Kako uživati u praznicima ukoliko imate problema sa ishranom

Avatar photo
uživati u praznicima

Svi oni koji vode borbu sa kilogramima (bilo da biste željeli smršati ili udebljati se) znaju koliko porodična okupljanja mogu biti stresna i naporna. To je posebno izraženo tokom praznika, kada je pred vama hrane u izobilju. ZdraviJa vam donosi nekoliko savjeta koje biste trebali početi primjenjivati ako imate problema sa ishranom, kako bi upotpunosti mogli uživati u praznicima.

uživati u praznicima
@pinterest

Podsjetite svoju porodicu i prijatelje na etiku

Ako praznična porodična okupljanja izazivaju nervozu u vama, podsjetite svoju porodicu i prijatelje na vrijeme, da vam komentari na račun izgleda, količine hane u tanjiru i slično, smetaju. Iako su ti komentari, gotovo uvijek dobronamjerni, frustrirajući su i uglavnom nevažni za osobe kojima su namjenjeni. Uvjerite ljude iz svoje okoline da vam takvi komentari samo otežavaju u vašoj borbi sa kilogramima.

Sami punite svoj tanjir

Koliko god nešto ukusno bilo, nemojte dopustiti drugima da odlučuju o veličini porcije na vašem tanjiru ili o tome šta ćete staviti na njega. Jedite onoliko koliko je vama potrebno, a na prateće komentare se samo osmjehnite.

Organizujte okupljanja na kojima se ne servira hrana

Ne mora svaki događaj i svako okupljanje uključivati večeru od pet slijedova. Zamolite svoje prijatelje ili članove porodice da zajedno odete na klizanje ili posjetite kino ili pozorište. Biće to jedno lijepo okupljanje koje ćete dugo pamtiti i prepričavati.

uživati u praznicima
@pinterest

 

Zamolite svoje najbliže da vagu ne drže na vidljivom mjestu

Zamolite prijatelje i porodicu da vagu drže van vidokruga gostiju. Može zvučati čudno, ali osjećaćete se mnogo ugodnije svaki put kada odete provjeriti svoju šminku bez da vam pogled skreće na vagu.

Izbjegavajte razgovore o hrani

Lako je sjediti za stolom i pričati o okusu i aromi onoga što jedete. Umjesto toga, započnite razgovor o drugim temama. Razgovarajte o knjizi ili filmu koji vas oduševili, o planovima za narednu godinu ili se prisjetite nekih lijepih trenutaka iz prošlosti.

Obucite ono u čemu ćete se osjećati lijepo

Ono što imate na sebi i te kako utiče na vašu ležernost i osjećaj sigurnosti, zato obucite ono u čemu se osjećate lijepo. Izbjegavajte odjeću koja izgleda lijepo ali vas čini nervoznima. Samo kada sami budete zadovoljni sopstvenim izgledom, zračićete ljepotom i sigurnošću.

uživati u praznicima
@pinterest

Možda vas interesuje: Proso – kako se sprema i ideje uz šta sve možete da ga jedete

Ne morate se ustručavati da probate sve delikatese sa prazničnog stola, ali ograničite porcije servirajući manje zalogaje i naravno, zvaćite dugo, kako bi vaš stomak pripremio što bolju dobrodošlicu svakom novom zalogaju.

Možda te zanima

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da uživate u praznicima ako imate problema sa ishranom.

Između ostalog, internet je pun zdravih recepata koje možete pripremiti umjesto svih standardnih kalorijskih bombi. Zašto ne biste zmjenili brašno i sećer sa crnom čokoladom, suhim voćem i nekom vrstom integralnog brašna.

Kada pričamo o pozitivnoj psihologiji, ne treba ići u eksrteme. Postati vječiti optimista koji ne vidi nijedan problem i sve gura pod tepih sa riječima „biće bolje“ – nije rješenje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh