Najmirnija ostrva u Hrvatskoj, za odmor o kakvom sanjate

Avatar photo
ostrvo

Ako još uvijek niste odredili lokaciju koju ćete posjetiti na svom godišnjem odmoru, mi vam predlažemo da odete u Hrvatsku. Ne volite gužvu na plaži, buku i graju koja nastaje od prevelike gužve? Ostrva koja smo pronašli za vas su savršena za potpuni odmor koji vam je prijeko potreban da biste stvarno odmorili od gradske vreve i stresa koji se nakupio u vama.

Mnoga od ovih jadranskih ostrva su rijetko naseljena i malo posjećena, a savršena su za vožnju brodom, pješačenje, kupanje na prelijepim plažama i upoznavanje sa kulturom Hrvatske.

Lopud

Samo sat vožnje trajektom iz Dubrovnika, nalazi se Lopud – ostrvo udaljeno od gradske vreve. Samo 220 stanovnika dijeli ovaj prostor bez vozila. Iako se radi o izuzetno malom mjestu, šetališta na obali mora imaju brojne restorane, butike i prodavnice sladoleda. 15-minutna šetnja južno preko brda vodi u Šunjski zaliv, sjajan i rijedak luk od svilenkastog pijeska. Ostrvo stvarno postaje čarobno tokom rane večeri, kada mnogi dnevni posjetioci otplove na kopno.

Sveti Nikola

Sveti Nikola je najsjevernije hrvatsko ostrvo. Bogato je borovom šumom i kristalno čistom obalom od 2 km. Ono je nenaseljeno, osim za hotelsko ljetovalište, izgrađeno 2015. godine. Međutim, brojni turisti dolaze na nekoliko sati besplatnim brodom iz starog grada Poreča.

Ovdje se može naći i zaštićeni morski park, pa je ronjenje odlično. Ostrvo je nekada bilo u privatnom vlasništvu mletačke trgovačke porodice, koja je izgradila elegantni dvorac i obnovila svjetionik iz 14. veka (najstariji u Hrvatskoj), koji gosti hotela mogu obići svake nedjelje ujutru.

Veliki Brijun

Ostrva Brijuni su nekada bila ljetno odredište bivšeg jugoslovenskog predsjednika Tita. Poslije njegove smrti, arhipelag je proglašen nacionalnim parkom. Ova destinacija je popularna među turistima koji na dnevni izlet dolaze brodom, za šta im je potrebno samo 20 minuta vožnje od kopnenog grada Fažane.

Ostrvo je pokriveno gustim šumama, a okruženo osamljenim uvalama. Tu je još mnogo toga da se istražuje, uključujući otiske dinosaurusa, rimske ruševine, botaničku baštu, ornitološki park, golf teren sa 18 rupa, izgrađen prije jednog vijeka i safari park.

Susak

Tročasovna vožnja katamaranom iz sjeverne luke Rijeka, Susak je jedinstveno mjesto u Hrvatskoj jer je gotovo u potpunosti pješčano. Ovo ostrvo nema puteve, samo meke pješčane staze koje vas vode do plaža. Ime ovog ostrva dolazi od grčke riječi za origano, koji ovdje raste. Ima svega 150 stanovnika a postalo je nevjerovatno prepoznatljivo mjesto zbog izložbe Susak Expo.

Ovaj projekat lansiran je 2006. godine sa idejom stvaranja savremene umjetnosti u prirodi gdje ni vas ni vaše djelo skoro niko neće vidjeti. Susak Expo će biti nastavljen upravo ove godine.

Kornat

89 malih ostrva čine arhipelag Kornati, nacionalni park južno od Zadra. Pokriveno žalfijom, maslinama i smokvama, glavno ostrvo Kornat strogo je zaštićeno, kao i njegove vode.

Mornarima se naplaćuje naknada za svaki dolazak, a postoji samo devet zona u kojima je dozvoljeno organizovanje ronjenja. Ipak, za posjetioce koji traže sunce, more i tišinu, nema boljeg odabira. U skladu sa svojom izolovanom aurom, Kornat ima samo nekoliko privatnih kuća za iznajmljivanje.

Biševo

Južno od udaljenog dalmatinskog ostrva Vis nalazi se Biševo. Ne samo da je malo (govorimo o manje od 6 km2), nego je i najdalje naseljeno ostrvo sa kopnene površine. Ono po čemu je Biševo poznato je svakako Modra Špilja, ili Plava pećina, koja je dostupna isključivo brodom.

Posjetite pećinu ujutro i doživjećete eteričku eksploziju srebra i kobalta, jer se zraci sunca odbijaju o unutrašnjost krečnjaka. Zatim istražite izolovane uvale prstena Biševo. Ovdje se nalazi i kolonija delfina i morskih kornjača, ali i nekoliko monaških ruševina, koje potiču iz 11. vijeka.

Možda te zanima
za Dan žena

Šolta

Šolta sa vidi sa šetališta na obali Splita, a samo pola sata vožnje katamaranom dovešće vas u  prelijep grad Maslinica. Na zapadnom vrhu ostrva, ovo nekadašnje ribarsko selo je bogato borovom šumom, a tamo možete vidjeti i  luksuzni dvorac iz 18. vijeka koji je danas hotel.

Posjetiocima se preporučuje da ostave prostora u svojim koferima jer farme širom Šolte proizvode domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje Levantinka, kao i lokalno vino Dobričić, te divlji med.

ostrvo solta hrvatska

Izvor: The Guardian 

Možda vam bude interesantno: Bezbolno pakovanje: Ove stvari vam stvarno ne trebaju

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh