Kako da napravite prirodno ulje za sunčanje?

Avatar photo
ulje za sunčanje

Jedan od najprirodnijih načina da postignete sjajnu kožu je da je svakodnevno izložite suncu kako biste apsorbovali vitamin D i uživali u prednostima za čitav organizam, a pritom radili na svom tenu. Iako je malo sunčanja dobro za vašu kožu, preterano sunčanje je nešto što biste itekako želeli da izbegnete.

 

Dobra zaštita je itekako važna za očuvanje ćelija kože i održavanje njene elastičnosti. Zbog toga je ulje za sunčanje popularno, jer omogućava poboljšanje tena, a istovremeno pomaže zaštiti kože. Bez obzira na vrstu kože, važno je prvo očistiti kožu pre nanošenja bilo kakvog losiona ili ulja. Na taj način se ulja brže i lakše apsorbuju, te pružaju bolje rezultate.

Saznajte: Zbog čega SPF treba da postane dio vaše svakodnevne rutine?

ulje za sunčanje
@pinterest

Želeli bismo takođe da vam skrenemo pažnju, pre nego što se bacite na čitanje recepata. Uvek se sunčajte u kratkim intervalima kako biste dobili prirodan, osunčani ten. Iako ulja mogu pomoći da povećate sjaj kože i pružite joj zaštitu od UV zračenja, najbolji način za zaštitu kože je izbegavanje dugotrajnog izlaganja suncu. Ovo je naročito slučaj ukoliko se radi o prvom sunčanju nakon duge zime i kišnog proleća. Izbegavajte najtoplije delove dana i znajte da će 15-30 minuta vašoj koži obezbediti sve benefite sunčanja koji su potrebni za apsorpciju vitamina D i dobijanje lepe boje.

 

Ulje koje neutrališe UV zračenje

UV zračenje je za mnoge ljude velika briga tokom leta. Čini se da je kancer kože sve rasprostranjeniji, a deo krivice snosi i sunce. Ovo ulje možete koristiti za svakodnevno sunčanje kako biste neutralisali efekte sunca i zaštitili se od zračenja.

  • šolja kokosovog ulja
  • dve čaše zelenog čaja
  • 8 kašičica ulja od oraha

Prvo spojite dva ulja i polako dodajte zeleni čaj. Zeleni čaj stvara UV balans, zbog antioksidanata koje poseduje. Ovi antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala u vašem telu, a imunom sistemu daju podsticaj za zaštitu od potencijalnih zdravstvenih posledica. Ovo ulje će takođe hidrirati vašu kožu i pomoći u pospešivanju lučenja prirodnih ulja iz kože.

Možda vam bude interesantno: Nega posle sunčanja – evo kako sprečiti ljušćenje kože

ulje za sunčanje
@pinterest

Ulje za ljude sa izuzetno svetlim tenom

Kada imate svetlu kožu, potrebno vam je ulje za sunčanje sa što višim brojem SPF-a, jer ono nudi dodatnu zaštitu kako bi se izbeglo spaljivanje i oštećenje kože. Upotreba sledećih sastojaka pomoći će vam u tome:

  • šolja maslinovog ulja
  • 8 kašičica ulja avokada
  • 2 kašičice ulja semena maline i semena šargarepe
  • nekoliko kapi esencijalnog ulja od sandalovine (za miris)

Spojite prva tri ulja pre nego što dodate esenciju sandalovine. Ulje semena maline i šargarepe će obezbediti potrebni dodatni faktor, a opet ćete dobiti željenu boju.

Pročitajte: Kosa tokom leta zahteva drugačiji tretman – evo šta vam ZdraviJa savetuje

ulje za sunčanje
@pinterest

 

Ulje za sunčanje za one sa suvom kožom

Ukoliko imate suvu kožu, ovo je predlog koji zaista trebate isprobati. Sastojci ovog ulja su skoro savršeni za podsticanje prirodnih ulja i pospešivanje njihove prirodne proizvodnje.

Možda te zanima
mask za lice diy

Sastojci su:

  • 8 kašičica ulja avokada, ulja od oraha, ulja od pšeničnih klica i ulja od susama
  • nekoliko kapi ulja od nevena i esencijalnog ulja pačulija

Pačuli će vam dati cvetni miris, čineći da se osećate svežim i spremnim na sve. Za razliku od kokosovog ulja, nijedno od ovih ulja neće očvrsnuti na određenim temperaturama. Možete ih jednostavno sipati i pobrinuti se da se u potpunosti sjedine. Pačuli neka bude poslednja stvar koju dodate, kada se svi ostali sastojci u potpunosti izmešaju.

Važno je napomenuti da sva ova ulja trebate držati u zatvorenim bočicama, kako bi sastojci zadržali sve svoje prednosti i kako bi vam druže trajala.

A sada, pravac plaža!

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh