Kako na prirodan način riješiti opstipaciju u trudnoći?

Avatar photo
trudnoća

Trudnoća je posebno stanje žene, period kada je ona posebno osjetljiva, kada se smjenjuju burne emocije, strahovi, radosti, uzbuđenja. Pored toga, žena prolazi i kroz fizičku transformaciju – tijelo se priprema za porođaj i u organizmu se luče hormoni koji su neophodni za napredovanje zdrave trudnoće.

Opstipacija je problem sa kojim se suočava veliki broj žena tokom trudnoće. Ovu pojavu stručnjaci najčešće objašnjavaju kao posljedicu hormonalnih promjena u prvim mjesecima trudnoće, a kasnije kao rezultat povećanja materice, koja vrši pritisak na crijeva i otežava njihov rad.

Koliko je važna ishrana?

Ipak, ne smije se zaboraviti ni faktor ishrane, koji i te kako doprinosi porastu broja trudnica koje imaju ovaj problem. Ništa ne može da uspori probavu kao neaktivnost i nekontrolisanost u konzumiranju hrane. Poznato je da većina žena „daje sebi oduška“ kada je u pitanju ishrana tokom trudnoće, uglavnom zato što ne želi da im „beba gladuje“.

Međutim, rijetko se zapitamo da li je našim bebama zaista potrebna tolika količina hrane, slatkiša, masti, aditiva, gaziranih napitaka. Ove namirnice ne samo da nisu korisne za bebin razvoj, već su i izuzetno štetne, a takođe su jedan od glavnih uzročnika opstipacije.

Zbog nedovoljne informisanosti, skloni smo biranju najjednostavnijih metoda za otklanjanje problema. Kod pojave zatvora, posezanje za laksativima je prvo što nam pada na pamet.

Možda vam bude interesantno i ovo: Ishrana u trudnoći – šta treba jesti, a šta izbjegavati

Upotreba laksativa

trudnoća

Međutim, upotreba laksativa, bilo da su sintetičkog ili prirodnog porijekla (neke ljekovite biljke, kao što je sena) – svakako ne predstavlja pravo, niti dugotrajno rješenje kada je u pitanju opstipacija.

Trudnoća je naročito rizično stanje za primjenu ovih sredstava. Ako ste i prije trudnoće patili od zatvora, tvrdih i neredovnih stolica, stanje bi se u trudnoći moglo još i pogoršati. Zašto? Zbog hormona, naravno. Progesteron je krivac za vaše probleme sa probavom.

U povišenim nivoima on utiče na omekšavanje i opuštanje tkiva što je dobro prilikom poroda. Ali istovremeno on omekšava stijenke crijeva, pa su peristaltički pokreti prelagani i prespori, te hrana kroz probavni trakt prolazi polako i tromo. U drugom, a posebno u trećem tromjesečju doći će i do snažnog pritiska bebe na crijeva što otežava protok ostataka hrane i njihovo izbacivanje.

Sve trudničke tegobe najbolje je rješavati prirodnim putem (ako je to moguće). I za zatvor ili opstipaciju, kako se to stručno kaže, postoji nekoliko prirodnih lijekova koji bi trebali „pokrenuti stvari”.

Simptomi opstipacije u trudnoći:

  • otežano ili usporeno pražnjenje
  • ritam pražnjenja rjeđi od tri puta sedmično
  • veliki napor prilikom pražnjenja
  • smanjena količina, tvrda ili suva stolica
  • osjećaj nedovoljnog pražnjenja nakon defekacije

Kako se riješiti opstipacije u trudnoći?

trudnoća

Ishrana: jedite dosta voća, povrća, žitarica – hrana bogata vlaknima podstiče rad crijeva i omekšava stolicu.

Unos tečnosti: pijte dosta vode u toku dana, bar 6-8 čaša: voda će pokrenuti vaš metabolizam, varenje i olakšati pražnjenje crijevnog sadržaja.

Fizička aktivnost – šetajte, plivajte, raspitajte se sa stručnim licima o vježbama koje možete raditi u trudnoći – umjerena fizička aktivnost pored svih blagodeti na trudnoću, ima i povoljan efekat na rad crijeva.

Postoji prirodno rješenje za opstipaciju tokom trudnoće, čepići Eva/qu koji potiču pražnjenje crijeva metodom bubrenja. Primjena Eva/qu čepića uvijek je dobro indicirana za sve oblike učestalog zatvora stolice, uobičajenog i hroničnog.

Možda te zanima
trening u trudnoci

Zbog svoje djelotvornosti i nježnog, lokalnog, fiziološkog djelovanja te sastojaka koji ne iritiraju i koje organizam ne apsorbuje, čepić se posebno preporučuje za primjenu tokom trudnoće i dojenja, bolesnicima koji moraju mirovati i hendikepiranim osobama, starijim osobama i bolesnicima sa neurološkim bolestima.

Eva/qu čepić koristi se za pražnjenje crijeva prije operacije ili dijagnostičkih pretraga (npr. hirurški, gastroenterološki i urološki pregledi, ehografija prostate i rektoskopija). Neophodni su tokom putovanja, kad može doći do neočekivanog zatvora te je potrebno brzo i učinkovito pražnjenje.

Potražite Eva/qu čepiće u svojim apotekama i riješite se problema zatvora u samo 15 minuta.

Trudnoća je period života kada brinete ne samo o svom, već i o zdravlju svog djeteta. Kako biste se riješili opstipacije, ali i očuvali svoje i zdravlje bebe generalno hranite se zdravo, unosite što više voća i povrća, šetajte, boravite na svježem vazduhu, izbacite loše životne navike.

Bez obzira da li ste trudnica ili ne, a možda i budući otac koji ima problema sa opstipacijom, neki od ovih savjeta će vam možda biti od koristi.

Nadamo se da će vam naši savjeti biti od koristi, te da ćete bez mnogo muke svoju probavu dovesti u red.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh