Koja daska za rezanje je bolja – plastična ili drvena?

Avatar photo
daska za rezanje

Iako svi mislimo da je prilikom pripreme hrane najbitniji dobar nož, jednako važno je imati dobru dasku za rezanje. Vjerujemo da ste svaki put prilikom kupovanja daske za rezanje dolazili u dilemu koja daska za rezanje je bolja – drvena ili plastična.

Neki smatraju da su plastične daske za rezanje bolje, jer su lakše za održavanje. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da se na površini plastične daske bakterije lakše zadržavaju, dok sa druge strane, drvo upija bakterije koje se potom ne mogu razmnožavati te izumiru.

Zlatno pravilo za održavanje dasaka za rezanje, bilo da se radi o drvenim ili plastičnim, jeste da nikada dasku na kojoj ste sjekli svježe meso ili morsku hranu ne koristite za rezanje namirnica koje ćete jesti sirove (kao što su voće ili neko povrće).

Razlog za to je što bakterije koje se odstranjuju iz mesa tek kuhanjem ili pečenjem ostaju na dasci te vrlo lako mogu preći na druge namirnice, čime rizikujete da se otrujete hranom. Bilo da je vaš izbor plastična ili drvena daska ono na šta morate obratiti pažnju jeste da se njihovo čišćenje i održavanje razlikuje.

Drvena daska za rezanje

Ukoliko negdje na dnu svoje kuhinje imate neku dotrajalu drvenu dasku za rezanje koju više ne koristite jer ima nekoliko mrlja od kuhanja vrijeme je da je vratite u svakodnevnu upotrebu.

Ono što je najvažnije kod održavanja jeste da se drvene daske za rezanje ni slučajno ne smiju potopiti u vodu ili prati u mašini za pranje sudova. U nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko priodnih načina za njihovo čišćenje.

Kako je očistiti?

  • Iskoristite polovinu limuna tako što ćete je umočiti u so i istrljati dasku. Ostavite da djeluje 10 minuta, a potom isperite vodom.
  • Poprskajte površinu daske jestivim sirćetom i dobro isperite.
  • Obrišite dasku papirnim ubrusom koji ste prethodno namočili jestivim sirćetom. Isperite, a potom obrišite papirnim ubrusima namočenim sa 3% vodonik-peroksida.
  • Pomiješajte 1 kašičicu sode, 1 kašičicu soli i 1 kašičicu vode, te smjesom očistite dasku. Ovaj trik je naročito koristan ukoliko je vaša daska neugodnog mirisa.
  • Po potpuno osušenoj dasci za rezanje pospite so, zatim istrljajte sunđerom koji ste prethodno natopili vrućom vodom.

Kako bi se sačuvala od vode i samim tim duže trajala, preporučuje se da nakon svakog pranja uz pomoć ručnika ili papirnog ubrusa premažete dasku za rezanje uljem (maslinovim, prirodnim ili uljem za drvo).

daska za rezanje

Plastična daska za rezanje

Ono zbog čega se mnogi opredjeljuju za plastičnu dasku jeste to što se one, za razliku od drvenih, smiju staviti u mašinu za pranje sudova. Plastične daske za rezanje su veoma povoljne te se preporučuje za svaku vrstu namirnica imati dasku, a ne koristiti jednu za sve.

One jesu lakše za održavanje ali vijek trajanja im je dosta kraći od drvenih jer su rezovi napravljeni sječenjem noževa idealna mjesta za razmnožavanje bakterija. Temeljnim i svakodnevnim pranjem one se mogu održavati, međutim nikada ne možete biti sigurni da li su zaista sve bakterije nestale iz rezova.

Upravo zbog toga, kada su daske sa rezanje vidno istrošene od rezova, vrijeme je da ih zamijenite novim. Do tada, preporučuje se pranje u mašini nakon svake upotrebe.

Možda te zanima
san cinjenice

Daska za rezanje od keramike – da ili ne?

Daska za rezanje od staklene keramike pojavila se relativno nedavno, ali već je stekla popularnost među domaćicama. Među njihovim prednostima može se razlikovati izvorni izgled, koji se ne pogoršava zbog činjenice da na takvim pločama ne ostaju tragovi noževa.

daska za rezanjeZbog polirane površine u različitim pravcima, proizvodi na ploči ne kližu i ne iskaču ispod oštrice noža. Miris hrane na staklenoj ploči praktično ne ostaje. Staklene ploče lako se čiste od prljavštine, ručno i u mašini za pranje suđa, Njihov moderan dizajn se lako uklapa u unutrašnjost moderne kuhinje.

Međutim, neophodno je istaći i neke nedostatke. Prije svega, staklena ploča, naravno, vrlo je krhak predmet. Noževi se prebrzo tupe na staklenoj površini. Imajte na umu da ako se na zadnjoj strani ploče ne nalaze male gumene ili silikonske noge, ploča će se stalno lijepiti za sto.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima olakšali odluku koja daska za rezanje je vama bolja. Na kraju je uvijek bitno da na njima pripremate ukusnu i zdravu hranu, a inspiraciju za baš takve recepte možete pronaći u našoj rubrici PRAVIM.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh