Kako da završite svoje obaveze kada se ne osećate najbolje?

Avatar photo
Obaveze

Ponekad se desi i život. Život koji sa sobom nosi određene probleme, teške trenutke i naizgled bezizlazne situacije. Ipak u tim trenucima, treba da završimo obaveze koje imamo.

Znamo svi da odlažemo taj jedan poziv što više možemo, pokušavamo da izbegnemo razgovor sa nekom osobom ili idalje nismo počeli sa čitanjem knjige koju smo kupili pre više od mesec dana. Zašto se ovo dešava? Ove stvari nama jesu bitne i važne, ali zbog nedostatka volje u nekim trenucima, nedovoljne organizacije vremena ili jednostavno zbog toga što određena stavka u našoj TO DO listi nije dovoljno zabavna, mi je preskačemo.

Dodatno, naše mentalno, fizičko, emocionalno i duhovno zdravlje utiče na to koliko je težak ili lak zadatak koji smo sebi dali. Dominantna kultura, sistemi i privilegija i druge okolnosti, poput pandemije, takođe utiču na naše kapacitete.

Kako se ti osećaš? Koje stvari moraš da uradiš ali nailaziš na prepreke u bilo kom vidu?

Možda vam bude interesantno: Kako da se oslobodite svakodnevnog stresa?

Obaveze

5 saveta kako da završiš stvari do kraja

#1 Izgradite sistem podrške i odgovornosti- pronađite ljude i prostore koji će vam pomoći da završite započeto! Ponekad je lepo imati osobu koja šalje poruku „Ja to radim!“ i „Uspeo sam!” pomaže. Možda će nam trebati neko da bude u sobi sa nama, ponekad nam je potreban neko da zajedno sa nama prevaziđe izazov.  Nabrojte sve vaše zadatke sa kojima treba da se suočite, možete razmotriti ko ili šta bi vam pomoglo od spoljnih faktora, da se uhvatite u koštac sa teškim stvarima.

#2 Pitajte za pomoć- ovaj savet oslanja se na savet broj jedan. Kada ste razmotrili ko bi bio ta pogodna osoba koja može da vam pomogne u prevazilaženju prepreka, pitajte je za savet, mišljenje ili pomoć. Ukoliko vam je ta osoba zaista iskren prijatelj, neće biti nikakvih problema. Treba da normalizujemo pitanja koja se odonose na pomoć i podršku prema drugim ljudima, ali hajde da prvo krenemo od sebe.

#3 Oslušnite vaše potrebe- obratite pažnju na svoje potrebe najbolje što možete. Koristite esencijalna ulja, pokušajte da smanjite svoje nervoze, nosite udobnu odeću, kupite svoje omiljene slatkiše itd. Dajte prioritet svojim potrebama, čak i ako one čine stvari udobnijim za svega 5% važno je! Ti si važna!

Možda vas zainteresuje: Kako ostati skoncentrisan tokom napornog dana?

Možda te zanima
lubenica

#4 „Ovo je privremeno“. Nelagodnost zadatka je u većini slučajeva zaista privremena. Skoro svaki zadatak ima tačku u kojoj ste sa njime završili. Ako vam se čini da je to korisno za brže izvršenje same obaveze, podsetite se da je borba samo privremena i uradite to do kraja!

Obaveze

#5 Isplanirajte nagradu nakon obavljenog zadatka i odajte sebi priznanje- Priznanje sebe kao nekog ko je uspešno završio zadatak, je važan deo ovog procesa. Možete da pauzirate i date sebi priznanje ili nagradu u različitim delovima procesa završetka zadatka, posebno ako je to proces od više koraka. Obeželite vaš uspeh dodavanjem naljepnice u kalendar, objavljivanjem na društvenim mrežama ili pauzom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh