Kako očistiti pločice u kupatilu na prirodan način: spisak namirnica i upotreba

Avatar photo
prirodna sredstva za ciscenje kupatila

Sigurni smo da postoji mnogo vas koji se trudite da svoje domaćinstvo održavate na što zdraviji način, izbegavajući štetne hemijske proizvode. Međutim, znamo da mnogi ljudi izbegavaju upravo prirodna i ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje, samo zbog toga što misle nisu dovoljno efikasna.

Ipak, mnoge iskusne domaćice tvrde da još uvek nije izmišljena hemikalija koja odstranjuje kamenac bolje od sirćeta i da nijedno abrazivno sredstvo nije dobro kao soda bikarbona.

prirodna sredstva

U ovom tekstu, ZdraviJa vam donosi savete koji će vam pomoći da naučite kako da prirodnim sredstvima očistite svoj dom. Za početak, nabavite sirće, limun, sodu bikarbonu, eterično ulje čajevca, lavande i kadulje, te sredstvo za pranje suđa. Sve to biće dovoljno da sami napravite efikasne mešavine sredstava za čišćenje.

Spisak namirnica koje možete koristiti

Evo liste stvari koje će temeljno očistiti pločice, ali i druge površine u vašem domu.

Sirće

Obično belo sirće je odlično prirodno dezinfekciono sredstvo zbog prisustva sirćetne kiseline koja pomaže u uklanjanju mrlja. Možete ga koristiti za čišćenje svih površina, osim mermera i granita.

Sirće se može mešati sa vodom i esencijalnim uljima kako bi se dobilo odlično sredstvo za čišćenje, kao i sa sodom bikarbonom kako bi se dobila pasta za čišćenje tvrdokornih mrlja.

Soda bikarbona

limuni i soda ciscenje

Jednostavno je možete posuti po mestima koja hoćete očistiti i istrljati krpom namočenom u malo vode da dobijete gustu pastu.

Možete je koristiti za čišćenje kuhinjskih odvoda, izbeljivanje veša, za skidanje mrlja sa tepiha ili je mešajte sa sirćetom za univerzalno sredstvo za čišćenje.

Esencijalna ulja

Deluju antiseptički i imaju prirodni miris koji pozitivno utiče na raspoloženje. Koristite 100% eterična ulja bez dodatih mirisa.

Možete ih dodati u vodu da napravite prirodni osveživač vazduha ili da mešavinama za čišćenje dodate prijatan miris.

Maslinovo ulje

cime cistiti stan

Ne samo što je preukusno i sjajan dodatak salatama, maslinovo ulje je odlično i za poliranje drveta. Pomešajte ga sa limunovim sokom i sirćetom i udahnite novi život svom drvenom nameštaju.

Kastil sapun

Prirodni sapun na bazi maslinovog ulja koji se može koristiti za čišćenje podova, zidova i svih ostalih površina kojima je čišćenje potrebno.

Limunov sok

Odlično je univerzalno sredstvo za čišćenje koje pomaže u borbi protiv masnoća i prljavštine. Možete ga koristiti za čišćenje svih površina, posebno za skidanje mrlja sa odeće.

U nastavku vam donosimo nekoliko recepata kako da napravite najbolje sredstvo za čišćenje.

Univerzalno sredstvo za čišćenje

prirodni sprej za ciscenje

Možda te zanima
Kourtney Kardashian

Voda i sirće u omjeru 1:5, po par kapi raznih eteričnih ulja poput lavande, čajevca i kadulje, te malo običnog deterdženta za pranje suđa. Toj mešavini možete dodati i malo limunovog soka jer je odličan zbog osvežavajućeg mirisa, ali i zato što rastvara masnoću, isto kao i eterična ulja lavande, čajevca, kadulje i klinčića.

Za tvrdokorne mrlje od masnoće i kamenca potrebno je napraviti pastu od sode bikarbone koja je abrazivno sredstvo za čišćenje, pa treba malo više opreza.

Napravićete je tako što ćete u posudu uliti sirće i sodu bikarbonu u omjeru 1:1. Mešajte sastojke dok se ne stvori pasta. Na površine koje ćete čistiti nanesite smesu spužvicom, te žicom uklanjajte prljavštinu

Prašina sa nameštaja se najbolje čisti univerzalnim sredstvom. Napravite ga tako što ćete na dno flaše sa prskalicom staviti 1/5 l sirćeta, 30 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i kadulje, malo sredstva za pranje suđa, te napuniti vodom do kraja.

Prirodno sredstvo za čišćenje fuga između pločica

ciscenje stana

Da bi keramičke pločice i fuge bile sjajne kao prvog dana, napravite sledeću smesu za čišćenje:

  • 7 čaša vode (1,5 l)
  • 1/2 čaše sode bikarbone
  • 1/3 čaše soka od limuna
  • 1/4 čaše alkoholnog sirćeta

U 1,5 litar vode rastvoriti sodu. Dodati sok od limuna i na kraju polako sipati sirće. Sačekajte dok prođe hemijska reakcija i vaša smesa je spremna za upotrebu

Četkicom ili sunđerom utrljajte smesu u fuge između pločica i videćete kako pred vašim očima fuge postaju bele, a pločice dobijaju svež i obnovljen izgled.

Nadamo se da su vas ovi saveti inspirisali da počnete sa zdravijim načinom čišćenja vašeg kupatila i celog doma. Čišćenje bez štetnih hemikalija ne samo da doprinosi boljem zdravlju vaše porodice, već i štiti okolinu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh