Kako da napravite prirodno ulje za sunčanje?

Avatar photo

Jedan od najprirodnijih načina da postignete sjajnu kožu je da je svakodnevno izložite suncu kako biste apsorbovali vitamin D i uživali u prednostima za čitav organizam, a pritom radili na svom tenu. Iako je malo sunčanja dobro za vašu kožu, pretjerano sunčanje je nešto što biste itekako željeli da izbjegnete.

Dobra zaštita je itekako važna za očuvanje ćelija kože i održavanje njene elastičnosti. Zbog toga su ulja za sunčanje popularna, jer omogućavaju poboljšanje tena, a istovremeno pomažu zaštiti kože. Bez obzira na vrstu kože, važno je prvo očistiti kožu prije nanošenja bilo kakvog losiona ili ulja. Na taj način se ulja brže i lakše apsorbuju, te pružaju bolje rezultate.

Željeli bismo takođe da vam skrenemo pažnju, prije nego što se bacite na čitanje recepata. Uvijek se sunčajte u kratkim intervalima kako biste dobili prirodan, osunčani ten. Iako ulja mogu pomoći da povećate sjaj kože i pružite joj zaštitu od UV zračenja, najbolji način za zaštitu kože je izbjegavanje dugotrajnog izlaganja suncu. Ovo je naročito slučaj ukoliko se radi o prvom sunčanju nakon duge zime i kišnog proljeća. Izbjegavajte najtoplije dijelove dana i znajte da će 15-30 minuta vašoj koži obezbijediti sve benefite sunčanja koji su potrebni za apsorpciju vitamina D i dobijanje lijepe boje.

Ulje koje neutralizuje UV zračenje

UV zračenje je za mnoge ljude velika briga tokom ljeta. Čini se da je rak kože sve rasprostranjeniji, a dio krivice snosi i sunce. Ovo ulje možete koristiti za svakodnevno sunčanje kako biste neutralizovali efekte sunca i zaštitili se od zračenja.

  • šolja kokosovog ulja
  • dvije čaše zelenog čaja
  • 8 kašičica ulja od oraha

Prvo spojite dva ulja i polako dodajte zeleni čaj. Zeleni čaj stvara UV balans, zbog antioksidanata koje posjeduje. Ovi antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala u vašem tijelu, a imunom sistemu daju podsticaj za zaštitu od potencijalnih zdravstvenih posljedica. Ovo ulje će takođe hidratizovati vašu kožu i pomoći u pospješavanju lučenja prirodnih ulja iz kože.

Ulje za ljude sa izuzetno svijetlim tenom

Kada imate svijetlu kožu, potrebno vam je ulje za sunčanje sa što višim brojem SPF-a, jer ono nudi dodatnu zaštitu kako bi se izbjeglo spaljivanje i oštećenje kože. Upotreba sljedećih sastojaka pomoći će vam u tome:

  • šolja maslinovog ulja
  • 8 kašičica avokadovog ulja
  • 2 kašičice ulja sjemena maline i sjemena mrkve
  • nekoliko kapi esencijalnog ulja od sandalovine (za miris)

Spojite prva tri ulja prije nego što dodate esenciju sandalovine. Ulje sjemena maline i mrkve će obezbijediti potrebni dodatni faktor, a opet ćete dobiti željenu boju.

Ulje za sunčanje za one sa suhom kožom

Ukoliko imate suhu kožu, ovo je prijedlog koji zaista trebate isprobati. Sastojci ovog ulja su skoro savršeni za podsticanje prirodnih ulja i pospješivanje njihove prirodne proizvodnje.

Sastojci su:

Možda te zanima
tuna pljeskavice

  • 8 kašičica avokadovog ulja, ulja od oraha, ulja od pšeničnih klica i ulja od susama
  • nekoliko kapi ulja od nevena i esencijalnog ulja pačulija

Pačuli će vam dati cvjetni miris, čineći da se osjećate svježim i spremnim na sve. Za razliku od kokosovog ulja, nijedno od ovih ulja neće očvrsnuti na određenim temperaturama. Možete ih jednostavno sipati i pobrinuti se da se u potpunosti sjedine. Pačuli neka bude posljednja stvar koju dodate, kada se sve ostalo u potpunosti izmiješa.

Važno je napomenuti da sva ova ulja trebate držati u zatvorenim bočicama, kako bi sastojci zadržali sve svoje prednosti i kako bi vam druže trajala.

A sada, pravac plaža!

 

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh