Kosa tokom leta zahteva drugačiju negu – ZdraviJa saveti za očuvanje kose tokom leta

Avatar photo
kosa leto

Između sunca, mora i peska, naša kosa leti postaje prilično gruba. Maske, tretmani i dubinska nega je neophodna. Sunce pruža štetne zrake koji isušuju kosu, posebno onu koja je hemijski tretirana. Letnja vrućina pojačava štetu koja se obično nanosi kosi korišćenjem aparata za stilizovanje. Hlor iz bazena i generalno kvašenje kose u bazenu ili moru, a zatim sušenje na suncu više puta tokom dana itekako utiče na naše vlasište i celu dužinu dlake.

ZdraviJa ti je spremila nekoliko saveta koji će ti pomoći da svoju kosu ovog leta održiš u vrhunskom stanju.

Saznaj: Kako sprečiti lomljenje kose?

kosa leto
@pinterest

Nosite šešir

Vjerovatno vam ovo zvuči kao podrazumevajuća činjenica, ali dozvolite da vam objasnimo i zašto je važna za napomenuti. Nošenje šešira štiti kosu od oštećenja izazvanih direktnom sunčevom svetlošću. Ukoliko niste ljubitelji šešira, trakica za kosu ili marama, nanesite puno balzama na kosu prije nego što izađete na sunce i ostavite ga cijeli dan. Ovo će pomoći kosi da se hrani i rehidrira.

Nahranite kosu dubinski

Većina stručnjaka se slaže da je hranljiva maska za kosu koja se primjenjuje jednom nedeljno kod kuće dovoljna da dovede kosu u dobro stanje (učestalost korištenja maske zavisi od gustine i suvoće kose). Savjet plus – maske za kosu ili neke druge tretmane koristite prije šamponiranja.

DIY maska i savjeti za njegu kod kuće:

Operite kosu kao i obično. Zdrobite avokado i dodajte organsko maslinovo ulje. Smesa treba da bude teksture kao pasta. Nanesite je na kosu prstima i ostavite da deluje sat vremena. Ponovite ovaj proces jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje.

Pripremi: Prirodne maske za lice od avokada

Pronađite odgovarajući hidratantni šampon i regenerator

Zamenite svoj uobičajeni šampon i balzam za ozbiljnu hidratantnu formulu i završite rutinu sa količinom ulja za kosu veličine graška za negu vrhova. Na tržištu postoje i SPF šamponi i balzami na bazi ulja za glatku kosu, a plus na ovo sve može da bude upotreba peškira od mikrovlakana da biste izbjegli lomljenje.

kosa leto
@pinterest

Ukoliko ste u mogućnosti priuštite sebi i salonski tretman

Sa sve više i više salona koji nude visokokvalitetne tretmane, to bi bio najlakši način da sredite stanje vaše kose. Generalno, što je lošije stanje vaše kose, to su bolji rezultati, koje salonski tretmani postižu. Ovo nikako ne treba da bude motivacija da svoju kosu dovedete u najgore stanje.

Vaša kosa je vaša kruna i kada je ona zdrava i lepa, osećaćete se i vi u potpunosti zadovoljno. Salonski tretmani kao što su dubinska hidratacija, tretmani protiv oštećenja ili keratinsko ispravljanje mogu vam pomoći da postignete upravo to.

Stručnjaci za negu kose u salonima su tu da vam pruže personalizovane savete o njezi kose. Oni će vam preporučiti proizvode i tretmane koji su najbolji za vašu kosu, uzimajući u obzir njenu teksturu, stanje i potrebe.

Možda te zanima
bore na licu

Možda ti bude interesantno: Kako rižina voda može potpomoći rast kose?

Zaštitite kosu od sunca, slane vode mora i peska

Kada ste na odmoru, kosa se može oštetiti iz svih uglova. Počnite tako što ćete oprati kosu hladnom vodom prije nego što uronite u bazen. Ukoliko kosu prvo operete svježom vodom, ograničavate količinu štetnog hlora koji može da se u njoj apsorbuje.

Samo zato što ne ronite, ne znači da vašoj kosi nije potrebna zaštita. Korištenje kreme nakon sunčanja za kosu će spriječiti UV oštećenje i time produžiti život onog sjajnog balaiage-a koji ste upravo uradili. Sprej ili krema nije važno, bitno je samo da na njih ne zaboravite.

 

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh