Ako ste okruženi haosom, ovi saveti će vam sigurno pomoći: Minimalizam u svakodnevnom životu

Avatar photo
minimalizam saveti

U eri masovnog konzumerizma, gde smo svakodnevno bombardovani reklamama i stalnim podsticanjem na kupovinu, mnogi od nas osećaju pritisak da poseduju više nego što im zaista treba.

Ovaj ciklus beskonačne potrošnje često vodi do toga da postanemo okruženi haosom i gomilom stvari koje nam ne trebaju. Minimalistički način života nudi alternativu koja nam može pomoći da se rešimo materijalnog viška i fokusiramo se na ono što je zaista važno.

U svojoj suštini, minimalizam nas uči da se fokusiramo na suštinu i da se oslobodimo svega suvišnog. Ova filozofija nije vezana samo za materijalne stvari, već i za naše misli, aktivnosti i odnose. Primenjujući minimalističke principe, možemo stvoriti život sa manje stresa i više radosti.

U ovom tekstu, pružamo vam konkretne savete kako da raščistite svoj životni prostor, organizujete preostale stvari, usvojite održive navike i fokusirate se na ono što je zaista važno. Primenom ovih saveta, možete postići veći mir i slobodu u svakodnevnom životu.

1. Raščistite svoj životni prostor

uredan dom

Gomilanje stvari koje ne koristimo može izazvati osećaj svakodnevnog haosa i stresa, stoga je jedan od prvih koraka prema minimalističkom načinu života izbacivanje viška stvari iz našeg doma. Ovaj proces može delovati zastrašujuće, ali je neophodan.

Važno je da prepoznate šta je višak i da budete svesni koliko nepotrebnih stvari posedujete. Istina je da svi često zadržavamo predmete iz nostalgije, osećaja krivice zbog potrošenog novca ili straha da bi nam jednog dana mogli zatrebati. Ključno je prepoznati ove emocije i racionalno razmisliti o stvarnoj vrednosti tih predmeta u našem životu.

Stvari koje biste trebali zadržati su samo one koje u vama bude pozitivne emocije, kvalitetne i funkcionalne predmete, predmete koje redovno koristite, višenamenske predmete, kao i predmete koji odražavaju vašu ličnost, hobije i interese. Svega ostalog treba da se rešite.

Evo nekoliko saveta kako da se rešite nepotrebnih stvari na održiv način:

 • Prodajte: Organizujte garažnu prodaju ili koristite online platforme za prodaju stvari koje više ne koristite.
 • Donirajte: Stvari koje su još uvek upotrebljive možete donirati lokalnim humanitarnim organizacijama.
 • Reciklirajte: Stvari koje su oštećene ili neupotrebljive, reciklirajte u skladu sa lokalnim propisima.

Smanjenje broja predmeta koje posedujemo može nam pomoći da se usredotočimo na iskustva i odnose, umesto na materijalne stvari.

2. Organizujte prostor u skladu sa minimalističkim principima

radni prostor

Nakon što se oslobodite viška stvari i raščistite svoj životni prostor, važno je organizovati preostale predmete. Evo nekoliko saveta kako da uredite svoj prostor minimalistički:

 • Koristite kutije i organizatore: Grupišite slične predmete i čuvajte ih u kutijama ili organizatorima kako bi prostor izgledao urednije.
 • Održavajte red: Nakon svakog korišćenja, vratite stvari na svoje mesto.
 • Birajte funkcionalan nameštaj: Koristite nameštaj koji ima više funkcija, kao što su kreveti sa prostorom za odlaganje ispod.

3. Kupite Kindle umesto štampanih knjiga

Ako volite da čitate, razmislite o kupovini Kindle-a. Elektronske knjige zauzimaju manje prostora, ekološki su prihvatljivije i često su jeftinije od štampanih izdanja.

Kindle vam omogućava da nosite celu biblioteku sa sobom, bez potrebe za fizičkim prostorom za čuvanje knjiga. Uz to, možete lako pretraživati knjige, praviti beleške i obeležavati važne delove, što može dodatno unaprediti vaše čitalačko iskustvo.

4. Organizujte svoj digitalni prostor

offline detox

Digitalni haos može biti podjednako stresan kao i fizički iz svih razloga koje smo pomenuli. Evo nekoliko saveta kako da organizujete i raščistite svoj digitalni prostor:

 • Sortirajte fajlove: Kreirajte foldere za različite vrste fajlova i redovno ih organizujte.
 • Očistite desktop: Održavajte desktop urednim i bez suvišnih ikona.
 • Koristite cloud usluge: Čuvajte važne fajlove na cloud-u kako biste im uvek imali pristup i oslobodili prostor na računaru.
 • Deinstalirajte nepotrebne aplikacije: Uklonite aplikacije koje ne koristite kako biste oslobodili prostor i unapredili brzinu uređaja.
 • Redovno pravite backup: Neka vaši podaci budu sigurni tako što ćete redovno praviti backup na eksternim diskovima ili cloud-u.

5. Ulažite u kvalitetnu odeću koju možete da nosite više godina

Kada biramo odeću, često nas privuku trendovi koji se menjaju iz sezone u sezonu. Međutim, ulaganje u kvalitetnu odeću koja je evergreen, može vam pomoći da izbegnete stalnu kupovinu i gomilanje nepotrebnih komada.

Kvalitetni materijali i klasični krojevi traju duže i izgledaju bolje. Birajte basic komade koji se lako kombinuju i odgovaraju različitim prilikama. Na taj način ćete smanjiti potrebu za čestim kupovinama i uvek imati šta da obučete.

6. Napravite capsule wardrobe

kindle knjige

Pored kupovine kvalitetnih komada odeće, savetujemo vam i da napravite capsule wardrobe. Capsule wardrobe je zapravo kolekcija od nekoliko pažljivo odabranih komada odeće koji se međusobno lako kombinuju. Ova metoda kupovine odeće vam omogućava da imate manje odeće, ali više kombinacija.

Prilikom pravljenja capsule wardrobe-a, fokusirajte se na neutralne boje i jednostavne krojeve. Dodajte nekoliko aksesoara za različite prilike i bićete spremni za svaku priliku, bez potrebe za dodatnom kupovinom.

7. Ukoliko kupujete jedan komad odeće, donirajte ili prodajte dva

Jedan od načina da smanjite količinu odeće u svom ormaru je pravilo: za svaki novi komad koji kupite, donirajte ili prodajte dva stara.

Ovo pravilo vas tera da pažljivo birate šta kupujete i da se redovno rešavate odeće koju više ne nosite. Doniranjem ili prodajom stare odeće, ne samo da pravite prostor u ormaru, već i pomažete drugima i doprinosite održivom načinu života.

Možda te zanima
spa kod kuce

8. Primenite minimalističke principe na svoju ishranu

Minimalizam se može primeniti i na ishranu kroz koncept svesnog jedenja. Učinite to na sledeći način:

 • Planirajte obroke: Planiranje obroka smanjuje potrebu za kupovinom nepotrebnih namirnica.
 • Kupujte lokalno: Birajte lokalne i sezonske namirnice koje su svežije i često jeftinije.
 • Jedite jednostavne obroke: Fokusirajte se na jednostavne, nutritivno bogate obroke koji ne zahtevaju puno vremena za pripremu.

9. Praktikujte održiv način života

Minimalistički, održiv pristup načinu života može pozitivno uticati na okoliš tako što će smanjiti vaš ekološki otisak, a samim tim i haos kojim ste okruženi. Evo pet saveta kako da to postignete:

 • Koristite višekratne torbe: Umesto plastičnih, koristite višekratne torbe za kupovinu. Na ovaj način ćete smanjiti količinu plastike u svom domu.
 • Smanjite potrošnju vode: Popravite curenje slavina i koristite štedljive tuševe.
 • Kompostirajte: Organski otpad pretvorite u kompost za vašu baštu.
 • Kupujte manje ambalaže: Birajte proizvode sa minimalnom ili biorazgradivom ambalažom.

10. Dodatni saveti za minimalistički život

kupovina

Ukoliko ste okruženi haosom i želite to da promenite, ovo su dodatni saveti koje imamo za vas:

Praktikujte mindfulness

Svakodnevno izdvajanje vremena za meditaciju ili druge tehnike opuštanja može vam pomoći da budete prisutniji i svesniji u svakodnevnom životu. Meditacija, vežbe disanja, joga ili jednostavno svesno hodanje mogu vam pomoći da smirite um, smanjite stres i bolje se povežete sa svojim mislima i osećanjima.

Redovna praksa mindfulness-a pomaže vam da razvijete dublju svest o sebi i svom okruženju, što olakšava donošenje svesnih odluka u skladu s vašim vrednostima i prioritetima.

Putujte lagano

Kada putujete, pakujte samo najneophodnije stvari kako biste smanjili stres i više uživali u samom iskustvu putovanja. Lagan prtljag ne samo da vam olakšava kretanje, već vam omogućava da budete fleksibilniji i spontani.

Fokusirajte se na multifunkcionalne komade garderobe i osnovne higijenske proizvode, izbegavajući nepotrebne stvari koje samo zauzimaju prostor i otežavaju vam putovanje. Putovanje s manje stvari pomaže vam da se usredsredite na nova iskustva i avanture, umesto na brigu o prtljagu.

Negujte zdrave i kvalitetne odnose sa ljudima

Provodite vreme sa ljudima koji vam znače i koji pozitivno utiču na vaš život, jer, zdravi odnosi su ključni za emocionalno i mentalno blagostanje.

Okružite se ljudima koji vas podržavaju, inspirišu i sa kojima delite zajedničke vrednosti i interese. Umesto da se trošite na površne ili toksične odnose, investirajte svoje vreme i energiju u razvijanje i održavanje dubokih, ispunjavajućih veza koje vas čine srećnijima. Kvalitetno provedeno vreme sa voljenima doprinosi osećaju pripadnosti i zadovoljstva u životu.

Primenite naše savete i uskoro ćete videti pozitivne promene, verujte nam!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh