Kako da se izborimo sa nesanicom i umorom?

Avatar photo

Kada nam se spava na poslu ili na predavanjima, mnogi od nas posežu za kafom ili nekim energetskim pićem. Međutim, uticaj kofeina može trajati i do 8 sati, on smanjuje vrijeme spavanja, remeti faze zna i smanjuje kvalitet sna.

Svi smo to iskusili – sat otkucava 15 sati, ušli ste u radnu monotoniju, umorni ste, gladni, žedni i samo biste legli. Naš biološki ritam, koji nam govori kada je vrijeme za ustajanje ili lijeganje, ima pik na nas ne samo naveče nego i poslijepodne.

Posljedice nesanice

Poznate su nam kratkoročne posljedice manjka sna – kad smo pospani, razdražljivi, nervozni. Dugoročne posljedice mogu da budu prilično ozbiljne, a među njih spadaju gojaznost, depresija, gubitak pamćenja i ozbiljne povrede.

umor posao nesanica zdravlje

Osoba sa manjkom sna postaje nepažljiva, ne može da se usredsredi na ono što radi, vrijeme za reagovanje se produžava, odluke se teže donose. Ako su posljedice prisutne tokom dužeg vremenskog perioda, može doći do povišenog krvnog pritiska, srčanih oboljenja ili dijabetesa.

Trikovi

Ne možete se boriti protiv biologije. Jedini lijek protiv nedostatka sna jeste da nadoknadite san. Ali, kako mnogi od nas imaju dane ili periode kad jednostavno nemaju vremena da se pošteno naspavaju, stručnjaci predlažu nekoliko efikasnih trikova.

Jedite dobro i uzimajte dovoljno tečnosti

Kad ste neispavani, organizam pokušava da sačuva energiju, tako da može da se desi da nemate snage ili želje da jedete i pijete normalno. Izbjegavajte brzu hranu i užine bez kalorija i birajte zdravije varijante obroka.

umor nesanica zdravlje hrana vodaNemojte se oslanjati na šećer

Ako umjesto zdrave užine posegnemo za tablom čokolade, osjetićemo nalet energije, ali isto tako je i naglo izgubiti. Pojedite bananu.

Vježbajte

Umjerene aerobičke vježbe mogu vam privremeno uliti potrebnu energiju, ali ne pretjerujte sa vježbama ili ćete biti još umorniji.

Izađite na svjež vazduh i sunce

Boravak na otvorenom, na svježem vazduhu i suncu pomaže da resetujete biološki sat. Organizam će prestati da proizvodi hormon melatonin kada ste izloženi sunčevoj svjetlosti, i zbog toga ćete biti manje pospani.

Odrijemajte malo

Povratite malo energije i svježine tako što ćete malo odrijemati tokom dana. Čak samo 15 do 20 minuta popodnevnog sna može biti od velike pomoći. Zapravo, ako se dremka produži na više od pola sata, poslije toga će vam biti još teže da se probudite.

Možda te zanima
zdravija detox izazov

Razbijte monotoniju

Cijeli dan radite na jednom projektu i već vam je dosta? Odmaknite se malo od toga i radite nešto drugo kako biste povratili motivaciju i inspiraciju.

Slušajte muziku

Veseli tonovi imaju nevjerovatne učinke na nivo energije i sveukupno raspoloženje. Stavite slušalice na uši i pustite najdraže pjesme.

muzika umor zdravlje nesanicaPopijte kafu

Oko 80 odsto odraslih koristi kafu kao stimulans. Možda će vam biti potrebno više od jedne šoljice kafe poslije neprospavane noći. S druge strane, stručnjaci preporučuju da izbjegavate energetske napitke.

Ne postoji zamjena za dobar noćni san. Samo jedna dobro prospavana noć ne može odagnati sav umor koji vam se nakupio. Ako dugo vremena imate simptome lišavanja sna, ili patite od čestih nesanica, trebalo bi da ipak posjetite ljekara.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh