Saveti i trikovi za borbu protiv dnevnog umora

Avatar photo
dnevni umor

Kada nam se spava na poslu ili predavanjima, mnogi posežu za kafom ili energetskim napicima. Međutim, malo ko zna da uticaj kofeina na naš organizam može trajati i do 8 sati, smanjujući tako vreme spavanja, remeteći faze sna i smanjujući njegov kvalitet.

Svi smo to iskusili – sat otkucava tri popodne, uhvatila nas je radna monotonija, umorni smo, ponekad gladni i žedni, pa jedino što želimo je leći. Naš biološki ritam, koji nam govori kada je vreme za ustajanje ili spavanje, ima pik na nas ne samo uveče, već i popodne.

Posljedice manjka sna

umor tokom dana

Poznate su nam kratkoročne posledice manjka sna – pospanost, razdražljivost, nervoza. Međutim, dugoročne posledice mogu biti još ozbiljnije, uključujući gojaznost, depresiju, gubitak pamćenja i slično.

Osoba koja pati od hroničnog manjka sna postaje nepažljiva, ne može da se usredsredi na ono što radi, vreme za reagovanje se produžava, a donošenje odluka postaje teže. Ako su ovi simptomi prisutni tokom dužeg vremenskog perioda, može doći do povišenog krvnog pritiska, srčanih oboljenja ili dijabetesa.

Saveti i trikovi za borbu protiv umora

Ne možete se boriti protiv biologije. Jedini pravi lek za nedostatak sna je nadoknaditi san. Ipak, mnogi od nas imaju periode kada jednostavno nemaju vremena za kvalitetan san.

Zbog toga stručnjaci predlažu nekoliko efikasnih trikova koji mogu pomoći u borbi sa umorom. Ovo su neki od njih:

1. Jedite dobro i uzimajte dovoljno tečnosti

Kada ste neispavani, organizam pokušava da sačuva energiju, pa možda nećete imati snage ili želje da jedete i pijete normalno. Međutim, veoma je važno da se hranite zdravo i pijete dovoljno vode. Izbegavajte brzu hranu i grickalice bez nutritivne vrednosti.

2. Nemojte se oslanjati na šećer

zdrava ishrana i umor

Ako umesto zdrave užine posegnete za čokoladom, osetićete brz nalet energije, ali će ona brzo nestati. Umesto slatkiša, pojedite bananu ili neku drugu zdravu užinu.

3. Vežbajte

Umerene aerobne vežbe mogu vam privremeno dati potrebnu energiju. Pazite da ne preterate, jer previše vežbanja može dovesti do dodatnog umora.

4. Provedite vreme na svežem vazduhu i suncu

Boravak na otvorenom, na svežem vazduhu i na suncu, može vam pomoći da resetujete organizam. Kada ste izloženi sunčevoj svetlosti, organizam prestaje da proizvodi hormon melatonin, pa ćete zbog toga biti manje pospani.

5. Odspavajte malo u toku dana

spvanje tokom dana

Popodnevna dremka vam može pomoći da povratite malo energije i svežine. Čak i samo 15 do 20 minuta popodnevnog sna može biti od velike pomoći. Međutim, ako spavate duže od pola sata, biće vam teže da se probudite.

Možda te zanima
minimalizam saveti

6. Razbijte monotoniju

Ceo dan radite na jednom projektu i osećate se iscrpljeno? Napravite kratku pauzu i radite nešto drugo kako biste povratili motivaciju i inspiraciju.

7. Slušajte muziku

Veseli tonovi imaju neverovatne učinke na nivo energije i sveukupno raspoloženje. Stavite slušalice na uši i pustite najdraže pesme.

8. Popijte kafu ili zeleni čaj

kafa za energiju

Oko 80% odraslih koristi kafu kao stimulans kada osete pad energije, međutim, zeleni čaj može biti dobra alternativa. On može da vam obezbedi energiju, ali sa manje intenzivnim i dužim efektom nego kafa.

9 Ograničite vreme provedeno ispred ekrana

Previše vremena ispred ekrana može uzrokovati zamor očiju i glavobolju. Zbog toga je važno da pravite redovne pauze.

10. Uzimajte vitamine

Neki vitamini, poput B kompleksa i vitamina D, mogu pomoći u borbi protiv umora. Posavetujte se sa lekarom pre nego što počnete sa suplementacijom.

Nema zamene za kvalitetan san, jer samo on može omogućiti optimalno funkcionisanje organizma. Primena navedenih saveta može značajno pomoći u smanjenju umora i poboljšanju produktivnosti tokom dana. Ako imate ozbiljne probleme sa spavanjem, neophodno je da potražite stručnu pomoć.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh