Nega kože posle sunčanja – evo kako sprečiti ljušćenje kože

Avatar photo

Jesi li i ti od onih koji uživaju u sunčanju tokom letnjih dana? Ali, da li vodiš dovoljno računa o koži? Moraš biti oprezna jer izloženost suncu može podstaći ljušćenje kože ili opekotine. Tvoja koža se peruta jer želi da odbaci oštećene ćelije. U nastavku ti donosimo kako da spriječiš ljušćenje kože nakon sunčanja.

Prevencija je uvek najbolji lek kako ne bi došlo do perutanja ili opekotina od sunca, a zaštitna krema je neophodna tokom letnjih dana. Izuzetno je važno da namažeš zaštitnu kremu pre izlaganja suncu, a ukoliko ideš u vodu, namaži se i nakon što izađeš. Posebno vodi računa o skrivenim predelima na koži.

Crvenilo, bol i ljušćenje kože su nepogrešivi znaci da si proveli previše vremena na suncu. Ljušćenje kože nakon opekotina od sunca je pokušaj tela da se oslobodi oštećenih ćelija i da te zaštiti od prevremenog starenja i raka kože. Nažalost, ova pojava takođe izaziva svrab i neugodnost. Dok ljušćenje kože ne može uvek da se izbegne, ipak možeš smanjiti verovatnoću da će se tvoja koža manje ljuštiti odgovarajućom brigom odmah nakon izlaganja suncu.

Možda te bude zanimalo i kako da zaštitiš kosu od sunca i visokih temperatura.

Prvi korak – hlađenje

Kako biste uopšte sprečili ljušćenje, neophodno je odmah nakon sunčanja, odnosno pojave crvenila, ohladiti upalno mesto. Hladan tuš će prijati telu. Izbegavajte jake sapune, kao i grubo trljanje kože. Ono o čemu treba da vodite računa je i način sušenja nakon tuširanja. Nemojte biti grubi prilikom brisanja jer upravo to će podstaknuti ljušćenje jer grubim pokretima peškira uklanjate oštećene ćelije kože. Umesto toga, laganim tapkanjem osušite telo ali čisto toliko da “ne kaplje” sa vas. Voda koja ostane na telu, hidriraće i hladiti kožu.

Drugi korak – hidratacija kože

Odmah nakon tuširanja, nanesite losion ili kremu za telo, ako ne na celo telo onda obavezno na osunčane regije. Pojedine kreme su specijalno dizajnirane za izgorelu kožu i mogu se kupiti u svim drogerijama i apotekama. Većina njih sadrži aloe veru koja smiruje kožu, pomaže kod upale i učestvuje u prevenciji od ljuštenja.

Koža koja je oštećena od sunca verovatno će biti dehidrirana i upaljena, a nanošenje hranjivog proizvoda koji vraća vlagu najbolje je što možete učiniti za kožu u tom trenutku.

Treći korak – hidracija organizma

Pijte više vode kako bi podstakli obnavljanje kože i spriječili njeno ljušćenje. Izlaganje suncu može prouzrokovati povećanje gubitka tečnosti i dehidraciju, što čini užasno važnim da pijete dovoljno vode, posebno prvih nekoliko dana nakon izlaganja suncu.

Četvrti korak – ne dirajte kožu!

Nemoj grebati kožu, niti je češati. Spaljena koža često svrbi, ali grebanje će samo povećati oštećenje tkiva i povećati rizik od ljuštenja. Ukoliko dobiješ potrebu da se počešeš, primeni neki smirujući aloe vera gel direktno na mesta koja te svrbe, ili nanesi kocke leda umotane u tkaninu na kožu. Oba ova načina trebala bi ti omogućiti privremeno olakšanje.

Peti korak – pribegnite lekovima

Ukoliko je potrebno, lekovi poput Ibuprofena mogu pomoći u lečenju opekotina i bola proistekao iz toga.

Možda te zanima
njega lica

sunčanja
@pinterest

Šesti korak – mislite unapred

Redovno koristite kremu za sunčanje. To bi zaista trebalo da bude deo svačije svakodnevne rutine, ali je to posebno važno kada su prisutne opekotine od sunca. Vreme provedeno na otvorenom prostoru bez zaštite tvoje već oštećene kože povećava rizik od ljušćenja i pogoršava tvoje opekotine.

Koristi hidratantne kreme i losione koji će nahraniti kožu ili med. Takođe, možeš koristiti ovsene pahuljice natopljene u mleku i hladne obloge: peškir natopi obranim mlekom ili zelenim čajem. Osim toga, preporučuje se u negu uključiti vitamine C i E, a njihovo delovanje pojačati i uzimanjem oralnih suplemenata.

Nismo zaboravili ni muškarce. Evo koje su to činjenice o nezi muške kože.

Nadamo se da ti ne treba ni govoriti da bi najbolje bilo izbegavati direktno izlaganje sunčevim zracima između 10 i 16 sati, kao i da ti je obavezno potrebna krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Ten će doći postepeno, a trebalo bi i napokon shvatiti da je zdravlje kože ipak važnije od tamnije puti. Zato, poslušaj ove naše savete i mirna otiđi na more, bazen ili reku.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh