Najmirnija ostrva u Hrvatskoj, za odmor o kakvom sanjate

Avatar photo
ostrva

Ako još uvek niste odredili lokaciju koju ćete posetiti na svom godišnjem odmoru, mi vam predlažemo da odete u Hrvatsku. Ne volite gužvu na plaži, buku i graju koja nastaje od prevelike gužve? Ostrva koja smo pronašli za vas su savršena za potpuni odmor koji vam je preko potreban da biste stvarno odmorili od gradske vreve i stresa koji se nakupio u vama.

Mnoga od ovih jadranskih ostrva su retko naseljena i malo posećena, a savršena su za vožnju brodom, pešačenje, kupanje na prelepim plažama i upoznavanje sa kulturom Hrvatske.

Lopud

Samo sat vožnje trajektom iz Dubrovnika, nalazi se Lopud – ostrvo udaljeno od gradske vreve. Samo 220 stanovnika deli ovaj prostor bez vozila. Iako se radi o izuzetno malom mestu, šetališta na obali mora imaju brojne restorane, butike i prodavnice sladoleda. 15-minutna šetnja južno preko brda vodi u Šunjski zaliv, sjajan i redak luk od svilenkastog peska. Ostrvo stvarno postaje čarobno tokom rane večeri, kada mnogi dnevni posetioci otplove na kopno.

ostrva
@pinterest

Veliki Brijun

Ostrva Brijuni su nekada bila letnje odredište bivšeg jugoslovenskog predsednika Tita. Posle njegove smrti, arhipelag je proglašen nacionalnim parkom. Ova destinacija je popularna među turistima koji na dnevni izlet dolaze brodom, za šta im je potrebno samo 20 minuta vožnje od kopnenog grada Fažane.

Ostrvo je pokriveno gustim šumama, a okruženo osamljenim uvalama. Tu je još mnogo toga da se istražuje, uključujući otiske dinosaurusa, rimske ruševine, botaničku baštu, ornitološki park, golf teren sa 18 rupa, izgrađen pre jednog veka i safari park.

ostrva
@pinterest

Susak

Tročasovna vožnja katamaranom iz severne luke Rijeka, Susak je jedinstveno mesto u Hrvatskoj jer je gotovo u potpunosti peščano. Ovo ostrvo nema puteve, samo meke peščane staze koje vas vode do plaža. Ime ovog ostrva dolazi od grčke reči za origano, koji ovde raste. Ima svega 150 stanovnika.

ostrva
@pinterest

Kornat

89 malih ostrva čine arhipelag Kornati, nacionalni park južno od Zadra. Pokriveno žalfijom, maslinama i smokvama, glavno ostrvo Kornat strogo je zaštićeno, kao i njegove vode.

Mornarima se naplaćuje naknada za svaki dolazak, a postoji samo devet zona u kojima je dozvoljeno organizovanje ronjenja. Ipak, za posetioce koji traže sunce, more i tišinu, nema boljeg odabira. U skladu sa svojom izolovanom aurom, Kornat ima samo nekoliko privatnih kuća za iznajmljivanje.

ostrva
@pinterest

Šolta

Šolta sa vidi sa šetališta na obali Splita, a samo pola sata vožnje katamaranom dovešće vas u  prelep grad Maslinica. Na zapadnom vrhu ostrva, ovo nekadašnje ribarsko selo je bogato borovom šumom, a tamo možete videti i  luksuzni dvorac iz 18. vijeka koji je danas hotel.

Možda te zanima
prevencija karcinoma

Posetiocima se preporučuje da ostave prostora u svojim koferima jer farme širom Šolte proizvode domaće ekstra devičansko maslinovo ulje Levantinka, kao i lokalno vino Dobričić, kao i divlji med.

ostrva
@pinterest

Izvor: The Guardian 

Možda vam bude interesantno: Bezbolno pakovanje: Ove stvari vam sigurno NE TREBAJU

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh