7 lepih i jednostavnih predloga za dekorisanje prazničnog stola

Avatar photo
praznicni sto

Približava se Božić, a s njim i magični trenuci koje ćete provesti sa porodicom i najukusnija hrana. Vreme je da smislite kako da vaša praznična trpeza bude pravi vizuelni spektakl. Evo nekoliko kreativnih saveta koji bi mogli da vam pomognu da vaš sto izgleda savršeno:

1. Iskoristite porculansko posuđe iz bakinih vitrina

Kombinacija starog porculanskog posuđa sa modernijim elementima stvara neverovatan kontrast i dodaje šarm vašem stolu. Neka vam vitrine vaših baka budu inspiracija – pronađite tanjire, čaše ili čak escajg koji će učiniti da vaš dekor bude jedinstven.

vintage tanjiri

vintage dekoracija

2. Poigrajte se sa cvećem, suvim biljem i grančicama

Dodajte boju i teksturu vašoj trpezi tako što ćete je ukrasiti suvim biljem i zelenilom. Male vaze sa cvećem ili suvim cvećem mogu dodati poseban miris i vizuelni ugođaj. Možete dodati i grančice, lišće ili orašaste plodove za rustični efekat. Pomorandže, cimet štapići, urme ili kestenje mogu poslužiti kao divni dekorativni elementi i dodati mirise prazničnoj trpezi.

grancice

cvece sto

3. Osvetlite sto svećama ili lampionima

Atmosfera na stolu može se osvežiti i dodavanjem svetla. Upotrebite sveće ili male lampione kako biste stvorili topliju atmosferu. Postavite nekoliko svećnjaka sa elegantnim svećama na sredinu stola, a male lampione možete postaviti pored stola.

svece

4. Koristite neobične stolnjake

Neobičan stolnjak ili nadstolnjak mogu transformisati i osvežiti izgled vaše trpeze. Iskoristite ih za dodavanje slojeva i tekstura. Ako imate stari stolnjak, nadstolnjak ili platnene ubruse na kojima su vaše majke ili bake ručno izvezle neke lepe cvetne motive, možete ih kombinovati sa jednostavnijim jednobojnim stolnjakom.

stolnjak sa uzorkom

5. Dekorišite pribor za jelo

Pribor za jelo je jako važan segment svake trpeze. Iskoristite jednostavne trake od tila ili svilenkastih materijala kako biste ga elegantno dekorisali.

Možda te zanima
biblioteka kiselih testa

dekoracija escajg

6. Odaberite monohromatski minimalizam

Ako niste skloni eksperimentisanju sa teksturama, dezenima i bojama, za vas je minimalistički dizajn stola s monohromatskom paletom boja koji može biti iznenađujuće efektan. Odaberite jednu boju i igrajte se nijansama te boje. Bela boja s dodatkom zlatnih ili srebrnih detalja može stvoriti izvanredan minimalistički efekat.

minimalno

7. Ne zaboravite na udobnost

Pored estetike, važno je i da se svi osećaju udobno. Za maksimalnu udobnost, savetujemo vam da na stolice stavite meke jastučiće i da ostavite dovoljno prostora za serviranje hrane.

Savršen dekor praznične trpeze se pamti. Kombinacija starinskog i modernog, igra sa biljkama, cvećem ili suvim travkama, osvetljenje, pažljivo odabrani stolnjaci i udobnost zajedno stvaraju nezaboravan ugođaj za vaše najbliže. Neka vaš sto za praznike bude mesto koje odražava vašu kreativnost, toplinu i gostoljubivost, donoseći radost svima koji sede za vašim stolom.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh