Djeca i kućni ljubimci? Psiholozi kažu DA!

Avatar photo
djeca i kućni ljubimci

Djeca vas nagovaraju da udomite ili nabavite kućnog ljubimca ali vi niste sigurni? Muče vas pitanja: kako će se slagati; da li je bezbijedno za dijete nabaviti kućnog ljumbica? ZdraviJa i psiholozi kažu: djeca i kućni ljubimci – veliko DA!

Odrastanje uz kućnog ljubimca ima veoma povoljan uticaj na razvoj djeteta. Ono pomaže psihološkom i fizičkom razvoju djece. Psiholozi smatraju da briga oko životinja smiruje i usrećuje čovjeka, posebno kada su u pitanju psi i mačke koji su na poseban način privrženi svom vlasniku.

ZdraviJa je istražila zbog čega biste mogli da se odlučite da vaše dijete odrasta uz kućnog ljubimca.

Možda će vam biti interesantno: Igre koje će zabaviti mališane u kišnim jesenjim danima

djeca i kućni ljubimci
@pinterest

Kućni ljubimci razvijaju odgovornost kod djece

Djeca koja odrastaju uz kućne ljubimce razvijaju osjećaj za odgovornost i brigu o drugima od najranijeg djetinjstva. Kućni ljubimci zahtjevaju konstantnu njegu i u potpunosti zavise od ljudi koji ih hrane, zabavljaju i dresiraju. Upravo zato, briga oko ljubimca uči dijete empatiji i osjećajnosti. 

Tu se ne radi se samo o šetnji, hranjenju i kupanju. Djecu treba naučiti (i na vlastitom primjeru im pokazati) da je ljubimcima potrebna svakodnevna briga, pažnja i ljubav. To se naročito odnosi na pse i mačke.

Ono što ne smijemo zaboraviti jeste da se osjećaj odgovornosti kod djece ne razvija preko noći. Ne smijemo zamijerati djeci ukoliko se ne snađu u toj ulozi, posebno ne na početku. Čak iako su vas mjesecima molili da nabavite ljubimca, budite pažljivi sa njima. Nerealno je očekivati od djeteta koje je tek krenulo u osnovnu školu da brine za sve potrebe svog ljubimca, ali važno je podržavati njihovu želju da pomognu.

Osjećaj odgovornosti razvija se postepeno, u različitim situacijama, tokom cijelog perioda odrastanja. Dijete treba da prođe kroz mnoge faze prilikom brige o kućnom ljubimcu. Primjerenom komunikacijom omogućite djetetu postupno navikavanje na odgovornosti. Na primjer, čak i kad zaboravi nahraniti svog ljubimca, nemojte ga odmah prekoravati ili kaž­njavati, nego ga smireno podsjetite na njegove obaveze: “Jesi li danas nahranio macu?” ili “Kad si mislio prošetati psa?”

Učeći kako da se brine za drugo biće, dijete će naučiti da se bolje brine i o sebi. Takođe, živeći sa tuđim potrebama naučiće da poštuje druge. Kroz odnos sa kućnim ljubimcem djeca uče kroz suptilne signale prepoznavati osjećaje kod drugih osoba što im pomaže u razvijanju razumijevanja i empatijskog kapaciteta.

Kućni ljubimci razvijaju samopouzdanje

Nije samo odgovornost osobina koju dijete razvija uz kućnog ljubimca. Zajedno sa odgovornošću, uz ljubimca dijete jača i samopouzdanje. Kako?

U najranijim godinama života, djeca žive u “svijetu odraslih”. Odrasle osobe su te koje dominiraju i od njih sve zavisi. Oni donose odluke i brinu o svemu, uključujući i djecu. U tom uzrasnom periodu djeca mogu steći osjećaj manje vrijednosti. Muči ih to što ih niko ne pita za mišljenje, ili ih odrasli ućutkuju.

Kada u takav svijet, gdje je njima sve golemo i nedostižno, dođe kućni ljubimac, dijete sebe i svoj položaj počinje drugačije doživljavati. Taj ljubimac je bespomoćan, zavisi od drugih, baš kao i dijete. Tada, dijete odjednom dobija karakteristike “velikih”.

Kao što su odrasle osobe odgovorne za dijete te ono zavisi od njih, tako sada dijete može biti, barem djelomično, odgovorno za svog ljubimca. Odjednom, osim prijatelja za igru, dijete dobija osjećaj važnosti i nekakvog unutrašnjeg prepoznavanja, da se svom novom prijatelju može povjeriti, a on će mu uzvratiti razumijevanjem.

Kada su djeca uspješna u brizi oko ljubimca, ponosni su na sebe i dobro se osjećaju. Zauzvrat, raste im samopouzdanje. Zato se ne ustručavajte da ih pohvalite kada sami izvedu psa u šetnju, nahrane macu ili očiste akvarijum.

djeca i kućni ljubimci
@pinterest

Kućni ljubimci razvijaju disciplinu i radne navike kod djece

Odrastajući sa ljubimcem, dijete će naučiti šta je disciplina. Preuzimajući odgovornost za opstanak nekog živog bića, brinući o hranjenju, šetnji i njezi kućnog ljubimca, djeca postaju odgovorna i stvaraju radne navike. Uče se disciplini, strpljenju, požrtvovnosti, nježnosti i empatiji.

Šetnja sa psom, razgovor sa papigom ili hranjenje hrčka mnogo je bolji predah od učenja nego što je to gledanje televizije ili igranje na računaru. Djeca će se uz kućne ljubimce naučiti kretati i boraviti u prirodi, te otvoriti nove horizonte i interesne sfere.

Ovo naročito igra ulogu ako vam je pas kućni ljubimac, jer će dijete morati da nauči kako da sluša. Naučnici su dokazali da na taj način dijete uči šta je disciplina i bolje sazrijeva.

Djeca se smiruju uz kućne ljubimce

Ljubimci smiruju djecu. Kao i odrasli, i djeca se okreću ljubimcima kada su tužni, ljuti ili uznemireni. U kućnim ljubimcima pronalaze utjehu jer ih oni uvijek pažljivo slušaju. Ljubimci nikada neće napustiti djecu, uvijek će biti strpljivi i nikada ih neće kritikovati.

Odrastanje je složen proces i životinje mogu znatno pridonijeti da djeci bude lakše. U dašanjem modernom svijetu, svako dijete koje teže uspostavlja prijateljske odnose sa vršnjacima barem u odnosu sa svojim ljubimcem ima osjećaj sigurnosti, stabilne ljubavi i nepromjenljivosti.

Mačka koja prede ili pas koji maše repom mogu izvući osmijeh na bilo čije lice. U dječjim očima njihov ljubimac uvijek je isti prema njima, a i životinjama su njihovi mali vlasnici uvijek savršeni. Ljubimci daju magičnu utjehu, a posebno oni dlakavi koje možete da mazite. Njihova ljubav je bezuslovna.

Kućni ljubimci su dobri po zdravlje djece

Alergija i astma

Mnoga naučna istraživanja su pokazala kako djeca koja odrastaju uz kućne ljubimce imaju manje šanse za razvoj alergije i astme. Ne samo da sprečavaju pojavu alergije na životnje, već i niz drugih alergija, kao na primjer na ambroziju. Izložena životinjskim dlakama, djeca jačaju imunitet i imaju dvostruko manje šanse da kasnije razviju teže oblike alergija.

Epidemiologinja Ganesa Wegienka koja radi u bolnici Henry Ford u Detroitu napravila je istraživanje čiji rezultati upućuju kako djeca koja rano imaju kontakt sa životinjama nemaju negativnih alergijskih posljedica, već baš suprotno – tako smanjuju rizik da će postati alergična na njih.

djeca i kućni ljubimci
@pinterest

Gojaznost

Gojaznost je sve veći globalni problem, posebno u dječjem uzrastu. Među djecom i tinejdžerima ima sve više onih koji pate od istih bolesti koje zahvataju odrasle sa viškom kilograma. Tako, gojaznost u većini slučajeva dovodi do pojave dijabetesa.

Veliku ulogu u razvoju pretilosti kod mladima je to što današnja djeca nisu dovoljno fizički aktivna. Fudbalske terene, školska igrališta i parkove zamijenio je virtuelni svijet na malim ekranima i displejima pametnih telefona.  Jedno istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo je kako porodice koje imaju psa imaju i manju šansu da im djeca imaju problema sa viškom kilograma. Razlog toga je upravo aktivnost koju kućni ljubimci bude u djeci.

Ljubimci izazivaju vježbu i igru kod djece

Kao što smo pomenuli u prethodnom pasusu koji se tiče gojaznosti, ljubimci drže djecu aktivnom. Oni, posebno psi, zahtjevaju vježbanje i igru. Ako je vaše dijete dovoljno veliko da samostalno šeta psa, to je odlično za njega jer će se i samo više kretati i biti na svježem vazduhu.

Psi, čak i mačke mogu učiniti djecu aktivnijom samo činjenicom što se s njima igraju. Dok je toliko života naše djece ispunjeno ekranima, interakcija sa njihovim ljubimcima im to ublažava. Ljubimci takođe uče dijete da bude prisutnije. Ko ne bi želio u kući nekoga ko te obožava bez obzira na sve i dolazi trčeći svaki put kada dođeš kući?

Ova bezuslovna ljubav podstiče povjerenje.

Kućni ljubimci uče djecu životu

Zajednički život sa kućnim ljubimcima, djeci donosi susret sa mnogim životnim situacijama, i onim lijepim ali i onim neprijatnim i tužnim. Kroz život sa životinjama, dijete se susreće sa rađanjem, bolešću i smrću. Djeca se već od ranog uzrasta uče da se takve stvari dešavaju u životu, te uče kako da se postave u tim situacijama.

Isto tako, djeca koja imaju kućnog ljubimca mnogo će lakše naučiti dijeliti, kako materijalne stvari tako i roditeljsku ljubav sa braćom i sestrama. Djeca koja imaju kućne ljubimce komunikativnija su i lakše sklapaju prijateljstva. Kućni ljubimci pomažu u izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja.

Djeca koja imaju kućne ljubimce lakše podnose stres

Kada imamo stresne situacije, ljumci nam pomažu da se opustimo. Kako mi odrasli, tako i djeca, čak i više. Ljubimci se neće svađati sa nama, neće nam odgovarati niti nas povrijediti. Uvijek su tu da nas saslušaju i utješe saosjećajnim pogledom i šapom.

Psi imaju naročito terapeutsku ulogu u porodici. Već samo maženje psa djeci pruža osjećaj sigurnosti. Čak i mačke, koje nisu empatične koliko i psi, smanjuju stres. Posebno kada sjednu u krilo i počnu presti. Njihovo mekano krzno i predenje svakako smiruju iako one same rijetko pokazuju poslušnost i privrženost kao pas.

Ljubimci pomažu razvoj mentalnih sposobnosti djece

Koliko god to smiješno i nevjerovatno zvučalo, mnoga istraživanja su pokazala da kućni ljubimci pomažu mališanima u njihovom školovanju. Jedna anketa pokazala je da se djeca koja imaju kućne ljubimce osjećaju pametnijima baš zahvaljujući tome.

To nije jedini način na koji životinje pomažu svojim malim vlasnicima.

Tako na primjer, ako vaš školarac ima problema sa čitanjem i mora da vježba čitanje naglas, sigirno će radije čitati svom ljubimcu, nego nekoj odrasloj osobi koja će ga stalno ispravljati. ljubimci ih ne prekidaju, ne ispravljaju i ne kritikuju. S obzirom da se čitanje pobošljava vježbom, odnosno što češćim čitanjem naglas, roditelji bi trebali podstaknu djecu na ovaj vid vježbanja sa ljubimcem.

Doktor Melson, razvojni psiholog otkrio je da mala djeca koja imaju kućne ljubimce imaju bolje razumijevanje biologije od svojih vršnjaka. Vjerovatno jer su već upoznati sa životinjskim potrebama i njihovim razlikama od čovjeka.

djeca i kućni ljubimci
@pinterest

Djeca i kućni ljubimci – važno je znati

Osim prethodno nabrojanim pozitivnih karakteristika zajedničkog života djece i kućnih ljubimaca, važno je napomenuti par stvari.

Možda te zanima
igre za decu diy

Kao prvo, nikada ne ostavljajte dijete samo sa životinjom!

Koliko god mislili da poznajete svoje dijete, pa i svog kućnog ljubimca, dobro je uvijek imati stvari “na oku” posebno ako je riječ o djetetu manjeg uzrasta. Djeca do četiri godine često imaju napade agresije i bijesa pa tako njihova “žrtva” lako mogu postati ljubimci koji, pored sve ljubavi koje gaje prema svom malom vlasniku, ipak mogu burno uzvratiti. To je obično prolazna faza, no posljedice mogu biti katastrofalne.

Ljubimci se obično povuku, ali, mada je to prava rijetkost, dešavalo se da ljubimci uzvrate napada te ugrizu ili ogrebu dijete. Roditelji moraju biti svjesni obostrane opasnosti i po dijete i po životinju.

Agresivnost prema životinjama u starijoj dobi, posebno ako ona sa godinama raste, može biti znak ozbiljnih emocionalnih poremećaja. Dijete koje zlostavlja životinje često je zlostavljano dijete kojem treba pomoći.

Možda vam može pomoći: Kako se izboriti sa dječijom agresijom

Ljubimac nije dječja igračka i razbibriga koja traje par mjeseci

Prije nego što odlučite da nabavite kućnog ljubimca, trebalo bi da sa svojim mališanom ili mališanima ozbiljno porazgovarate o obavezama koje životinja nosi sa sobom. Djeca uglavnom viđaju vršnjake sa životinjama i požele da i oni imaju jednoga. U većini slučajeva ni ne znaju šta zapravo znači imati kućnog ljubimca. Zato je velika obavezama na roditeljima da im to osvjeste.

Prije nego što nekom kućnom ljubimcu otvorite vrata svog srca i doma, budite sigurni kakvu odgovornost preuzimate. Takođe, važno je da imate uvjete za čuvanje i brigu o određenom ljubimcu.

Imajte na umu da životinja nije dječja igračka i razbibriga, nego da je riječ o odabiru koji će dugotrajno utjecati na život cijele vaše porodice. Objasnite djeci da kućni ljubimac nije samo ono što vide u parku. To je svakodnevno šetanje, po nekoliko puta i po raznim vremenskim uslovima.

Ljubimci kao što su kornjače, papagaji i ribice uče dijete obavezama, ali ne pružaju ni približno onoliko interakcije kao pas i mačka. Upravo u društvu koje mu omogućuje stalnu interakciju dijete će dobiti vjetar u leđa za daljnji fizički, emotivni i društveni razvoj.

djeca i kućni ljubimci
@pinterest

Roditelj mora preuzeti odgovornost za ljubimca

Da bi dijete razvilo kvalitetan odnos sa životinjom, roditelj mora preuzeti odgovornost, pogotovo kada se radi o djeci mlađoj od 10 godina. Roditelj mora biti svjestan da je ipak on glavni i odgovorni za životinju. Čak i kada djeca sa uživanjem brinu o svom novom prijatelju, roditelj mora sve držati pod svojom kontrolom.

Djeca neće učiniti ništa što nije dobronamjerno, samo iz neznanja i još uvijek nedovoljnog iskustva. Svojim primjerom, roditelj mora pokazati djetetu kako se treba brinuti o životinji i kako se ophoditi sa životinjom.

Najbolje je kada roditelj već ima iskustva sa tom vrstom životinje koju želi za svoje dijete. Dalje, uvijek bi trebalo unaprijed potražiti informacije o potrebama i ponašanju vrste kojoj kućni ljubimac pripada.

Nisu svi ljubimci prikladni za djecu

Ponašanje djece razlikuje se od ponašanja odraslih ljudi, pa zbog toga i životinja treba biti socijalizovana u društvu djece. Dakle, ako znamo da se životinja dobro osjećala i primjereno ponašala u društvu odraslih ljudi, to je poželjno, ali nije dovoljno da bismo bili sigurni da će se isto ponašati kada su djeca u pitanju.

Ukoliko roditelj ne posveti pažnju izgradnji kvalitetnog odnosa između djeteta i kućnog ljubimca, brojni su problemi koji mogu nastati. I djeca i životinje mogu doživjeti traumu, ili ozbiljno ozlijeđeni.

Služite djetetu kao primjer!

Kao i u mnogo drugih stvari, dijete će svoj odnos prema životinjama graditi prema vašoj slici. Neka vaš odnos prema kućnom ljubimcu bude pun pažnje, nježnosti i ljubavi. Ukoliko nemate afiniteta prema životinjama ili smatrate da vam je kućni ljubimac teret, ne nabavljajte ga! Prije nabavke kućnog ljubimca, razmislite kakva životinja odgovara vašoj obitelji, stambenim uvjetima i načinu života.

Nadamo se da je ovo dovoljno razloga da svom djetetu, ali i kompletnoj porodici omogućite lijepe trenutke uz kućnog ljubimca koji će s vremenom postati i vaš omiljeni član porodice. Buzuslovna ljubav djeteta i njegovog ljubimca je nezamjenjiva. 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh