Kako prepoznati crvene zastavice u odnosima?

Avatar photo
crvene zastavice

Sigurni smo da ste već čuli za termin red flags i da znate o čemu se zapravo radi. Ove crvene zastavice upućuju na obrasce ponašanja koje bismo trebali izbjegavati u odnosu sa partnerima. Uvijek aktuelna tema emotivnih veza i načina na koji biramo partnere nije zaobišla ni ZdraviJu.

Vjerujemo da su ovdje mnoge od vas koje bi mogle da se pronađu u  tvrdnji koja kaže da djevojke veoma često privlače loši momci.

Neki terapeuti bi se složili sa shvatanjem da je ono što nas privlači na “lošim momcima” – da razjasnimo, oni su definicija narcisa – ono što smo zapravo imali priliku usvojiti i vidjeti još kao djeca.

Naravno, svaki momak je drugačiji i svaku ličnost treba shvatiti kao ličnost za sebe, ali znate na šta mislimo. Zlostavljanje ne mora da bude isključivo ono što je vidljivo, fizičko ili opipljivo da bi bilo stvarno i kreiralo obrasce štetnog, nefunkcionalnog ponašanja. Ovo ponašanje se možda neće odmah identifikovati kao toksično ili nezdravo samo po sebi, ali vremenom može da prouzrokuje ozbiljniju štetu, kako muškarcima, tako i djevojkama sa kojima su.

crvene zastavice
@pinterest

Oni “dječaci će uvijek biti dječaci” momenti, u kojima se svako njihovo ponašanje opravdava, ne bi trebalo da bude nešto sto je u današnjem društvu prihvatljivo kao takvo.

Tako se vjerovatno rađa narcis, korak po korak. I tako, svi njihovi budući partneri podsvjesno su obučeni da prihvataju ovo. Obučeni smo da opravdavamo ovakvo ponašanje roditeljskim stihovima kao što je “to nije njegova greška”, i na kraju se to pretvara u normu ponašanja.

Ovi obrasci postaju potpuno prihvaćeni kao nešto što je van kontrole, jer je nametnuto. Ne zaboravite, porodice utiču na nas više nego što mislimo – one nas programiraju.

Ne bismo trebali poistovjećivati zaljubljenost sa finoćom.

Ako ste navikli da budete u okruženju koje ima karakter zlostavljanja, laži i trauma, moguće je da podsvjesno tražite to jer vam je najpozatije. Narcis će takav ciklus ponavljati stvarajući traumatsku vezu.

“On je bio tako ljubomoran, mislila sam da je to veoma slatko i da je to ljubav.” Sigurno zvuči poznato, čuli ste ovo barem jednom u životu. Mnogi ljudi poistovjećuju se sa ovim shvatanjem.

Možda te zanima
zivotinje izmumiranje

crvene zastavice
@pinterest

Kao rezultat svega ovoga, u trenutku kada počnemo da izlazimo sa nekim manje toksičnim, a ko nije pretjerano sklon da izražava osjećanja, počinjemo da se pitamo da li im se mi uopšte i sviđamo. Njihov, na prvi pogled nedostatak strasti ne daje nam istu onu paničnu navalu dopamina koju bismo osjetili sa narcisom.

Ponekad može biti veoma teško ne vezati se za ovakvo ponašanje. Osjećaj na prvi pogled može da bude izuzetno dobar. Zanimljiva stvar je što kad počnete da shvatate da izlazite sa narcisom može se desiti da postajete intiminiji i vežete se jer niste spremni da pustite tu vezu, ili sa druge strane jednostavno želite da pobjegnete što je brže moguće jer postaje pomalo zastrašujuće za vas.

Ipak, bijeg od toga nije uvijek dovoljan. Zašto? Sljedeći put kada počnete da izlazite sa nekim novim, vrlo je vjerovatno da ćete težiti istom tipu osobe, samo sa drugaijim licem.

Dakle, nije samo u puštanju osoba koje su vas povrijedile, vi morate da pustite i verziju sebe koja je prihvatila da se te stvari dogode.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh