. Fokusiranje na samoljublje i brigu o sebi ima složen efekat na našu kožu i umnogome nam može pomoći da zdravlje uzmemo u svoje ruke.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh