Kako odabrati pravi probiotik?

Avatar photo
probiotik

Nezdrav način života, naročito kada je u pitanju brza i neizbalansirana ishrana mogu da utiču na zdravlje crijevne mikloflore, odnosno na njeno narušavanje, što dovodi do niza problema sa probavom. Sve to nadalje upućuje na to da bismo se trebali okrenuti zdravim životnim navikama. Između ostalog i kako odabrati pravi probiotik.

Gotovo na svakom koraku nude nam se proizvodi koji će nam pomoći da održimo svoje tijelo zdravim. Između ostalih, dostupan je čitav niz različitih probiotičkih proizvoda.

Probiotici se dodaju hrani, kao što je jogurt, ili ih možete pronaći u mnogim drugim namirnicama. Takođe, probiotik možete uzimati i kao dodatak prehrani koji sadrže različite probiotičke kulture ili mješavine nekoliko bakterijskih kultura.

Kako ćemo odlučiti koji je probiotički proizvod pravi za nas? Jesu li svi probiotici primjereni za svakoga, odnosno za sve vrste probavnih smetnji? Za svaki probiotik moraju biti provedena odgovarajuća naučna ispitivanja i potvrđeni njegovi pozitivni učinci na zdravlje, odnosno preventivni i zdravstveni učinci na određene bolesti.

Brojnim kliničkim ispitivanjima potvrđeno je kakve pozitivne učinke na zdravlje ima određena probiotička bakterija. Od svih probiotika sigurno je najispitivaniji probiotički soj Lactobacillus rhamnosus.

Utvrđeno je da je dokazano učinkovit kod akutnih proljeva (kod djece skraćuje trajanje akutnog proljeva za jedan dan) i u sprečavanju problema sa probavom zbog uzimanja antibiotika.

Za ovaj probiotički soj takođe vrijedi visok stepen preporuka za liječenje i sprečavanje atopijskog dermatitisa zbog alergije na kravlje mlijeko. Postoje još probiotici za koje je dokazano da mogu imati pozitivno dejstvo u jačanju imuniteta, kod liječenja održavanja ulceroznog kolitisa, kod sindroma nervoznih crijeva i brojnih drugih stanja.

Sve ovo i još mnogo drugih djelotvornih učinaka na zdravlje ima Darmflora Plus Select kapsule Dr. Wolz koje sadrže 8 odabranih probiotičkih kultura u koncentraciji od 48 milijardi mliječnih bakterija u preporučenoj dnevnoj dozi. Ono što je bitno naglasiti jeste da su bakterije mliječne kiseline zaštićene od želučane i žučne kiseline.

Darmflora Plus Select kapsule Dr. Wolz je proizvod razvijen posebno za uspostavljanje zdrave crijevne flore. Odabrane kulture su prilagođene različitim crijevnim segmentima gdje pružaju vrijednu potporu fiziološke crijevne flore.

Darmflora Plus Select Dr. Wolz sadrži 8 kultura:

  • Lactobacillus acidophilus,
  • Lactobacillus casei,
  • Lactobacillus plantarum,
  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Bifidobacterium lactis,
  • Bifidobacterium bifidum,
  • Bifidobacterium breve,
  • Streptococcus thermophiles.

darmflora probiotik darivanje nagrada

Bakterije mliječne kiseline u Darmflora Plus Select kapsulama su zaštićene od želučane i žučne kiseline kako bi im se omogućilo da do crijeva dođu u nepromijenjenom stanju.

Možda te zanima
voće i povrće

Takođe su zaštićene od uticaja temperature, ne moraju se držati na hladnom mjestu, te su tako pogodne za uzimanje i na putovanjima. Prednosti Darmflora Plus Select kapsula od Dr. Wolz su velike, a nakon terapeutskih i kliničkih istraživanja Instituta za Preventivnu Medicinu (IPM) Friburg pokazalo se da je Darmflora Plus Select kapsule najbolje koristiti za: ponovno uspostavljanje zdrave crijevne flore, za vrijeme i nakon antibiotske terapije, kao i za jačanje prirodne odbrane tijela.

Jedna kapsula sadrži 8 odabranih probiotičkih kultura u koncentraciji od oko 12 milijardi bakterija mliječne kiseline, kao i vitamine B1, B2, B6, B12, biotin i folnu kiselinu. Četiri kapsule sadrže 48 milijardi bakterija mliječne kiseline, 1,1 mg vitamina B1, 1,4 mg vitamina B2, 1,4 mg vitamina B6, 2,5 µg vitamina B12, 50 µg biotina i 200 µg folne kiseline.

Vitamini B1, B2 doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema. Vitamini B2 i biotin pomažu u održavanju normalne sluznice, dok vitamini B6, B12 i folna kiselina stimulišu normalno funkcionisanje imuniteta. Ne sadrže želatin, gluten, laktozu, fruktozu, te boje i konzervanse. Kapsula je biljnog porijekla, celuloze.

Odrasli mogu da uzimaju 1-2 kapsule dnevno. Kod Morbus Chron bolesti i Ulceroznog Kolitisa 2×2 kapsule dnevno. Djeca između 2-10 godina mogu da uzimaju 1-2 kapsule. Kapsula je razdvojiva.

Ono što na kraju treba da znate da dodaci prehrani nisu zamjena za zdravu i uravnoteženu prehranu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh