Njega kože poslije sunčanja – evo kako spriječiti ljuštenje kože

Avatar photo

Jesi li i ti od onih koji uživaju u sunčanju tokom ljetnih dana? Ali, da li vodiš dovoljno računa o koži? Moraš biti oprezna jer izloženost suncu može podstaći ljuštenje kože ili opekotine. Tvoja koža se peruta jer želi da odbaci oštećene ćelije. U nastavku ti donosimo kako da spriječiš ljuštenje kože nakon sunčanja.

Prevencija je uvek najbolji lijek kako ne bi došlo do perutanja ili opekotina od sunca, a zaštitna krema je neophodna tokom ljetnih dana. Izuzetno je važno da namažeš zaštitnu kremu prije izlaganja suncu, a ukoliko ideš u vodu, namaži se i nakon što izađeš. Posebno vodi računa o skrivenim predjelima na koži.

Crvenilo, bol i ljuštenje kože su nepogrešivi znaci da si proveli previše vremena na suncu. Ljuštenje kože nakon opekotina od sunca je pokušaj tijela da se oslobodi oštećenih ćelija i da te zaštiti od prijevremenog starenja i raka kože. Nažalost, ova pojava takođe izaziva svrab i neugodnost. Dok ljuštenje kože ne može uvijek da se izbjegne, ipak možeš smanjiti vjerovatnoću da će se tvoja koža manje ljuštiti odgovarajućom brigom odmah nakon izlaganja suncu.

Možda te bude zanimalo i kako da zaštitiš kosu od sunca i visokih temperatura.

Prvi korak – hlađenje

Kako biste uopšte spriječili ljuštenje, neophodno je odmah nakon sunčanja, odnosno pojave crvenila, ohladiti upalno mjesto. Hladan tuš će prijati tijelu. Izbjegavajte jake sapune, kao i grubo trljanje kože. Ono o čemu treba da vodite računa je i način sušenja nakon tuširanja. Nemojte biti grubi prilikom brisanja jer upravo to će podstaknuti ljuštenje jer grubim pokretima peškira uklanjate oštećene ćelije kože. Umjesto toga, laganim tapkanjem osušite tijelo ali čisto toliko da “ne kaplje” sa vas. Voda koja ostane na tijelu, hidriraće i hladiti kožu.

Drugi korak – hidratacija kože

Odmah nakon tuširanja, nanesite losion ili kremu za tijelo, ako ne na cijelo tijelo onda obavezno na osunčane regije. Pojedine kreme su specijalno dizajnirane za izgorjelu kožu i mogu se kupiti u svim drogerijama i apotekama. Većina njih sadrži aloe veru koja smiruje kožu, pomaže kod upale i učestvuje u prevenciji od ljuštenja.

Koža koja je oštećena od sunca vjerovatno će biti dehidrirana i upaljena, a nanošenje hranjivog proizvoda koji vraća vlagu najbolje je što možete učiniti za kožu u tom trenutku.

Treći korak – hidracija organizma

Pijte više vode kako bi podstakli obnavljanje kože i spriječili njeno ljuštenje. Izlaganje suncu može prouzrokovati povećanje gubitka tečnosti i dehidraciju, što čini užasno važnim da pijete dovoljno vode, posebno prvih nekoliko dana nakon izlaganja suncu.

Četvrti korak – ne dirajte kožu!

Nemoj grebati kožu, niti je češati. Spaljena koža često svrbi, ali grebanje će samo povećati oštećenje tkiva i povećati rizik od ljuštenja. Ukoliko dobiješ potrebu da se počešeš, primijeni neki smirujući aloe vera gel direktno na mjesta koja te svrbe, ili nanesi kocke leda umotane u tkaninu na kožu. Oba ova načina trebala bi ti omogućiti privremeno olakšanje.

Peti korak – pribjegnite lijekovima

Ukoliko je potrebno, lijekovi poput Ibuprofena mogu pomoći u liječenju opekotina i bola proistekao iz toga.

Možda te zanima
skidanje temperature

Šesti korak – mislite unaprijed

Redovno koristite kremu za sunčanje. To bi zaista trebalo da bude dio svačije svakodnevne rutine, ali je to posebno važno kada su prisutne opekotine od sunca. Vrijeme provedeno na otvorenom prostoru bez zaštite tvoje već oštećene kože povećava rizik od ljuštenja i pogoršava tvoje opekotine.

Koristi hidratantne kreme i losione koji će nahraniti kožu ili med. Takođe, možeš koristiti ovsene pahuljice natopljene u mlijeku i hladne obloge: peškir natopi obranim mlijekom ili zelenim čajem. Osim toga, preporučuje se u njegu uključiti vitamine C i E, a njihovo djelovanje pojačati i uzimanjem oralnih suplemenata.

Nismo zaboravili ni muškarce. Evo koje su to činjenice o njezi muške kože.

Nadamo se da ti ne treba ni govoriti da bi najbolje bilo izbjegavati direktno izlaganje sunčevim zracima između 10 i 16 sati, kao i da ti je obavezno potrebna krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Ten će doći postepeno, a trebalo bi i napokon shvatiti da je zdravlje kože ipak važnije od tamnije puti. Zato, poslušaj ove naše savjete i mirna otiđi na more, bazen ili rijeku.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh