Pripremite kožu za proljećnu skin care rutinu

Avatar photo

Proljeće uvijek donosi neke promjene i prekretnice, pa u skladu s tim mnogi od nas baš tada se pobrinu za preuređivanje života i životnog prostora. Ipak, ne smijemo zaboraviti ni određene rituale koji takođe zaslužuju tranziciju kada govorimo o prelazu sa zimskog na proljećni period.

Ovo se naravno odnosi i na našu skin care rutinu – nakon mjeseci smjenjivanja toplog, suvog vazduha u zatvorenom i jake hladnoće napolju, vaša koža je sada spremna da se prilagodi na promjenu.

@pinterest

Očistite kožu

Prvi korak na putu do sjajne kože počinje sa pilingom i uklanjanjem suvog tkiva koje je nastalo tokom zime. Iako znamo da se ćelije kože stalno regenerišu, isto tako moramo biti svjesni da je teška i gruba zimska odjeća mogla da spriječi mrtvu kožu da se ljušti na efikasan način. Napravite toplu kupku, a zatim slijedi piling cijelog tijela. Najbolje bi bilo da koristite jak i efikasan, ali nježan piling. Posebnu pažnju posvetite onim mjestima koja su sklona grubim i suvim mrljama, kao što su koljena, stopala ili ruke.

Zapamtite da je većina ovih pilinga za tijelo veoma gruba da biste ih koristili na licu. Posvetite se proizvodima koji su predviđeni baš za piling lica kako biste ga dobro očistili, ali ne i nadražili. Osim toga, uvijek nanesite hidratantnu kremu kako biste nahranili svoju kožu i dali joj dodatnu svježinu.

Hidratacija

Već znamo kako je pijenje vode sastavni dio svake dijete, treninga ili skin care rutine. Vašim organima potrebna je hidratacija kako bi funkcionisali, a koža je najveći organ vašeg tijela. Što više vode unosite u organizam, lakše ćete zaštititi kožu od sušenja i perutanja.

@pinterest

Nosite kremu za sunčanje, čak i kada je oblačno

Krema za sunčanje nije samo za ljeto i plažu. Čak i oblačnim danima naše tijelo može da dođe u kontakt sa štetnim UV zrakama koje napadaju našu kožu. Poželjno je da uvijek pri ruci imate kremu sa zaštitnim faktorom, kako biste kožu sačuvali od ovih sunčevih oštećenja. Neka to bude lagana krema koja neće zatvoriti vaše pore. Takođe, postoje mnoge hidratantne kreme i šminka koja u sebi već sadrži zaštitni faktor.

Svježe voće i povrće

Kada govorimo o hidrataciji, sjajan način da unesete više vode može da bude i konzumiranje svježeg voća i povrća. Ovo može da bude ukusna užina, a voće i povrće prepuno je vode koja je potrebna vašem tijelu, a uz to dobijate i vitamine, te hranljive materije. Voda takođe pomaže vašoj koži da zadrži svoju elastičnost, što znači da može pomoći i u borbi protiv starenja kože. Istraživanja su pokazala da su citrusi posebno korisni za zdravlje kože.

Možda te zanima
sve o uljima njega lica

Koristite laganu hidratantnu kremu

Zimi smo nanosili gustu, tešku hidratantnu kremu od glave do pete. Sada, kada dani postaju topliji, isti ovi proizvodi mogli bi početi da ostavljaju veoma mastan sloj na vašoj koži. Kao dio proljećne rutine, izaberite lakšu hidratantnu kremu kako bi vaša koža bila zdrava i hidratizovana, ali ne previše opterećena.

@pinterest

Trenirajte

Možda ovo zvuči previše nakon napornog radnog dana, ali imajte na umu da vježbanje povećava protok krvi, što pomaže u održavanju zdravih ćelija kože. Ne morate čak ni da idete u teretanu. Ukoliko je vani sunčano i lijepo vrijeme, porbajte sa vježbanjem joge. Iskoristite fino vrijeme i krenite u brzu šetnju sa prijateljima ili ljubimcem.

Očistite četkice za šminkanje

Dok traje proljećno čišćenje ormara, ne zaboravite da obratite pažnju i na svoje kozmetičke proizvode. Četkice za šminkanje mogu da nakupe ogromnu količinu teško uočljive prljavštine i bakterija, a svaka upotreba istih prenosi bakterije na vaše lice. Nježno operite četkice prirodnim sredstvom za čišćenje, a zatim ih ostavite da se dobro osuše.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh