Zašto je seksualno zdravlje važno?

Avatar photo

Kada kažemo zdravlje možda ćete pomisliti na zdrave obroke, treniranje ili nešto slično, ali često zaboravljamo na naše seksualno zdravlje i samozadovoljstvo. Briga o seksualnom zdravlju, željama i seksualnosti je takođe jedan bitan oblik brige o sebi, baš kao i terapija, vođenje dnevnika ili dobijanje kvalitetnog sna.

Seksualnost kao način brige o sebi

Jednako kao topla kupka nakon dugog dana ili dobro odrađen trening, odvajanje vremena za sebe i svoju seksualnost spada pod fizičku brigu o sebi. Drugim riječima, veoma je važno da prioritet dajemo seksualnoj brizi o sebi na isti način kao što to radimo i sa zdravom ishranom ili ritualima za njegu kože.

Ne zaboravite zdravstvene benefite seksualnog zdravlja. Na primjer, orgazam može da doprinese boljem i kvalitetnijem snu, boljem raspoloženju i jačanju mišića karličnog dna. Svakako možete očekivati promjenu fokusa sa seksualnog zdravlja na jednostavno uživanje u svakodnevnoj praksi.

Naravno, seksualno zdravlje ne odnosi se samo na zadovoljstvo. Posjete ginekologu, testiranje na polno prenosive bolesti, istraživanje i upoznavanje sopstvenog tijela – sve ovo odnosi se na njegovanje vašeg seksualnog zdravlja i brigu o sebi.

@psyrealcollage

Seksualni proizvodi sa čistim, organskim sastojcima

Baš kao i svijest o upotrebi prirodnih proizvoda za njegu kože, tako i ulja, lubrikanti, maramice i gelovi za intimno pranje ne bi trebalo da odstupaju kada je ova praksa u pitanju. ZdraviJa podsjeća da su vaša vulva i vagina napravljene od istog tkiva kao i vaša usta, što znači da sve što nanosite na taj dio tijela veoma lako se upija u kožu. Upravo zato, veoma je važno da koristite prirodne organske proizvode.

Rutine samozadovoljavanja

Osim samog osjećaja zadovoljsta i postizanja orgazma, ovo prije svega znači bolje upoznati svoje tijelo i šta je to što vas uzbuđuje, ali i povećano samopouzadnje, kako u spavaćoj sobi, tako i izvan nje. Preuzimanje stvari u svoje ruke znači da ne zavisite od nekoga drugog ko će vam pružiti tu iskru zadovoljstva.

Kao što smo rekli, samozadovoljavanje ide dalje od postizanja orgazma. Važno je osloboditi se bilo kakvog osjećaja stida ili neprijatnosti, osjetite moć svoje ženstvenosti i seksualnosti, te sebe stavite na prvo mjesto i zadovoljite svoje potrebe. Planirajte vrijeme koje ćete izdvojiti samo za sebe i ovakve trenutke.

@whileinquarantina

Možda će vas zanimati: Meditacijom do boljeg seksualnog iskustva

Možda te zanima

Proizvodi za predigru

Rast globalnog tržišta seksualnih igračaka govori nam samo jedno, a to je da upotreba istih postaje sve više prisutna i prihvatljiva. Prema istraživanjima, veliki broj žena je nekada odglumilo orgazam, a ovo proizilazi iz činjenice da nisu mogle da osjete zadovoljstvo. Upravo zato, na red stupaju igračke, kao sjajan način da preuzmete kontrolu i pronađete ono što vama odgovara.

Seks terapija

Seksualno zdravlje podjednako je važno kako sa fizičkog, tako i sa mentalnog aspekta. Kada tražimo terapiju za mentalno i emocionalno zdravlje, pa zašto ne bismo i za naše seksualno blagostanje? Seksualnost je fenomen u kojem se biološki i psihološki faktori zapravo ukrštaju.

Uobičajeni problemi mogu se povezati sa seksualnim problemima vezanim za hronične bolesti, bol, nezadovoljavajući nivo libida, poteškoće sa orgazmom, bolan odnos, anksioznost ili stres.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh