Prirodna sredstva za čišćenje tvog doma – DIY recepti

Avatar photo
Prirodna sredstva za čišćenje

Čišćenje doma je ozbiljan posao, a ZdraviJa voli izazove. Veliki broj sredstava za čišćenje koji se mogu naći u maloprodajnim objektima sadrže hemikalije koje mogu uticati na vašu kožu, sluzokožu nosa ukoliko ih udišete dok čistite, pojavu alergije i osipa. Zbog toga, ovde smo da zajedno otkrijemo prirodna sredstva za čišćenje koja možeš napraviti sama uz samo par sastojaka!

Možda vas bude zanimalo: “Trikovi za čišćenje koji će kućanske poslove učiniti jednostavnim.”

Prirodna sredstva za čišćenje
@pinterest

#1 Prirodno sredstvo za čišćenje kamenca

Bijelo alkoholno sirće je najbolji prirodni čistač kamenca. Sve što treba da uradiš jeste da u razmjeri 50:50 pomiješaš vodu i sirće. Prebriši dio na kome želiš da otkloniš kamenac – sudopera, česma u kupatilu ili čak tuš staklo od tuš kabine. Ukoliko su naslage tvrdokorne, potrebno je da malo zagrijete sirće, potom natopite vatu i stavite na mjesto gdje se kamenac nakupio. Neka vata odstoji na tom mjestu nekoliko minuta, a zatim samo prebrišite krpom i voila!

#2 Prirodno sredstvo za čišćenje pločica

Kupatilo će vam zasijati uz univerzalno prirodno sredstvo za kupatilo koje je ujedno i odlično sredstvo za čišćenje pločica. Dodajte mu par kapi svog omiljenog eteričnog ulja i čišćenje pločica će i osvježiti prostoriju.

Recept:

  • Soda Bikarbona
  • Sirće
  • Limun
  • Eterično ulje

Ovo je recept za univerzalno sredstvo za čišćenje koje će vam pomoći da vam cijela kuća bude besprijekorno čista.

Možda te zanima
3 jednostavna

#3 Prirodno sredstvo za čišćenje namještaja

Djeca vrlo često uživaju u klopi na vašem kauču u dnevnoj sobi. Desi se da ponekad nešto i ispadne i zaprlja namještaj. Ponekad se omakne i koji flomaster ili bojica. Napravite univerzalno sredstvo za čišćenje u koje ćete dodati još i malo deterdženta za sudove. Sve to sipajte u prskalicu i naprskajte namještaj. Nakon ovoga vaš namještaj će biti čist i mirisan.

Prirodna sredstva za čišćenje
@pinterest

#4 Sredstvo za pranje stakla

U prskalicu treba dodati vodu, alkoholno sirće, alkohol i eterično ulje po izboru. Dobro protresite prskalicu. Naprskajte vaše prozore i prebrišite krpom. Napomena: Sve prirodne čistače držite van domašaja djece kako slučajno ne bi došlo do nezgode. Čuvajte ih na nekom visokom mjestu i dobro zatvorene.

Prirodna sredstva za čišćenje
@pinterest

Pored toga što su ova sredstva efikasna, vrlo lako možete i da uštedite novac! Sirće, limun i voda su mnogo jeftiniji nego različite tečnosti i hemikalije koje treba da kupite kako biste tretirali samo jednu prostoriju u kući.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh